Περισσότερες αντιδράσεις παρά συναινέσεις κατέγραψαν τα κυβερνητικά στελέχη κατά τις χθεσινές -συνολικής διάρκειας εννέα ωρών- συσκέψεις που συγκάλεσαν στο κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών στη Βασ. Σοφίας, σχετικά με την ανά τη χώρα κατανομή των προσφυγικών πληθυσμών και τη δημιουργία νέων κλειστών κέντρων. Κυβερνητικές πηγές υποστήριξαν με το πέρας των διαδοχικών επαφών (άλλες έγιναν διά ζώσης και άλλες μέσω τηλεδιάσκεψης) ότι στόχος ήταν να τεθούν προτάσεις προς συζήτηση, χωρίς να προκύπτουν «μπρος ή πίσω» στον σχετικό κυβερνητικό σχεδιασμό. Το σίγουρο είναι ότι… βήματα προς τα μπρος δεν σημειώθηκαν.
Οι περισσότεροι αυτοδιοικητικοί είτε εξήλθαν των συναντήσεων ξεκαθαρίζοντας ότι «αναλάβαμε το μερίδιο ευθύνης μας και ώς εδώ» είτε εμφανίστηκαν να παίρνουν τον δρόμο του γυρισμού για τις περιοχές τους με διάθεση να ξεσηκώσουν τις τοπικές κοινωνίες απέναντι στο κυβερνητικό σχέδιο.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του δημάρχου Πύργου, Τ. Αντωνακόπουλου. Εξερχόμενος της συνάντησης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει την Ηλεία «σε σύγχρονο Αλκατράζ» με αφορμή πρόταση για δημιουργία δομής δυναμικότητας 1.500 προσφύγων έξω από τον Πύργο, στο παλιό εργοστάσιο «Αιγαίο». «Δεν μπορούμε να πάρουμε εντέλλεσθε από κανέναν. Με αποθήκες ψυχών δεν λύνεται το θέμα. Πάμε σε κινητοποιήσεις» είπε ο δήμαρχος, προαναγγέλλοντας μάλιστα και δημοψήφισμα στην πόλη του για το προσφυγικό.
Αντιπρόταση του ίδιου είναι η φιλοξενία προσφύγων σε σπίτια και δημόσια κτίρια, στα οποία υπολόγισε ότι μπορούν να φιλοξενηθούν 80 μονογονεϊκές οικογένειες.
Τηλεδιάσκεψη
Ως και ευτράπελα χαρακτηριστικά είχε η τηλεδιάσκεψη με τον δήμαρχο Ανατολικής Λέσβου, Τ. Βέρρο: ηχογράφησε την τηλεδιάσκεψη και διοχέτευσε τα λεγόμενά του σε τοπική ιστοσελίδα, παρότι καταγράφεται να συζητά με τα κυβερνητικά στελέχη αρνούμενος να καταθέσει αντιπροτάσεις.
Συνομιλητές του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας (και προέδρου της ΕΝΠΕ) ανέφεραν ότι ο Απ. Τζιτζικώστας τόνισε στα κυβερνητικά στελέχη πως η περιφέρειά του έχει αναλάβει το βάρος της ευθύνης που της αναλογεί στο προσφυγικό με τις δομές που ήδη λειτουργούν, ενώ άλλα στελέχη της περιφερειακής αυτοδιοίκησης εξήλθαν της συνάντησης διατυπώνοντας τον προβληματισμό τους κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί η κατανομή προσφύγων με την ποσόστωση του 1% ανά περιφέρεια.
Να σημειωθεί ότι ουκ ολίγοι ήταν και οι βουλευτές της Ν.Δ. που φέρεται να τόνισαν στον υφυπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκ. Στεφανή και τον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, που συγκάλεσαν τις συσκέψεις, ότι οι εκλογικές του περιφέρειες έχουν ήδη αναλάβει τον φόρτο που τους αναλογεί.
Αδιέξοδα και αντιδράσεις σε Χίο και Λέσβο
Μετά τον στυγνό εκβιασμό σε βάρος των νησιών, με το πάγωμα κάθε διαδικασίας αποσυμφόρησης, τώρα η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους διεξόδου από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε.
