Σε «αχαρτογράφητα νερά» κινείται πλέον η κυβέρνηση πάνω στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού, καθώς εκτός από το «μέτωπο» απέναντι στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης που διέκοψαν κάθε διάλογο και προχωρούν σε κινητοποιήσεις, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα και στο εσωτερικό της, την ώρα που η κατάσταση φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου. Μετά την κακοδιαχείριση, τις παλινωδίες και τις ιδεοληψίες, που διόγκωσαν το πρόβλημα και προκάλεσαν χαοτικές καταστάσεις, θρυαλλίδα των εντονότατων αντιδράσεων υπήρξε  η κυβερνητική απόφαση για επίταξη -μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου- ακινήτων και εκτάσεων σε νησιά του Βορειανατολικού Αιγαίου με σκοπό τη δημιουργία κλειστών κέντρων.

Ads

Θα πρέπει να σημειωθεί πως σύγχυση επικρατεί ακόμη και για τον τρόπο λειτουργίας των λεγόμενων «κλειστών κέντρων», με τις ανακολουθίες να καταγράφονται στις δημόσιες τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών. ΤοTvxs.gr άλλωστε με αποκλειστικό ρεπορτάζ είχε αναδείξει αυτό το «κενό» στις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει με τους σχεδιασμούς της να προκαλεί σύγχυση επιχειρώντας να ικανοποιήσει ένα μέρος του ακροατηρίου της, στο οποίο καλλιέργησε προεκλογικά μισαλόδοξες και ρατσιστικές αντιλήψεις.

Ενδεικτική είναι η δήλωση του Ειδικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνου Λογοθέτη, δεν θα είναι «ακριβώς κλειστά». Συγκεκριμένα, ο κύριος Λογοθέτης προφανώς μετά το «stop» της ΕΕ για τα κλειστά κέντρα, επιχείρησε να δώσει μια άλλη «διάσταση» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Όπως είπε δεν θα πρόκειται ακριβώς για «κλειστές δομές» αλλά για «πολυλειτουργικά κέντρα», για «ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Μιλώντας στον Alpha, δήλωσε πως «θα υπάρχει μια δομή στην οποία θα τους κρατάμε για να κάνουν το αίτημα του ασύλου και για να γίνει η πρώτη συνέντευξη και μία πρώτη εισήγηση για το αίτημά τους».

«Ο οποιοσδήποτε έχει ένα προφίλ που δεν χρειάζεται να παραταθεί η κράτησή του θα απελευθερώνεται με τη δυνατότητα να βγαίνει εκτός κέντρου. Αυτός δηλαδή που έχει προσφυγικό προφίλ. Θα έχουμε ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας ακόμα και για την περίοδο της ελεύθερης κυκλοφορίας», ανέφερε και έκανε λόγο για «πολυλειτουργικά κέντρα». Εκεί θα βρίσκονται άνθρωποι που μόλις φτάνουν θα παραμένουν 25 μέρες «περιφραγμένοι για να τους βρίσκουμε εύκολα και να οριστικοποιηθεί το αίτημά τους». «Μετά τις 25 μέρες θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αυτοί που έχουν απορριφθεί το αίτημά τους θα βρίσκονται στα ΠΡΟΚΕΚΑ δηλαδή τα προαναχωρησιακά που υπάρχουν και τώρα και δεν θα μπορούν να κυκλοφορούν μέχρι να επιστραφούν».

Ads

Από την άλλη, ο Νότης Μηταράκης φαίνεται πως έχει άλλη άποψη. «Το βράδυ θα κλείνουν. Το βράδυ δεν θα βγαίνει κανείς», ανέφερε χαρκατηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης. «Η επίταξη είναι ένα μέτρο εκτάκτου ανάγκης. Είναι δεδομένο, έχει συζητηθεί με τις τοπικές κοινωνίες», υποστήριξε και σε αντίθεση με τις οργισμένες αντιδράσεις που καταγράφονται από τις τοπικές κοινωνίες ισχυρίστηκε: «Κάποια στιγμή έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτό που μας ζητούσε ο κόσμος: “Δώστε λύση”».

