Επιστολή με την οποία καλεί τα συναρμόδια υπουργεία, τους δημάρχους και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων Μυτιλήνης, Χίου και Σάμου να συμμετάσχουν σε ομάδα εργασίας για τον οριστικό τερματισμό λειτουργίας των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Μόρια, το Βαθύ και τη ΒΙΑΛ απέστειλε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Ads

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η ομάδα εργασίας αναμένεται να ορίσει τις διαδικασίες κλεισίματος των χώρων, εκκένωσής τους από τους διαμένοντες, καθαρισμού και αναμόρφωσης των εκτάσεων, ώστε να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες. Η ομάδα εργασίας θα ξεκινήσει τις εργασίες της τον Μάρτιο και θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμα της έως τα τέλη Απριλίου.

Ωστόσο, οι τοπικές κοινωνίες παρουσιάζονται εξοργισμένες από τις κινήσεις της κυβέρνησης ειδικά μετά το φιάσκο του διαλόγου που υποτίθεται ότι θα εξυπηρετούσε το πάγωμα των επιτάξεων χώρων για τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης που αποφάσισε η κυβέρνηση και στα οποία οι νησιώτες είναι κάθετα αντίθετοι. Τώρα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις κατά των κυβερνητικών σχεδιασμών για τη δημιουργία των κέντρων αυτών σε Χίο, Σάμο και Λέσβο.

Είχε προηγηθεί το αίτημα των Δημάρχων των νησιών προς τον Πρωθυπουργό για διάλογο, το οποίο η κυβέρνηση αρνήθηκε. «Ζητήσαμε συνάντηση με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, Χθες το βράδυ έλαβα μήνυμα από την Κυβέρνηση ότι δεν επιθυμεί τον διάλογο και ότι θα προχωρήσει κανονικά το σχέδιο της. Εμείς δεν θέλουμε να φτιαχτούν αυτά τα κέντρα με τους χιλιάδες ανθρώπους στις περιοχές μας», είπε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, αναφορικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά. 

Ads

«Έχει ληφθεί απόφαση τα νησιά μας, που είναι σε μια ευαίσθητη περιοχή, να γίνουν «αποθήκες ψυχών» είπε ο Κώστας Μουτζούρης, συμπληρώνοντας ότι «επεισόδια» μπορεί να γίνουν ανά πάσα ώρα και στιγμή». Ακόμα προσέθεσε, «η Κυβέρνηση επιθυμεί να έχει απέναντι της 200.000 κατοίκους των νησιών του Βορείου Αιγαίου, παρά 10.000.000 κατοίκους στην υπόλοιπη χώρα».

«Η ΝΔ επέλεξε την σύγκρουση με τις τοπικές κοινωνίες ,την βία ,την καταστολή και σε αυτή την μάχη εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με τους συμπολίτες μας για το καλό του τόπου μας», σημειώνει η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στο νησί 7 διμοιρίες ΜΑΤ για να θέσει άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο της για κλειστές δομές. «Δεν γνωρίζουμε μέχρι που μπορεί να φθάσει αυτή η ακροδεξιά κυβέρνηση, ελπίζουμε η επόμενη κίνηση να μην είναι τα «τανκς», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Χίου» αναφέρει δηκτικά.

Σήμερα ανοίγουν οι προσφορές της απευθείας ανάθεσης του έργου της περίφραξης του επιταγμένου χώρου και της δημιουργίας υποδομών. Γεγονός που σημαίνει ότι μέσα στην εβδομάδα μπορούν να αρχίσουν οι εργασίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, εντός της εβδομάδας ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την περίφραξη των χώρων που έχουν επιταχθεί για την κατασκευή των κέντρων κι έτσι ως τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να μπουν μπουλντόζες για να ξεκινήσουν τα έργα. 

Αποφασισμένοι να δώσουν «τον ύστατο αγώνα» κατά της δημιουργίας υπερδομής 620 στρεμμάτων στην περιοχή του Αίπους, εμφανίστηκαν εκατοντάδες κάτοικοι της Χίου, που το απόγευμα της Κυριακής συγκεντρώθηκαν στο 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Χίου – Βολισσού. Σε συνεδρίαση των τοπικών παραγόντων την Κυριακή στη Σάμο, πάρθηκε ομόφωνη απόφαση για κινητοποιήσεις και αποκλεισμό της περιοχής όπου πρόκειται να γίνει το κλειστό κέντρο.