Πληθαίνουν οι αντιδράσεις και εκτός συνόρων για την προσαγωγή και απαγγελία κατηγοριών στον φωτορεπόρτερ, Νίκο Πηλό, την ώρα που έκανε την δημοσιογραφική δουλειά του κατά την επιχείρηση της αστυνομίας στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, την Τρίτη.

Ads

Όπως προκύπτει από τα γεγονότα, τα οποία περιέγραψε ο Νίκος Πηλός στο txvs.gr, έφτασε στο σημείο περίπου στις 3.30 το απόγευμα, λίγο πριν ξεκινήσει δηλαδή το δεύτερο και πιο διερυμένο μέρος της αστυνομικής επιχείρησης στα Προσφυγικά, που είχε ξεκινήσει από το πρωί της ίδιας μέρας.

Έδειξε ταυτότητα, είπε ιδιότητα… και τον προσήγαγαν

Δεν υπήρχε καμία αστυνομική απαγόρευση πρόσβασης στον χώρο, πέρασε από τις αστυνομικές δυνάμεις που ήταν παραταγμένες μπροστά από τον Άρειο Πάγο χωρίς να τον σταματήσει κανείς και έφτασε στα Προσφυγικά.

Ads

Στη συνέχεια ανέβηκε στον δεύτερο όροφο όπου βρισκόταν σε εξέλιξη γενική συνέλευση πολιτών, για να συνεχίσει την δημοσιογραφική κάλυψη και εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε η έφοδος της αστυνομίας, με περιορισμένη χρήση χημικών.

Τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας μετά από χρόνια «θητείας» ως πολεμικός ανταποκριτής – μάλιστα πρόσφατα επέστρεψε από την Ουκρανία – ο Ν. Πηλός ακολούθησε την μοναδική έξοδο εκείνη τη στιγμή για ανάσες, ανεβαίνοντας στην ταράτσα.

Σε πολύ λίγο καταφτάνουν και οι αστυνομικοί. Σε τρεις από αυτούς, που φαίνονταν επικεφαλής της επιχείρησης, έδειξε, από μία φορά στον καθέναν, την επαγγελματική ταυτότητά του και είπε την ιδιότητά του.

Παρόλ΄ αυτά τον προσαγάγουν περίπου στις 5.30 το απόγευμα, ενώ τις κατηγορίες εναντίον του τις μαθαίνει περίπου στις 9.30 το βράδυ.

Μεταξύ άλλων κατηγορείται για «βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων», «διατάραξη κοινής ειρήνης σε συνδυασμό με πρόκληση σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία» και «φθορά ξένης ιδιοκτησίας από κοινού».

Αργότερα αφέθηκε ελεύθερος και πλέον περιμένει την δικαστική εξέλιξη.

Διεθνείς αντιδράσεις

Σχολιάζοντας το γεγονός στο Twitter), οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» τονίζουν πως ο φωτορεπόρτερ συνελήφθη, κρατήθηκε για 10 ώρες και τώρα  κατηγορείται χωρίς στοιχεία.

Παράλληλα, καλούν τις ελληνικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις για τους περιορισμούς που θέτουν στην ελευθερία του Τύπου και να αποσύρουν τις κατηγορίες.

Αντίστοιχα, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (International Press Institute – IPI), πήρε θέση με ανάρτησή του στο Twitter, καλώντας τις ελληνικές αρχές να απελευθερώσουν άμεσα τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να έχει αφεθεί ελεύθερος μόλις διαπιστώθηκε η ιδιότητά του».

Σε νέα ανακοίνωσή της, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου τονίζει, ότι ο Ν. Πηλός είχε κάθε έννομο συμφέρον να βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να ασκήσει το επάγγελμά του.

Προσθέτει ότι αναμένει «από τις αστυνομικές και δικαστικές αρχές και την πολιτεία να πράξουν τα δέοντα και το μέλος μας να απαλλαγεί άμεσα από τις κατηγορίες».

Υπογραμμίζουν πως «ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλεί επίσης η παρακώλυση του έργου των δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ στην ίδια περιοχή το πρωί της Τρίτης με τις αστυνομικές αρχές να την αποδίδουν σε προφορική εισαγγελική απόφαση. Στόχος των αρχών θα πρέπει να είναι να διευκολύνουν και όχι να εμποδίζουν το ρόλο των δημοσιογράφων».

Ενημερώνουν δε, ότι η Ένωση «θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μη, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να ελέγξει τα ΜΜΕ με εκφοβισμό και απειλές

«Άκρως ανησυχητικό περιστατικό», χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την επτάωρη κράτηση στη ΓΑΔΑ του φωτορεπόρτερ Νίκου Πηλού, επισημαίνοντας ότι αυξάνονται τα «γεγονότα κατά δημοσιογράφων».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι «αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ. Προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο με εκφοβισμό και απειλές τον Τύπο συνολικά και δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους προσωπικά».

Ειδικότερα σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζει πως «εχθές ο φωτορεπόρτερ Νίκος Πηλός κρατήθηκε επί ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του δοθεί το δικαίωμα της επικοινωνίας και χωρίς οι συνάδελφοί του να έχουν τρόπο να μάθουν τον λόγο της προσαγωγής του.

Παρά την έντονη αντίδραση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου, ο φωτορεπόρτερ αποχώρησε από τη ΓΑΔΑ στις 2 το βράδυ και ενώ του είχαν φορτώσει τον μισό ποινικό κώδικα.

Πρόκειται για ένα άκρως ανησυχητικό περιστατικό που έρχεται να προστεθεί σε πολλά άλλα τέτοια γεγονότα κατά δημοσιογράφων τα τελευταία χρόνια.

Αυτή είναι η αντίληψη της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα ΜΜΕ. Προσπαθεί να ελέγξει με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο με εκφοβισμό και απειλές τον Τύπο συνολικά και δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους προσωπικά».

ΜέΡΑ25: «Τόση “δημοκρατία” από τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Μητσοτάκη»

Σε ανακοίνωσή του, το ΜέΡΑ25 τονίζει, μεταξύ άλλων: «Τέτοιο ήταν το μένος των ανδρών της ΕΛ.ΑΣ. που από την βίαιη οργή τους δεν γλίτωσε ούτε μία έγκυος γυναίκα την οποία κακομεταχειρίστηκαν με κάθε τρόπο, όπως καταγγέλλεται, ούτε όμως και οι φωτορεπόρτερ και οι δημοσιογράφοι που όχι μόνο παρεμποδίστηκαν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά υπήρξαν και προσαγωγές και συλλήψεις και σε βάρος τους. Τόση “δημοκρατία” από τον κ. Θεοδωρικάκο και τον κ. Μητσοτάκη.

Είναι προφανές πως αυτό το ανελεύθερο, αυταρχικό καθεστώς του επιτελικού παρακράτους των υποκλοπών και των κλοπών, της Κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, νιώθει να τρίζει μετά από όλα όσα συμβαίνουν και με την κοινωνική οργή διαρκώς να διογκώνεται και πλέον εντείνει τις αθρόες συλλήψεις για να τρομοκρατήσει όσους αντιδρούν και αντιστέκονται. Εξ’ ου και και οι δεκάδες προσαγωγές που μετατράπηκαν σε συλλήψεις από χθες το βράδυ στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.».