Ακύρωση συνάντησης λόγω…δημάρχων

Και μπορεί η κυβέρνηση να υποστήριξε αρχικά μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ότι είναι ανοιχτή στον διάλογο, καλώντας τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σύσκεψη την ερχόμενη Πέμπτη, όμως φαίνεται πως συνάντησε «τοίχο» με αρκετούς δημάρχους να δηλώνουν απρόθυμοι να συμμετάσχουν σε αυτή. «Δεν θα πάμε την Πέμπτη να συναντηθούμε με τους αρμόδιους υπουργούς. Θα πάμε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας» τόνισε χαρακτηριστικά, νωρίτερα, ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γεώργιος Στάντζος, μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1. Ο ίδιος σημείωσε ότι έμαθε για την επίταξη λίγη ώρα πριν συναντηθεί με τους αρμόδιους υπουργούς.

Μπροστά στο διαφαίνμοενο φιάσκο, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, αναγκάστηκε να «κάνει όπισθεν ολοταχώς», αναφέροντας και ο ίδιος στον ΑΝΤ1 ότι θα ζητήσει την αναβολή της συνάντησης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως το κάνει λόγω διαφωνιών που παρατηρούνται στους κόλπους των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών του Αιγαίου. «Θα ζητήσω εγώ την αναβολή της συνάντησης της Πέμπτης αφού υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των δημάρχων, θα το αναβάλλουμε καμία εβδομάδα. Κάποιοι ήθελαν να έρθουν, κάποιοι δεν ήθελαν, για να μην τους φέρουμε όλους σε δύσκολη θέση. Έτσι και αλλιώς το θέμα της συζήτησης δεν ήταν τα νέα κέντρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νότης Μηταράκης.

Το «μέτωπο» των γαλάζιων αυτοδιοικητικών

Η πραγματικότητα όμως είναι αρκετά διαφορετική. Ειδικότερα, αργά το βράδυ της Δευτέρας ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, έχοντας στο πλευρό του την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, πρότεινε στον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη να ακυρωθεί η συνάντηση στην Αθήνα με τον υπουργό επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότη Μηταράκη, τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και άλλα κυβερνητικά στελέχη την ερχόμενη Πέμπτη. Μάλιστα, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου έθεσε ζήτημα παραίτησής του εφόσον η κεντρική διοίκηση εμμείνει στην απόφασή της για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στα νησιά. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσουν οι κάτοικοι σε συνελεύσεις ενώ ήδη γίνεται λόγος για προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι αντιδράσεις εξαπλώνονται τάχιστα ενώ και στο ίδιο μήκος κύματος με τη Λέσβο κινούνται και οι αιρετοί της τοπικής διοίκησης και φορείς στη Σάμο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αποφάσισε τη δημιουργία κλειστών κέντρων, με επίταξη εκτάσεων, στην τοποθεσία Καράβας, Δήμου Δυτικής Λέσβου, στην τοποθεσία Κρητικού Λάκκος / Ψείρα («17»), Δήμου Χίου, στην τοποθεσία Ζερβού (παραπλεύρως υπό κατασκευήν δομής), Δήμου Ανατολικής Σάμου. Επίσης, σε εκτάσεις που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, προβλέπεται η δημιουργία κλειστών δομών στο Στρατόπεδο Καπετάν Λαζαρή, τοποθεσία Πυλί, Δήμου Κω και στην τοποθεσία Λέπιδα, Δήμου Λέρου.

