Απαντήσεις σε εύλογα, όσο και σημαντικά ερωτήματα που προκύπτουν από τη χθεσινή τραγωδία στην Κω, όταν σκάφος του Λιμενικού εμβόλισε βάρκα με πρόσφυγες, σκοτώνοντας ένα τρίχρονο παιδί, πρέπει να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, ώστε να διαλυθεί κάθε «σκιά» γύρω από τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το τραγικό συμβάν.

Ads

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, όπως προκύπτουν από τις επίσημες ανακοινώσεις, τα ξημερώματα της Τετάρτης, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) ενημερώθηκε «για περιστατικό σύγκρουσης στην θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω, πνευστού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία, με φουσκωτή λέμβο που μετέφερε 34 αλλοδαπούς».

Αρχικά διασώθηκαν 31 άνθρωποι, έξι από τους οποίους, ανάμεσά τους και μια έγκυος γυναίκα, μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Κω. Από τους έξι οι δύο είναι τραυματισμένοι, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείo για προληπτικούς λόγους. Μέχρι εκείνη τη στιγμή αγνοούνταν ένα παιδί και ένας νεαρός άνδρας, συριακής καταγωγής, ενώ διασώθηκε ένας τρίτος αγνοούμενος ιρακινής καταγωγής.

Το Λιμενικό, σε εκείνη την πρώτη ανακοίνωση σημείωνε, ότι «από τις πρώτες πληροφορίες, που ελέγχονται, η λέμβος που μετέφερε τους αλλοδαπούς δεν διέθετε καμιά απολύτως σήμανση, ενώ οι επιβαίνοντες σε αυτήν δεν φορούσαν σωσίβια. Επίσης διευκρινίστηκε ότι και τα δύο σκάφη βρίσκονταν σε κίνηση όταν συγκρούστηκαν». Στο τέλος πρόσθετε: «Επίσης άμεσα ενημερώθηκαν για το συμβάν οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές της Κω, καθώς και οι τοπικές αρχές».

Ads

Λίγο αργότερα την ίδια μέρα, ανακοινώθηκε ότι το αγνοούμενο αγόρι εντοπίστηκε νεκρό και πρόσθετε: «Διευκρινίζεται ότι το περιστατικό έλαβε χώρα κάτω από συνθήκες απόλυτου σκότους, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του τελευταίου αγνοούμενου».

Συνεπώς, το πλαίσιο που το Λιμενικό έσπευσε να θέσει για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα η τραγωδία, πριν ακόμη καν ξεκινήσει η έρευνα, έχει ως εξής:

  • Η βάρκα των προσφύγων δεν διέθετε σήμανση
  • Οι πρόσφυγες δεν φορούσαν σωσίβια
  • Τα δύο σκάφη βρίσκονταν εν κινήσει τη στιγμή της σύγκρουσης
  • Είχε απόλυτο σκοτάδι.

Το θέμα είναι, ότι οι συνθήκες οι οποίες περιγράφονται παραπάνω, είναι οι συνήθεις από την αρχή των προσφυγικών ροών, αν εξαιρεθούν τα σωσίβια, τα οποία συνήθως υπάρχουν, αν και, σύμφωνα με καταγγελίες των ίδιων των προσφύγων και των ΜΚΟ, στις πλείστες των περιπτώσεων είναι χαλασμένα και παλιά.

Πιο απλά, το ταξίδι της απελπισίας στη νύχτα, δίχως φώτα, είναι ακριβώς ένας τρόπος να αποφευχθεί ο εντοπισμός τους από το Λιμενικό και την Frontex. Ακριβώς γι’ αυτό υπάρχει η σύγχρονη τεχνολογία – ραντάρ, θερμικός εντοπισμός, κάμερες και φακοί νυκτός κλπ – ακριβώς για να γίνονται αντιληπτοί οι άνθρωποι μέσα στη θάλασσα.

Ένα ερώτημα λοιπόν είναι αν το πνευστό (δηλ. φουσκωτό εξολοκλήρου ή εν μέρει) σκάφος του Λιμενικού διέθετε το σύνολο του παραπάνω εξοπλισμού. Για παράδειγμα, σε ανακοίνωσή της με αφορμή την τραγωδία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως «η διαδικασία διερεύνησης των συνθηκών του σημερινού (σσ. χθεσινού) δυστυχήματος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κω θα πρέπει να λάβει υπόψη μεταξύ άλλων την έλλειψη θερμικής κάμερας στο περιπολικό σκάφος του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ».

