Στην Τουρκία, υπό κράτηση, κατέληξαν οι 50 Σύροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες γυναίκες, δώδεκα ανήλικα παιδιά και μια υπέργηρη γυναίκα, οι οποίοι από τις 14 Ιουλίου βρίσκονταν εγκλωβισμένοι και εγκαταλελειμμένοι σε νησίδα του Έβρου. 

Ads

Συμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών», το βράδυ της Δευτέρας οι ελληνικές αρχές εμφανίστηκαν στη νησίδα, τους συνέλαβαν και το πρωί της Τρίτης τους επαναπροώθησαν στην Τουρκία. Ακολούθως φέρεται να τους συνέλαβε η τουρκική συνοριοφυλακή και τους έθεσε υπό κράτηση. 

Η 70χρονη που αντιμετώπιζε πρόβλημα με το ζάχαρο και τα μικρά παιδιά μπήκαν για νοσηλεία σε νοσοκομεία της Τουρκίας, όπως κι άλλος ένας πρόσφυγας που τραυματίστηκε στο μπράτσο κατά τη διάρκεια της επαναπροώθησης.

Όλα αυτά συνέβησαν μια ημέρα προτού εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων υπέρ των προσφύγων που είχαν καταθέσει και κερδίσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και η HumanRights360. Υπενθυμίζεται πως το ΕΔΔΑ είχε αποφασίσει να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Ads

Οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν την Τρίτη αναφορά και στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι 50 Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι. Ωστόσο οι ελληνικές αρχές είχαν ήδη προχωρήσει στην επαναπροώθησή τους. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση των δύο οργανώσεων:

«Οι οργανώσεις Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και HumanRights360 καταθέσαν σήμερα αναφορά στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου ως μία ύστατη έκκληση να διασωθούν οι 50 Σύριοι πρόσφυγες βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στη νησίδα του ποταμού Έβρου, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) να τους παρασχεθεί βοήθεια και να μην απομακρυνθούν από την Ελλάδα.

Οι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων τρεις έγκυες γυναίκες, δώδεκα ανήλικα παιδιά και μια υπέργηρη γυναίκα, έμειναν από τις 14 Ιουλίου χωρίς πρόσβαση στα απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους, χωρίς πρόσβαση σε νερό, τροφή, ιατρική βοήθεια, εκτεθειμένοι στον καύσωνα και την υγρασία σε μια μικρή νησίδα στη μέση του ποταμού Έβρου. Μάλιστα αναφέρονται τρεις θάνατοι από την επαναπροώθηση και εγκατάλειψή τους στη νησίδα.

Έκτοτε, αφού απευθυνθήκαμε στις αρμόδιες αρχές, πετύχαμε την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων από το ΕΔΔΑ, την οποία όμως οι αρχές αρνήθηκαν να εφαρμόσουν. Ακόμα χειρότερα, οι Σύριοι πρόσφυγες επαναπροωθήθηκαν μία μέρα πριν εκπνεύσει η διορία των ασφαλιστικών μέτρων και μάλιστα τη στιγμή που ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ενημερωνόταν για τη σχετική υπόθεση από τους εκπροσώπους των οργανώσεών μας.

Η λογοδοσία για τις εντεινόμενες παραβιάσεις του Κράτους Δικαίου καθίσταται πιο επιτακτική από ποτέ».