Για την έκδοση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση προέβαλε τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση, από την οποία, όπως τονίζει, προκαλείται η εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη επίταξης εκτάσεων στα νησιά, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συνεχής και αδιατάρακτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, καθώς και να αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος διάδοσης λοιμωδών, μολυσματικών ή μεταδοτικών νόσων. Σύμφωνα με την ρύθμιση (ΦΕΚ Α΄, Αρ. Φύλλου 28-10.2.2010) , ως έκτακτη ανάγκη σε περίοδο ειρήνης που επιβάλλει την επίταξη ακινήτων πραγμάτων, ορίζεται, κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη για την αντιμετώπιση της διακινδύνευσης της δημόσιας τάξης ή υγείας που προκαλείται από τη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση σε νήσους υποδοχής μεταναστών και προσφύγων των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Επίσης, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ορίζει ότι με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου «επιτάσσονται, για χρονικό διάστημα μέχρι τριών (3) ετών, ακίνητα, τα οποία βρίσκονται στις ανωτέρω νήσους και ανήκουν σε ιδιώτες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου ή δεύτερου βαθμού ή άλλα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Με την απόφαση του προηγούμενου εδαφίου προσδιορίζονται συγκεκριμένα τα προς επίταξη ακίνητα και η χρήση τους, καθώς και η χρονική διάρκεια της επίταξης».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι με απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Μετανάστευσης και Ασύλου που εκδίδεται εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της απόφασης , καθορίζεται «εύλογη αποζημίωση των δικαιούχων ιδιωτών, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, κατόπιν εισήγησης του Αυτοτελούς Τμήματος Εκτιμήσεων και Προσδιορισμών Αξιών Ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών σε συνέχεια υποβολής εισήγησης από πιστοποιημένους εκτιμητές εγγεγραμμένους στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών στο πεδίο των ακινήτων του Υπουργείου Οικονομικών μετά από την προβλεπόμενη από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασία, και προβλέπονται οι αναγκαίες πιστώσεις για την κάλυψη του ποσού της αποζημίωσης». Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου της αυτής προθεσμίας, η επίταξη αίρεται αυτοδικαίως. Η αποζημίωση οφείλεται για το χρονικό διάστημα της επίταξης και καταβάλλεται εφάπαξ μετά τη λήξη της επίταξης ή ανά μήνα, αν η επίταξη παρατείνεται πέραν του διμήνου. Διευκρινίζεται ότι κατά της κοινής απόφασης χωρεί προσφυγή ουσίας ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων.

Η αντιπαράθεση πάντως είναι σαφές ότι λαμβάνει και διαστάσεις εσωκομματικής σύγκρουσης μεταξύ του ηγετικού επιτελείου της κυβέρνησης ΝΔ και γαλάζιων αυτοδιοικητικών στελεχών, ιδιαίτερα εκείνων που προέρχονται από τους λεγόμενους Σαμαρικούς, όπως ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, ο οποίος μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε ότι σε κανέναν Έλληνα σε καιρό ειρήνης δεν αρέσει να ακούγεται ο όρος «επίταξη». «Δεν γίνεται τα κλειστά κέντρα να στεγάσουν τον τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστών που υπάρχει στα νησιά» ανέφερε ο Κώστας Μουτζούρης και πρόσθεσε: «Εμείς αυτό που ζητάμε είναι όχι κλειστά κέντρα αλλά να σταματήσουν να έρχονται μετανάστες. Θέλουμε να επωμιστούν το βάρος του προσφυγικού και οι υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας. Δεν είμαστε αποκούμπι ψυχών».

Το ρήγμα στο εσωτερικό της ΝΔ και το ξενοφοβικό κρεσέντο του Άδωνι

Επιπλέον, ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνών κόμμα είναι και οι πληροφορίες που διακινούνται, σύμφωνα με τις οποίες ακόμη και «γαλάζιοι» βουλευτές από τους νομούς του Νοτιοανατολικού Αιγαίου προειδοποίησαν πως υπό την πίεση των αντιδράσεων στα νησιά τους, δεν μπορούν να ψηφίσουν μια τέτοια ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, έσπευσε μέσω δηλώσεών του στην ΕΡΤ1 να διαχωρίσει πλήρως τη θέση του από την επίσημη κυβερνητική θέση, επενδύοντας σε μια ακραία ξενοφοβική ρητορική. Ειδικότερα, ο Άδωνις Γεωργιάδης, αφού δήλωσε αναρμόδιος για το ζήτημα, στη συνέχεια κατέθεσε την «προσωπική του άποψη» για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού. Ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε οι νέες δομές να είναι κλειστές 24 ώρες το 24ωρο (σ.σ. η κυβέρνηση λέει πως θα επιτρέπεται η είσοδος και η έξοδος κατά τη διάρκεια της ημέρας) και για να γίνει κατανοητό αυτό που υποστήριξε, έφερε ως παράδειγμα την Αμυγδαλέζα! «Ας μην πάρουμε φράγκο από την ΕΕ, εάν είναι να καταστραφεί η Ελλάδα» τόνισε, όχι τυχαία, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση ενδέχεται να κλείσει την κάνουλα της χρηματοδότησης εάν οι δομές που θα λειτουργήσουν από εδώ και στο εξής είναι κλειστές. «Δεν τους θέλουμε εδώ» επανέλαβε ο Άδωνις Γεωργιάδης πολλάκις, σημειώνοντας πως «αυτό το μήνυμα θέλουμε να στείλουμε».