Η πολυσυζητημένη διάσκεψη με τους δημάρχους των νησιών αποδείχθηκε απλώς ευκαιρία για μια ουσιαστική επιβεβαίωση των προθέσεων για χωροθέτηση της νέας δομής στη Χίο στο 15ο χλμ. του δρόμου Χίου-Βολισσού και ειδικότερα στην οροσειρά Αίπος, εκεί όπου όλοι οι ντόπιοι και κάτοικοι του νησιού γνωρίζουν ότι μόνο τα αγριοκάτσικα μπορούν να επιβιώσουν στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικρατούν χειμώνα-καλοκαίρι. Επιπλέον, η περιοχή διεκδικείται με τεκμήρια από τον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βροντάδου που ήδη κινείται νομικά ώστε να κατοχυρώσει την ιδιοκτησία του, ρίχνοντας πόρτα σε κάθε τέτοιο σχεδιασμό.
Σε μια πρωτοφανή επίδειξη προχειρότητας και απουσίας διαλόγου, που στιγματίστηκε επιπλέον από την ξαφνική αλλαγή ώρας η οποία δεν επέτρεψε τελικά ούτε στον δήμαρχο Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη να δώσει το «παρών», ο αρμόδιος συντονιστής για το προσφυγικό και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής φάνηκε να διαπραγματεύεται μόνο τη χωρητικότητα της δομής σε κάποιο ποσοστό, παραχωρώντας απλώς τη δυνατότητα στον Δήμο Χίου να υποδείξει εκείνος εναλλακτική έκταση από αυτές που του ανήκουν στην ευρύτερη περιοχή.
Στην περίπτωση της Λέσβου, το αδιέξοδο επιτεινόταν μέχρι το απόγευμα, αφού ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, που μετείχε τελικά μέσω τηλεδιάσκεψης, έβαλε τόσα και τέτοια ζητήματα που ήταν αδύνατον να απαντηθούν από τους κυβερνητικούς. Στόχος της κυβέρνησης, να χωροθετήσει τη νέα δομή στη θέση Σκαμιούδι στη δυτική Λέσβο, σε μια άγονη περιοχή με πολλούς κτηνοτρόφους, μόλις 1,5 χιλιόμετρο από τον οικισμό της Αντισσας, σε περιοχή δηλαδή ενταγμένη στο δίκτυο Νatura και, το κυριότερο, εντός της ζώνης του Γεωπάρκου με το απολιθωμένο δάσος! Το σημείο απέχει επτά χιλιόμετρα από το λιμάνι Σιγρίου, το οποίο ολοκληρώνεται οσονούπω και στο οποίο οι κάτοικοι –κυρίως του Σιγρίου– έχουν επενδύσει κυριολεκτικά το τουριστικό μέλλον όλης της ευρύτερης περιοχής, με πλήθος επενδύσεων στα σκαριά (μεταξύ τους δύο πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ και στην Αντισσα γίνεται μια καινοτόμος επένδυση με την κατασκευή πολυτελούς κάμπινγκ).
«Το πρώτο πράγμα που θα συναντήσετε απέναντί σας, εάν επιμείνετε στο σημείο αυτό, είναι η προσφυγή από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Σιγρίου. Με το οποίο, παρεμπιπτόντως, μόλις προχθές υπογράψαμε μνημόνιο συνεργασίας με μια κινεζική επαρχία 80 εκατομμυρίων κατοίκων, με σκοπό να έλθουν τουρίστες και φοιτητές. Θα πρέπει ακόμη να σας πω και ότι ο δρόμος που κατασκευάζεται αυτή τη στιγμή εκεί έχει καθυστερήσει σημαντικά γιατί βρίσκουν στην πορεία των έργων συνεχώς απολιθωμένους κορμούς δέντρων» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Βέρρος στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.
