Άλλη μια τραγωδία με πρόσφυγες εκτυλίσσεται τις τελευταίες ώρες, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες επιχείρηση διάσωσης και απεγκλωβισμού μεταναστών από βραχώδη ακτή στα Καρδάμυλα της Χίου, μετά από ναυάγιο.

Ads

Στο σημείο επιχειρούν δυνάμεις του Λιμενικού Χίου και του Λιμενικού Σταθμού των Καρδαμύλων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, φουσκωτή λέμβος, στην οποία επέβαιναν μετανάστες προσάραξε στα βράχια, με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν χάσει τη ζωή τους τρία παιδιά. Πρόκειται για τρία κοριτσάκια, ηλικίας δέκα, επτά και πέντε ετών, πιθανόν αδελφές.

Σύμφωνα με το θάλαμο επιχειρήσεων του ΥΕΝ, διασώθηκαν 16 άτομα, ανάμεσά τους, 4 γυναίκες και 8 παιδιά, εκ των οποίων ένα είναι βρέφος 30 ημερών. Τουλάχιστον 3 άνθρωποι χρειάστηκε να μεταφερθούν για πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο της Χίου. Όλοι οι διασωθέντες δηλώνουν Αφγανικής υπηκοότητας.

Ads

Η περιοχή είναι δύσβατη και η επιχείρηση γίνεται μόνο από την θαλάσσια περιοχή. Κάτοικοι της περιοχής πήγαν στο λιμάνι των Καρδαμύλων και έφεραν τρόφιμα, νερά και ρούχα.

Νωρίτερα έγινε γνωστό ότι το βράδυ της Τρίτης τρία άτομα από το ναυάγιο εντοπίστηκαν στη Χίο και εκείνα ήταν που ενημέρωσαν τις αρχές για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες στη δύσβατη περιοχή.