Διακόπτουν κάθε διάλογο με την κυβέρνηση οι αυτοδιοικητικοί

Στα νησιά πρώτης γραμμής (Λέσβος, Χίος και Σάμο) η απόφαση για επίταξη χώρων φαίνεται πως ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Τόσο τα δημοτικά συμβούλια, όσο και η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αποφάσισαν να διακόψουν οριστικά το διάλογο με την κυβέρνηση και να προχωρήσουν σε μέτρα και άμεση κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους. 

Σε έκτακτη σύσκεψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου αποφασίστηκε η καταδίκη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και επιπλέον: 

  1. Διακοπή διαλόγου με την κυβέρνηση μέχρι ανάκλησης της ΠΝΠ και αποσυμφόρησης των νησιών.
  2. Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της ΠΝΠ
  3. Στήριξη στις αποφάσεις για κινητοποιήσεις των δήμων Λέσβου, Χίου και Ανατολικής Σάμου
  4. Ενημέρωση των κομμάτων της Ευρωβουλής, αλλά και των αρχηγών των ελληνικών κομμάτων σε σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
  5. Επιμονή στο αίτημα για καμία νέα δομή στα νησιά
  6. Συγκέντρωση – διαδήλωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.
  7. Ομάδες περιφρούρησης στη Δυτική Λέσβο

Σε ανάλογο κλίμα ήταν και οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων, που πραγματοποίησαν έκτακτες συνεδριάσεις. Συγκεκριμένα το δημοτικό συμβούλιο Δυτικής Λέσβου αποφάσισε μεταξύ άλλων: 

  1. Να δημιουργηθούν ομάδες περιφρούρησης της περιοχής κοντά στην Καράβα, όπου σχεδιάζεται να κατασκευασθεί η νέα δομή, και να δημιουργηθεί Επιτροπή Αγώνα.
  2. Να πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου, αύριο Τετάρτη, το απόγευμα.
  3. Να κληθεί ο υπουργός Μετανάστευσης να παραστεί σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Δυτικής Λέσβου.
  4. Να υπάρξει προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης επίταξης της επίμαχης περιοχής.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μυτιλήνης δηλώνει πως δεν αποδέχεται τη δημιουργία καμιάς νέας δομής και επιμένει στο κλείσιμο των υπαρχόντων. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, τόνισε πως «από την πρώτη στιγμή δήλωσα σε όλους τους τόνους, ότι ο Δήμος Μυτιλήνης υφίσταται το μεταναστευτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα του, υποβαθμίζοντας την ζωή μας και την κανονικότητα μας».

Και πρόσθεσε: «Έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας στην επίλυση του προβλήματος αυτού, δήλωσα ότι θα είμαι παρών σε όλες τις κυβερνητικές συναντήσεις για να διαπραγματευτώ και να αξιώσω τα δίκαια για τον δήμο μας και το νησί μας, διασφαλίζοντας πρωτίστως τις ορθές προϋποθέσεις για τις συναντήσεις αυτές. Μη υπαρχόντων των προϋποθέσεων αυτών, η προγραμματισμένη συνάντηση της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ματαιώθηκε, δίνοντας με τον τρόπο αυτό, την καλύτερη απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι ο Δήμος Μυτιλήνης δεν θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον του για όφελος των δημοτών μας και του νησιού μας. Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι της αποφάσεις του δημοτικού μας συμβουλίου, θα είμαστε παρόντες στις κινητοποιήσεις των λεσβιακών και των αιγαιοπελαγίτικων Συλλόγων, την ερχόμενη Πέμπτη, στην προγραμματισμένη συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών».

«Όχι» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είπε και το δημοτικό Συμβούλιο Χίου, που αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής, με τη συνδρομή του Δικηγορικού Συλλόγου Χίου και του Τεχνικού Επιμελητηρίου, για την προσφυγή κατά της διαδικασίας επίταξης. Επίσης αποφασίστηκε όλες οι υπηρεσίες και τα νομικά πρόσωπα να μποϊκοτάρουν κάθε απόφαση της κυβέρνησης που θα σχετίζεται με την επίταξη και την κατασκευή ενός νέου κέντρου.