Προειδοποιητική επιστολή, με την οποία δίνεται 2μηνη προθεσμία στην Ελλάδα προκειμένου να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με τις προμήθειες στα νοσοκομεία απέστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καταγγέλλοντας κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης εντός του διαστήματος αυτού, η Επιτροπή απειλεί με δεύτερη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με την οποία θα ζητά την επιβολή προστίμου.

Ads

Σύμφωνα με την Επιτροπή, το 2003 έγιναν καταγγελίες στην Επιτροπή σύμφωνα με τις οποίες πολλά δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα απορρίπτουν προσφορές από προμηθευτές ιατρικού εξοπλισμού που φέρουν τη σήμανση πιστοποίησης CE, όπως για ιατρικά γάντια και νήματα που χρησιμοποιούνται στις εγχειρήσεις.

Στην έρευνά της η Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι τεχνικές προδιαγραφές στην προκήρυξη του διαγωνισμού ήταν μεροληπτικού χαρακτήρα και δημιουργούσαν διακρίσεις, αποκλείοντας, στην πράξη, οιονδήποτε προμηθευτή ιατρικού εξοπλισμού που φέρει τη σήμανση CE να συμμετέχει σε ανταγωνιστική διαδικασία προσφορών για την προμήθεια πολλών ελληνικών δημόσιων νοσοκομείων. Επιπλέον, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία δεν έλαβαν, πιθανότατα, την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, με αποτέλεσμα τη σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων. Το ελληνικό ταμείο υγειονομικής ασφάλισης επιστρέφει τα έξοδα από την αγορά του ιατρικού εξοπλισμού. Εκπρόσωπος της Επιτροπής διευκρίνισε σήμερα ότι η έρευνα έγινε σε 17 νοσοκομεία και επεσήμανε ακόμη ότι κάθε μήνα η Ελλάδα δαπανά περίπου 60 εκατ. ευρώ σε ιατρικό εξοπλισμό.

To 2009, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα παραβίασε τις υποχρεώσεις που έχει με βάση τους κοινούς κανόνες της ΕΕ για την εναρμόνιση αλλά και τις κοινοτικές οδηγίες για τις δημόσιες συμβάσεις. Η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για τη συμμόρφωση προς την απόφαση του Δικαστηρίου, καθώς πολλά ελληνικά δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να απορρίπτουν προσφορές από τους προαναφερόμενους προμηθευτές. Δίνει συνεπώς προθεσμία 2 μηνών, διαφορετικά θα προσφύγει εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, απειλώντας με επιβολή προστίμου.

Προσφυγή και για τα ιατρικά απόβλητα

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παραπέμπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα και για την απευθείας σύναψη σύμβασης παροχής δημοσίων υπηρεσιών σχετικά με τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Αττική χωρίς προηγούμενη δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ για τις δημόσιες συμβάσεις.

Ads

Η Επιτροπή αναφέρει ότι τον Νοέμβριο του 2008 η εθνική επιτροπή προμηθειών υγείας ανέθεσε απευθείας σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων κατόπιν διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Από τον επιλεχθέντα ανάδοχο ζητείται η διαχείριση ιατρικών αποβλήτων, όπως αίματος, μολυσμένων βελόνων, νυστεριών και άλλων κοπτερών εργαλείων, προερχομένων από νοσοκομεία της περιφερειακής υγειονομικής υπηρεσίας Αττικής. Σύμφωνα με την Επιτροπή δεν προκηρύχθηκε προηγουμένως διαγωνισμός, ενώ η συνολική αξία της σύμβασης εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 2,2 εκατ. ευρώ.
Η Επιτροπή δεν έλαβε επίσημη απάντηση στην προειδοποιητική επιστολή και στη συνακόλουθη αιτιολογημένη γνώμη που έστειλε στις ελληνικές αρχές, με αποτέλεσμα να παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της ΕΕ.

Και οι προσφυγές συνεχίζονται…

Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παραπέμπει τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Γερμανία) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράλειψη μεταφοράς της περιβαλλοντικής νομοθεσίας της ΕΕ στο εθνικό δίκαιο. Ειδικότερα, η Επιτροπή παραπέμπει την Ελλάδα για εσφαλμένη εφαρμογή των οδηγιών που αφορούν τα απόβλητα και την υγειονομική ταφή των αποβλήτων, αντιστοίχως, λόγω της κακής λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής Φυλής-Σκαλιστήρη στην περιοχή της Αττικής. Επιθεώρηση που διεξήχθη στις 12 Δεκεμβρίου 2006 επιβεβαίωσε τις ελλείψεις στη διαχείριση του εν λόγω χώρου υγειονομικής ταφής. Η παραβίαση του δικαίου της ΕΕ αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την κακοδιαχείριση, σημειώνει η Επιτροπή.

Αποφάσισε, επίσης, να προσφύγει κατά 13 κρατών μελών της ΕΕ (ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα) στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη ορθή εφαρμογή διαφόρων τμημάτων της βασικής νομοθεσίας για το άνοιγμα της αγοράς σιδηροδρόμων της ΕΕ στον ανταγωνισμό.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι παρέπεμψε την Ελλάδα, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, τις Κάτω Χώρες και τη Σουηδία, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο λόγω εκπρόθεσμης εφαρμογής της οδηγίας «για τα δικαιώματα των μετόχων».

Παράλληλα, ζήτησε από 12 κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Λετονία, Πολωνία, Πορτογαλία και Σλοβενία) να επικαιροποιήσουν επειγόντως τις εθνικές τους ρυθμίσεις για τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, προκειμένου να συμμορφωθούν με τις διατάξεις της οδηγίας για τις «υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων επικοινωνίας».

Τέλος, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το δεύτερο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, σε δώδεκα κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ζητώντας να διασφαλίσουν την επιτάχυνση των εργασιών σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της εφαρμογής της κοινοτικής οδηγίας για τις υπηρεσίες. Αιτιολογημένες γνώμες, έστειλε και σε είκοσι κράτη-μέλη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή διαφόρων πτυχών της κοινοτικής νομοθεσίας σχετικά με τη δημιουργία ενιαίας αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.