Προσφυγή κατά της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ακύρωση της προτεινόμενης συγχώνευσης Olympic Air και Aegean Air Lines υπέβαλαν οι δυο ελληνικές αεροπορικές εταιρείες ζητώντας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να ακυρωθεί η απόφαση της Κομισιόν.

Ads

Οι δυο αεροπορικές εταιρείες Aegean Air Lines και Ολυμπιακή, ελέγχουν από κοινού ποσοστό μεγαλύτερο από το 90% της ελληνικής εγχώριας αγοράς αεροπορικών μεταφορών και κατά την έρευνα της Επιτροπής διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν ρεαλιστικές προοπτικές να εισέλθει στα εν λόγω δρομολόγια νέα αεροπορική εταιρεία ικανού μεγέθους και να συγκρατήσει τις τιμές της συγχωνευθείσας οντότητας, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας.

Οι προσφεύγουσες εταιρείες προβάλλουν έξι λόγους για την άρση της απόφασης της Κομισιόν, όπως δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γίνεται λόγος για παράβαση ουσιώδους τύπου της διαδικασίας και πρόδηλη πλάνη εκτιμήσεως κατά τον καθορισμό της αγοράς μόνον των πιεζομένων από το χρόνο επιβατών αεροσκαφών.

Οι δύο εταιρίες, χαρακτηρίζουν πλάνη την εκτίμηση ότι, τα πλοία ασκούν μόνον “περιορισμένες ανταγωνιστικές πιέσεις” στις αεροπορικές συγκοινωνίες οκτώ δρομολογίων. Ακόμη αντικρούουν το επιχείρημα της Επιτροπής ότι η συγχώνευση θα παρεμπόδιζε σημαντικά τον αποτελεσματικό ανταγωνισμό.

Ads

Σύμφωνα πάντως με την Επιτροπή, μια τέτοια συγχώνευση θα οδηγούσε σε μονοπώλιο της ελληνικής αγοράς αεροπορικών μεταφορών και θα είχε ως συνέπεια υψηλότερους ναύλους για τέσσερα από τα έξι εκατομμύρια Ελλήνων και Ευρωπαίων καταναλωτών που ταξιδεύουν σε δρομολόγια από και προς την Αθήνα κάθε χρόνο.