Με τη σύσταση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ για προσφυγή στο ΔΝΤ και ένα πρωτόκολλο συνεργασίας διετούς διάρκειας (2012-2014) επιστρέφει ο Γιώργος Παπανδρέου από τη Μόσχα, όπου πραγματοποίησε συναντήσεις με τον Ρώσο πρόεδρο και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ads

Συγκεκριμένα ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ συνέστησε στον κ. Παπανδρέου να προσφύγει η Ελλάδα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα για οικονομική βοήθεια, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα του ελληνικού κράτους.

Μετά τη συνάντηση του με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο κ. Ππαπανδρέου επισκέφτηκε τον Βλατιμίρ Πούτιν. Οι δύο πρωθυπουργοί υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας για τα έτη 2012-2014. Η συνεργασία καλύπτει τον οικονομικό τομέα, τον εμπορικό, τον ενεργειακό και τον πολιτιστικό. Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Dmitry Medvedev, ο οποίος το

Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντική» την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας με τη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Ελληνορωσική συνεργασία θα βοηθήσει τόσο στην ανάταξη όσο και στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Από την πλευρά του ο Ρώσος Πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Ρωσίας θα βοηθήσουν τις δύο χώρες να ξεπεράσουν τις οικονομικές τους δυσκολίες, τονίζοντας παράλληλα ότι η οικονομική κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και την Ρωσία προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες όπως επισήμανε αντιμετωπίζουν υψηλό έλλειμμα και τεράστιο εξωτερικό χρέος.

Ακόμη, ο κ. Πούτιν δήλωσε βέβαιος ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στην ελληνική οικονομία.

Σχετικά με την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε την πρόθεση και των δύο χωρών να προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, ο αγωγός Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, με γνώμονα πάντα το περιβάλλον αλλά και επισημαίνοντας την απαραίτητη συνεργασία με τη Βουλγαρία.

Για τον αγωγό φυσικού αερίου South Stream, ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να υπογράψουν νομική συμφωνία για την ίδρυση φορέα που θα έχει έδρα στην Αθήνα.

Ο κ. Πούτιν στάθηκε ιδιαίτερα στην υλοποίηση του αγωγού South Stream και άλλων ανάλογων μεγάλων σχεδίων, υποστηρίζοντας ότι είναι έργα που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός έκανε λόγο για συνεργασία στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου και η ελληνική πλευρά για την ανάπτυξη των σχέσεων στον τουριστικό τομέα, καθώς και στις μεταφορές.

Επιπλέον συζητήθηκε και το θέμα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο, οι οποίες όπως ανακοίνωσε ο κ. Πούτιν παρουσίασαν μείωση 40/%, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, ενώ ο κ. Παπανδρέου εκδήλωσε ενδιαφέρον για ανάπτυξη των εξαγωγών των αγροτικών προϊόντων στη Ρωσία.

Για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων συστήθηκε κοινή διϋπουργική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε για πρώτη φορά σήμερα και θα επαναλάβει τη συνεδρίασή της τους επόμενους μήνες και πάλι στη Μόσχα. Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν και θέματα διμερούς πολιτικής συνεργασίας αναγνωρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν κοινές αντιλήψεις στις πολιτικές για την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, συζητήθηκε και το θέμα της παροχής τεχνογνωσίας από την Ελλάδα στη Ρωσία σχετικά με τη διοργάνωση των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων το 2014 στο Σότσι της Ρωσίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Sergey Mikhailovich Mironov, και στις δηλώσεις του τόνισε ότι «προσβλέπουμε σε ακόμη μεγαλύτερη εμβάθυνση αυτής της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας, και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών θεσμών όπου συμμετέχουμε». «Αυτή η συνεργασία μας, είναι σίγουρο ότι θα αναπτυχθεί και θα συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση των προοδευτικών ιδεών σε όλη την περιοχή και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Τελευταία έξοδος: Βλαντιμιρ Πούτιν