Πώς είναι δυνατόν να περιπολεί ένα σκάφος τη νύχτα δίχως αυτόν τον εξοπλισμό; Ποιος ευθύνεται που δεν υπάρχει; Ποιος ευθύνεται που, ενώ δεν υπάρχει, παρόλ’ αυτά στέλνει σε περιπολίες ανέτοιμα – από υλικοτεχνική υποδομή – σκάφη τη νύχτα, αυξάνοντας τις πιθανότητες μιας τραγωδίας;

Παράλληλο ερώτημα: Το ραντάρ του περιπολικού αδυνατεί να εντοπίσει βάρκες αυτούς του μεγέθους; Αν όχι, τότε γιατί δεν την εντόπισε; Αν ναι, τότε γιατί ακόμη δεν έχει αλλάξει με καταλληλότερο;

Το ότι τα δύο σκάφη βρίσκονταν εν κινήσει τη στιγμή της σύγκρουσης δεν σημαίνει τίποτα απολύτως από μόνο του. Είχαν την ίδια ταχύτητα ένα περιπολικό του Λιμενικού με μια προσφυγική φουσκωτή βάρκα γεμάτη ασφυκτικά με ανθρώπους; Προφανώς όχι. Αν την είχαν, τότε και το περιπολικό θα έπλεε αργά. Αυτό όμως γεννά με τη σειρά του το ερώτημα, πώς δεν έγινε αντιληπτή η προσφυγική βάρκα και μάλιστα σε καιρικές συνθήκες οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν καλές.

Ερωτήματα και για τη συμπεριφορά στην τραγική μητέρα

Ερωτήματα προκύπτουν και για τη συμπεριφορά των αρχών έναντι της τραγικής μητέρας του νεκρού παιδιού. Σύμφωνα με την «Εφημερίδα των Συντακτών», το νοσοκομείο και το Λιμενικό έκριναν ότι η 19χρονη μητέρα δεν χρειαζόταν νοσηλεία και ψυχολογική υποστήριξη, με αποτέλεσμα, μέσα σε λίγες ώρες και με συνοπτικές διαδικασίες να την διώξουν από το νοσοκομείο, παρά το ότι είχε ναυαγήσει και είχε χάσει το παιδί της, το οποίο κλήθηκε να αναγνωρίσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η γυναίκα πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο γύρω στη μία το μεσημέρι, με το επιχείρημα ότι δεν εμφάνιζε παθολογικά αίτια, δεν είχε δηλαδή κατάγματα, μώλωπες και χτυπήματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στελέχη του Λιμενικού την επισκέφτηκαν γύρω στη μία το μεσημέρι στο νοσοκομείο για να την καταγράψουν, αλλά επανήλθαν  αργότερα διότι την βρήκαν να κοιμάται από την εξάντληση. Την οδήγησαν για να καταγραφεί στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης, με ό,τι πρόσθετη ταλαιπωρία αυτό συνεπάγεται για την κατάστασή της.

Το ερώτημα είναι εάν αυτή η συμπεριφορά συνάδει με την τυπική και ουσιαστική δεοντολογία, έναντι ενός θύματος ναυαγίου και μιας μάνας που μόλις έχασε το παιδί της σε αυτό.

Σαντορινιός: Άμεσες εξηγήσεις

Εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν της σύγκρουσης σκάφους ΛΣ- ΕΛΑΚΤ με λέμβο όπου μετέβαιναν μετανάστες στην Κω, με αποτέλεσμα να χάσει την ζωή του ένα τρίχρονο αγοράκι, ζητά με ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη, Νεκτάριου Σαντορινιού ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δηλώνει την εμπιστοσύνη της στο Λιμενικό Σώμα, καταλογίζει όμως ευθύνες στην πολιτική της κυβέρνησης για την αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: «Σήμερα για το Αιγαίο ξημέρωσε μια μέρα βαριά και δύσκολη. Η θάλασσα των νησιών μας έγινε ο υγρός τάφος για ένα τρίχρονο αγοράκι που προσπαθούσε να βρεθεί σε μια καλύτερη ζωή. Αναμένουμε με αγωνία την έκβαση των ερευνών για έναν ακόμη πρόσφυγα που αγνοείται».

