Αθώοι κρίθηκαν από Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου στη Λέσβο, οι 16 κατηγορούμενοι, μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, οι οποίοι κατηγορούνταν για κατασκοπεία, με φόντο την αλληλέγγυα δράση τους για τους μετανάστες.

Ads

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το stonisi.gr μετά από τη διάσκεψη των δικαστών όλοι οι κατηγορούμενοι (έξι παρόντες και 10 απόντες) κηρύχθηκαν αθώοι. Είχε προηγηθεί η απαλλακτική πρόταση εισαγγελέα και οι αγορεύσεις 9 μαρτύρων υπεράσπισης.

Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορούμενοι αντιμετώπιζαν κατηγορίες κατασκοπείας το 2018. Σύμφωνα με το ίδιο μέσο «οι δικαστές απόρησαν σε αρκετά σημεία της ακροαματικής διαδικασίας για τους λόγους που κατηγορήθηκαν οι συγκεκριμένοι 16, με τα ενοχοποιητικά στοιχεία να βρίσκονται σε 85 σελίδες κατηγορητηρίου που χαρακτηρίστηκε πολλάκις σαθρό, ανακριβές, αλλά και παραπλανητικό».

Τα στοιχεία ήταν τρεις συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp, όπου συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, ακόμα και μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ότι στην κατοχή τους βρίσκονταν κιάλια και ότι έχουν κάνει χρήση ασυρμάτων για τις διασώσεις.

Ads

Σημειώνεται ότι εκκρεμεί ακόμα μία δίκη, η οποία αφορά σε κακουργηματικές πράξεις για ορισμένους από τους 16 κατηγορούμενους. Το δικαστήριο δεν έχει οριστεί χρονικά.

«Μετά από 6 χρόνια, αθώα και τα 16 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ακόμα και αυτοί που έλειπαν και δεν εκπροσωπούνται» σημείωσε σε δηλώσεις του από την πλευρά του ο διασώστης Ιάσωνας Αποστολόπουλος προσθέτοντας μεταξύ άλλων ότι «αποδείχθηκε ότι ούτε έκαναν κατασκοπεία, ούτε άκουγαν παράνομα συχνότητες του λιμενικού, ούτε υπέκλεπταν κρατικά μυστικά».

«Έπρεπε οι ζωές τους να διασυρθούν, να γίνουν πρωτοσέλιδο στο media, να είναι σε ομηρία για 6 χρόνια για κάτι που δεν υπήρξε ποτέ» σχολιάζει ο ίδιος.