Το σύνθημα για ξεσηκωμό αναμένεται να πέσει σήμερα, όπου στη Μυτιλήνη ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου καλεί σε συνάντηση τους επικεφαλής των παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου, τους δημάρχους των νησιών, καθώς και εκπροσώπους 35 συνδικαλιστικών, επαγγελματικών και άλλων φορέων. Στόχος, οι μεγάλης κλίμακας κινητοποιήσεις και η στήριξη των καθ’ όλα αρνητικών αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων, ώστε να ανατραπούν τα κυβερνητικά σχέδια. «Απαιτούμε από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της. Αμεση αποσυμφόρηση των νησιών, καμία νέα δομή στα νησιά μας, έλεγχος των ΜΚΟ, αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, αποζημιώσεις των κατοίκων του Βορείου Αιγαίου», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.
Θυμίζουμε ότι τα δημοτικά συμβούλια, εκτός της κάθετα αρνητικής απόφασης για τη δημιουργία των υπερδομών, ζητούν και τη λειτουργία των ΚΥΤ μόνο ως αυτό που ορίζει ο τίτλος τους (Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης) και όχι κέντρα διαμονής για αόριστο διάστημα και εξόντωσης ανθρώπων, όπως μετατράπηκαν στην πορεία. Ανάλογες συνεδριάσεις ανακοίνωσαν χθες εκτάκτως και άλλοι φορείς, όπως ο Δήμος Χίου, ώστε να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Στο μεταξύ, το πρώτο ανησυχητικό δείγμα για την ενότητα του κόμματος της Ν.Δ. έρχεται από τη Λέσβο. Εκεί, ο επί έξι χρόνια πρόεδρος της ΝΟΔΕ Στρατής Καραγεωργίου και στενός συνεργάτης του βουλευτή Χαρ. Αθανασίου υπέβαλε χθες την παραίτησή του, διαφωνώντας με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο προσφυγικό. «Είμαι στη δυσάρεστη θέση να παραιτηθώ από τη θέση αυτή, διαφωνώντας με τις ενέργειες της κυβέρνησης όσον αφορά το νησί. Ευχαριστώ τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας για τη στήριξή τους, παραμένω απλό μέλος του κόμματος» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση.
Στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Κρήτη
Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με αυτοδιοικητικούς της Κρήτης για το φλέγον θέμα της εγκατάστασης hotspot στο νησί. Στη σύσκεψη κλήθηκαν εκτάκτως ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και εκπρόσωποι των Δήμων Ρεθύμνου και Φαιστού.
Από τη σύνθεση και μόνο των προσκληθέντων προκύπτει ο χάρτης που προτάθηκε από την κυβερνητική πλευρά για την εγκατάσταση κλειστού κέντρου κράτησης. Στο Ρέθυμνο προτάθηκε το παλαιό στρατόπεδο των Αρμένων, λίγο έξω από την πόλη, και στον Δήμο Φαιστού οι εκτάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Τυμπακίου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τόσο του δημάρχου Ρεθύμνου, Γιώργου Μαρινάκη, όσο και του αντιδημάρχου Φαιστού Γιάννη Φασομυτάκη, και οι δύο περιοχές βγήκαν πολύ γρήγορα εκτός σχεδιασμού μετά τα σοβαρά επιχειρήματα που τέθηκαν από την πλευρά της αυτοδιοίκησης. Για το μεν στρατόπεδο των Αρμένων τονίστηκε ότι είναι σε άθλια κατάσταση και δεν μπορεί να φιλοξενήσει ανθρώπους, ενώ για το αεροδρόμιο Τυμπακίου επισημάνθηκε ότι βρίσκεται κοντά σε κρίσιμες εγκαταστάσεις που σχετίζονται με την εθνική άμυνα αλλά και ότι ειδικά στο Τυμπάκι υπάρχει ήδη μεγάλος πληθυσμός μεταναστών-εργατών γης, που ανέρχονται σε περίπου 2.500.