Αφού δηλώνει την «πίστη μας στις επιχειρησιακές ικανότητες του Λιμενικού Σώματος αλλά και οι ιδιαίτερες ευαισθησίες και η ανθρωπιά που οι άντρες και οι γυναίκες του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ έχουν επιδείξει σε όλη τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης είναι εκπεφρασμένη και δεδομένη», σημειώνει ότι «από τις μέρες των μεγάλων ροών, το 2015, μέχρι και σήμερα, το Λιμενικό έχει διεξάγει χιλιάδες αποστολές έρευνας, διάσωσης, επιτήρησης και περιπολίας, ειδικά σε νυχτερινές συνθήκες, χωρίς να έχει υπάρξει κανένα παρόμοιο ατύχημα».

Ακολούθως, ζητά «άμεσα εξηγήσεις και απαντήσεις από τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το συμβάν, ενώ περιμένουμε την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του για άμεση διερεύνηση του θέματος. Αναμένουμε σύντομα η κοινή γνώμη να ενημερωθεί πλήρως για κάθε λεπτομέρεια, έτσι ώστε να μην σκιάζει καμία αμφιβολία το περιστατικό».

Κλείνοντας, επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση και ζητά να επανακαθορίσει τόσο την πολιτική της, όσο και την ρητορική της σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό και να διευκρινίσει αν η μέχρι τώρα τακτική της συνδρομής μέσα στην θάλασσα έχει αλλάξει κατά το ελάχιστο. «Οι συνεχείς και ανερμάτιστες τακτικές που ακολουθούνται στην αλλαγή του πλαισίου διαχείρισης των ροών, οι εμπρηστικές δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών της κυβέρνησης που προμηνύουν επαναπροωθήσεις στην θάλασσα, ο έντονα μισαλλόδοξος λόγος μεγάλης πτέρυγας της ΝΔ αλλά και η έλλειψη πρωτοβουλιών από πλευράς του Πρωθυπουργού ώστε να τονιστεί η ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, πρέπει να γίνει κατανοητό πως όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δημιουργούν πιέσεις και αυξάνουν το βάρος στους ανθρώπους που πρώτοι έρχονται αντιμέτωποι με τα περιστατικά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απάντηση Πλακιωτάκη

«Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος υπερβάλλουν εαυτόν προκειμένου να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στην θάλασσα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα και τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας» τονίζει σε ανακοίνωσή του το ιδιαίτερο γραφείο του υπουργού Ναυτιλίας, Γιάννη Πλακιωτάκη, με αφορμή ανακοίνωση του τομεάρχη Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιού.

«Είναι δύσκολο λοιπόν να αντιληφθεί κάποιος τι ζητάει ο κ. Σαντορινιός, όταν είναι ήδη γνωστό από την πρώτη στιγμή ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε εντολή στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για πλήρη διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες σημειώθηκε η σύγκρουση των σκαφών ανοικτά της Κω. Το πόρισμα θα δώσει τις απαντήσεις που όλοι ζητάμε» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

ΣΥΡΙΖΑ: Η Ν.Δ. θερίζει στο προσφυγικό ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση

Να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού στην Κω, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις στα Βρασνά Θεσσαλονίκης, και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης.

«Η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα», υπογραμμίζει.

Η πλήρης δήλωση:

«Το τραγικό δυστύχημα ανοιχτά της Κω και τα θλιβερά επεισόδια στα Βρασνά Θεσσαλονίκης υπενθυμίζουν το αυτονόητο: οι προεκλογικές κορώνες για φράχτες στη θάλασσα και οι ακροδεξιές κραυγές περί προσφυγικής εισβολής οδηγούν νομοτελειακά σε τραγωδίες και κοινωνικές εντάσεις.

Η ΝΔ θερίζει ό,τι έσπειρε ως αντιπολίτευση, τους καρπούς του εθνολαϊκισμού που υποσχόταν μαγικές λύσεις σε ένα εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα.

Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις για τις συνθήκες του θανατηφόρου περιστατικού, να καταδικάσει απερίφραστα τις ξενοφοβικές αντιδράσεις και να αντιμετωπίσει επιτέλους το προσφυγικό με τη δέουσα σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα».

ΚΚΕ: Ο «νόμος και τάξη» σκοτώνουν

«Η θλίψη και η παγωμάρα που επικρατεί σήμερα από τη νέα τραγωδία στα νερά μας να γίνει αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Τα απαράδεκτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση ΝΔ για το Προσφυγικό, στη λογική “νόμος και τάξη”, εντείνουν την καταστολή τόσο στη θάλασσα όσο και στη στεριά με γενίκευση της φυλάκισης (…) Να γίνει μαζικός και δυναμικός αγώνας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τη φτώχεια και την εκμετάλλευση».