Αίτηση ακύρωσης κατά του Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, μιας από τις βασικότερες διατάξεις του πρόσφατου “νόμου Χατζηδάκη”, κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, από κοινού με Σωματείο Εργαζομένων στην ACS.
   
Συγκεκριμένα, ζητούν να κριθούν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Γενικού Μητρώου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων των Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) και την υποχρέωση των συνδικαλιστικών οργανώσεων να εγγράφονται αποκλειστικά στο Μητρώο αυτό που τηρείται και εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αντί του Ειδικού Βιβλίου Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που τηρείται μέχρι σήμερα στα Πρωτοδικεία και εποπτεύεται από τις Δικαστικές Αρχές.
  
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Αθηνών, η αίτηση ακύρωσης στηρίζεται κυρίως στο γεγονός ότι η σχετική Υπουργική Απόφαση εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση διατάξεων που παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις και διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, καθώς και για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από παράνομη επεξεργασία, αφού εξαρτά την ίδρυση και λειτουργία των συνδικαλιστικών οργανώσεων από προηγούμενη διοικητική άδεια, ύστερα από έλεγχο δικαιολογητικών (καταστατικό, υπεύθυνη δήλωση Προέδρου ΔΣ της οργάνωσης με συγκεκριμένο περιεχόμενο, πρακτικά αρχαιρεσιών κλπ) που πρέπει να καταχωρήσουν στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε..
 
Από τη μεριά του, το Σωματείο Εργαζομένων στην ACS επισημαίνει πως μέσω της επίμαχης ρύθμισης “εισάγουν στον αυτόνομο χώρο της συνδικαλιστικής δράσης την ευθεία κρατική παρέμβαση με το  «φακέλωμα» των συνδικαλιστικών οργανώσεων θεσπίζοντας και διοικητικές προϋποθέσεις για την άσκηση των δικαιωμάτων και ελευθεριών που αποτελούν τον πυρήνα της συνταγματικά κατοχυρωμένης συνδικαλιστικής ελευθερίας”.

Ads

Προσθέτει δε πως “η κρατική παρέμβαση φτάνει ακόμα και στο σημείο να εξαρτάται από την εγγραφή στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. η άσκηση των θεμελιωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στην περίπτωση που μία συνδικαλιστική οργάνωση δεν γραφτεί στο ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. ή δεν επικαιροποιήσει έγκαιρα τα στοιχεία της θα αναστέλλεται το δικαίωμά της να συνάπτει συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα αναστέλλεται η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών της από την απόλυση καθώς και οι συνδικαλιστικές ελευθερίες και διευκολύνσεις στον χώρο εργασίας. Σε αναστολή άσκησης (απαγόρευση) δικαιωμάτων δεν είχε οδηγήσει ούτε το αντίστοιχο νομοθέτημα της χούντας (επί επταετίας) που επίσης υποχρέωνε τα συνδικάτα να δηλωθούν στο Υπουργείο Εργασίας και τη δημιουργία φακέλου για το κάθε σωματείο.

Οι προβλέψεις για την σύσταση και τη λειτουργία του ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε. παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις και διατάξεις υπερνομοθετικής ισχύος για την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την συνδικαλιστική ελευθερία και αυτονομία, αλλά και για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από την επιλεκτική ή παράνομη επεξεργασία τους”.