Από την κυβερνητική πλευρά πάντως, έστω και αν δεν προχωρήσει ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, εκφράστηκε αποφασιστικότητα να βρεθεί τρόπος εγκατάστασης τουλάχιστον 1.500 ανθρώπων στην Κρήτη το αμέσως επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κυβερνητικό κλιμάκιο προτάθηκε η δημιουργία τριών μικρότερων δομών, των 500 ατόμων σε τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με την περιοχή του Ρεθύμνου να μένει σταθερά εντός του σχεδιασμού, παρά τις αντιδράσεις.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης πρότεινε για άλλη μία φορά τη διεύρυνση του προγράμματος ESTIA, μέσω του οποίου ήδη φιλοξενούνται στην Κρήτη 900 πρόσφυγες σε διαμερίσματα με χρηματοδότηση της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, και υπενθύμισε πως μπορούν άμεσα να βρεθούν κι άλλα σπίτια προς ενοικίαση σε όλη την Κρήτη. Ωστόσο από την κυβερνητική πλευρά, και ειδικά από τον κ. Στεφανή, συνάντησε ξανά αρνητικό κλίμα ως προς τη διεύρυνση του προγράμματος, καθώς η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμφανιστεί η χώρα θελκτική για τους πρόσφυγες!
Ανακοινώσεις συνολικά για τη χωροθέτηση των νέων κλειστών δομών τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα αναμένονται την προσεχή Τετάρτη. Στη σύσκεψη ήταν παρόντες και οι Κρήτες βουλευτές της Ν.Δ., Μάξιμος Σενετάκης και Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο οποίος ανέλαβε σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη να διατυπώσει και την τελική πρόταση της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη μεταφορά προσφύγων στην Κρήτη.
Ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν τις εν κρυπτώ διαδικασίες που ακολουθεί η κυβέρνηση αλλά και τα σχέδια δημιουργίας φυλακών για τους πρόσφυγες εξέδωσαν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.
Νέα δομή δημιουργείται στην Αρτα
Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δημιουργηθεί νέα δομή υποδοχής προσφύγων στην Ηπειρο, στην περιοχή της Αρτας, εκφράστηκε στη χθεσινή σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Αρτα, μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αρτας Χρ. Τσιρογιάννης και ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση που κατατέθηκε για χωροθέτηση της νέας δομής, η οποία προφανώς θα φιλοξενήσει πρόσφυγες που θα μετακινηθούν από τα νησιά, αφορά την περιοχή του Χανόπουλου, σε ιδιωτική έκταση, αν και τέθηκε στο τραπέζι και πρόταση για δημόσια έκταση στην περιοχή Καλόβατου. Η κατεύθυνση, δε, φαίνεται ότι είναι για τη δημιουργία ανοιχτής δομής, με ελεγχόμενη όμως είσοδο – έξοδο.
Σημειώνεται ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αρτας, που συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή, εξέφρασε την αντίθεσή του στη δημιουργία δομής φιλοξενίας σε θέση όπου έχει χωροθετηθεί το Επιχειρηματικό Πάρκο, στα Αμπέλια Αμμοτόπου, αλλά και στα στρατόπεδα της πόλης της Αρτας και συγκεκριμένα στο στρατόπεδο Βερσή και στο στρατόπεδο Παπακώστα, θέσεις που δεν εξετάστηκαν στη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η νέα δομή στην Αρτα αναμένεται να είναι η τρίτη μεγάλη δομή στην Ηπειρο. Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη μηνιαία συνάντηση φορέων της Ηπείρου που έχουν άμεση εμπλοκή με το προσφυγικό στις 3 Ιανουαρίου στο δημαρχείο Ιωαννίνων, στις δομές που ήδη λειτουργούν στην Ηπειρο, σε ξενοδοχεία, ξενώνες και μισθωμένα διαμερίσματα φιλοξενούνται συνολικά 3.900 πρόσφυγες. Από αυτούς, 1.173 βρίσκονται στο Κέντρο Φιλοξενίας του Κατσικά Ιωαννίνων και 654 στο πρώην στρατόπεδο Πετροπουλάκη στη Φιλιππιάδα. Αναφέρθηκε, δε, ότι για το 81% αυτών των ατόμων βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία χορήγησης ασύλου.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >