Στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών οδηγούνται σήμερα οι 77 από τους 78 συλληφθέντες από την επιχείρηση – όργιο καταστολής της ΕΛ.ΑΣ. στα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ads

Η υπόθεση του 78ου συλληφθέντα που δεν είναι άλλος από τον βραβευμένο φωτορεπόρτερ και μέλος της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου Νίκο Πηλό, ο οποίος παρά το γεγονός ότι έκανε γνωστή την ιδιότητά του, οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. τον συνέλαβαν, έχει διαχωριστεί από τις υπόλοιπες συλλήψεις και δεν έχει παραπεμφθεί στο ακροατηριο.

Οι συλληφθέντες, που ανάμεσά τους βρίσκονται πρόσφυγες και αλληλέγγυοι, διώκονται για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της βίας κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, διατάραξης κοινής ειρήνης, πρόκλησης σωματικής βλάβης από κοινού, πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης κατά συναυτουργία και σε απόπειρα φθοράς ξένης ιδιοκτησίας, καθώς και παράβασης των νομοθεσιών για τα όπλα, τις φωτοβολίδες και τα βεγγαλικά.

Το χρονικό της εκκένωσης

Την Τρίτη 22 Νοεμβρίου, με αφορμή τον εντοπισμό του – προφυλακισμένου πια – 27χρονου που φέρεται να είναι μέλος της οργάνωσης «Χιλιάδες ήλιοι της νύχτας», η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση στον Real Group, αστυνομικοί της Κρατικής Ασφάλειας εισέβαλαν στις 07:00 το πρωί στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας ενώ οι γύρω δρόμοι της περιοχής είχαν αποκλειστεί από άνδρες των ΜΑΤ, ΕΚΑΜ και ΟΠΚΕ. 

Ads

Ωστόσο η επιχείρηση δεν τελείωσε εκεί, αφού το απόγευμα της ίδιας ημέρες διεξήχθει  βίαιη επιχείρηση με σκοπό να εκκενωθούν τα κατειλημμένα κτίρια των Προσφυγικών όπου και προέκυψαν οι 78 συλλήψεις, με αυτόπτες μάρτυρες να κάνουν λόγο για όργιο καταστολής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η δεύτερη αυτή επιχείρηση πραγματοποιήθηκε όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους ανέβηκαν στην ταράτσα και πετούσαν πέτρες και οικοδομικά υλικά σε βάρος των αστυνομικών, παρεμποδίζοντας έτσι την κατάσχεση και μεταφορά του οχήματος του συλληφθέντα και με αποτέλεσμα να υπάρξουν επτά τραυματίες.

Από την άλλη μεριά αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο για ανθρώπους δεμένους πισθάγκωνα, ενώ η σύλληψη του φωτορεπόρτερ Ν. Πηλού  και η προσαγωγή ακόμα και μιας εγκύου η οποία όπως κατήγγειλε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook η δικηγόρος Άννυ Παπαρούσου, ζητούσε ιατρική βοήθεια και οι αστυνομικοί για αρκετή ώρα την αγνοούσαν, συνθέτουν ένα σκηνικό τρομοκρατίας.

Το αστυνομικό πογκρόμ δεν σταμάτησε όμως εκεί, αφού την επόμενη ημέρα εκτυλίχθηκαν σκηνές βίας ακόμα και μέσα στα δικαστήρια της Ευελπίδων όπου άνδρες των ΜΑΤ επιτέθηκαν σε συγκεντρωμένους και σε συλληφθέντες που αφέθηκαν ελεύθεροι, με την εικόνα του αιμόφυρτου δικηγόρου Ν.Κ. να κάνει τον γύρο του διαδικτύου και να προκαλεί αποτροπιασμό.