Την απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ Λέσβου, μετά από εισήγηση της ΔΑΚΕ, δια του αντιπροέδρου της ΕΛΜΕ και στελέχους της παράταξης, Απόστολου Βαρελτζή, να χρησιμοποιείται ο όρος «λαθρομετανάστης» στα σχολεία υπερασπίστηκε, επί της ουσίας, ο βουλευτής της ΝΔ, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ads

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM, ο βουλευτής είπε, ότι αν και ο ίδιος χρησιμοποιεί τους όρους παράνομος και παράτυπος μετανάστης, όπως εμπεριέχεται και στην σχετική ελληνική νομολογία, ωστόσο, «δεν χάθηκε και ο κόσμος» να χρησιμοποιείται και ο όρος «λαθρομετανάστης».

Πάντως, μιλώντας νωρίτερα στον ίδιο ραδιοσταθμό, ο Απόστολος Βαρελτζής «δεν έκρυψε», ότι την «πρώτη πληροφόρησή» του για τους όρους την πήρε από σχετικές ομιλίες του Χ. Αθανασίου.

Το στέλεχος της ΔΑΚΕ, στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί την απόφαση της πλειοψηφίας της ΕΛΜΕ, επιστράτευσε»… τον Όμηρο και τον Μπαμπινιώτη, πριν καταλήξει στην «έμπνευση» από τον βουλευτή της ΝΔ.

Ads

«Αποφασίσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για τους ακριβείς ορισμούς που έχουν σχέση με το θέμα. Δηλαδή τι είναι πρόσφυγας, τι είναι μετανάστης, τι είναι παράτυπος και παράνομος μετανάστης ή λαθρομετανάστης. Δεν κάναμε καμία εισήγηση για το τι θα χρησιμοποιήσουν. Ενημέρωση κάνουμε κι αυτή η ενημέρωση δεν είναι αυθαίρετη στηρίζεται σε συνθήκες που έχει υπογράψει η ελληνική Πολιτεία σε διεθνείς οργανισμούς καθώς και σε ορισμούς που υπάρχουν σε αναγνωρισμένα λεξικά», είπε.

Συνέχισε υποστηρίζοντας ότι: «Οποιοσδήποτε άλλος περνάει παράνομα τα σύνορα μιας χώρας , παρακάμπτοντας τις διαδικασίες καλείται παράνομος μετανάστης, έννοια που στην καθομιλουμένη αποκαλείται με τον όρο λαθρομετανάστης. Το συνθετικό «λάθρο» χρησιμοποιείται ευρέως για διάφορες δραστηριότητας , θα τη βρείτε και μέσα στο λεξικό του κ. Μπαμπινιώτη και μέσα στο λεξικό της Ακαδημίας Αθηνών . Τη λέξη “λάθρο” θα τη βρείτε ακόμη και μέσα στον Όμηρο».

Στο τέλος όμως και στο ερώτημα εάν η θέση του είναι θέση της ΝΔ, ο Α. Βαρελτζής παρέπεμψε σε τοποθετήσεις του βουλευτή Λέσβου και πρώην υπουργού Χαράλαμπου Αθανασίου. «Δεν ξέρω τι γίνεται κεντρικά, σε τοπικό επίπεδο έχω παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις όπου ομιλητής ήταν ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Έχει κάνει ανάλυση όλων των όρων και δεν σας κρύβω ότι από εκεί ήταν η πρώτη μου πληροφόρηση. Στη συνέχεια έψαξα σε βιβλιογραφία για να καταλήξω», είπε.

Διαβάστε επίσης: 

Προσπάθησε επίσης να αιτιολογήσει τη στάση του με το επιχείρημα ότι τον ενοχλεί η σύγκριση των προσφύγων από τη Συρία με τους πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο.

«Είμαστε σε μια περιοχή ευαίσθητη, ξέρετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Γίνεται από κάποιους μια προσπάθεια να αποδεχτούμε και να ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας το πρόβλημα. Στην προσπάθεια αυτή γίνεται λόγος για προσφυγικό, προσπαθούν να ταυτίσουν τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας και του Πόντου με το σημερινό χάλι. Ακριβώς επειδή είμαστε στην αρχή της σχολικής χρονιάς που σχεδιάζονται τα προς υλοποίηση εκπαιδευτικά προγράμματα θελήσαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για το ποια είναι η πραγματική ορολογία. Τα παιδιά πρέπει να διδάσκονται την ιστορία όπως αυτή είναι, και όχι όπως επιθυμούν μερικοί», είπε.

Αν και αρχικά ο κ.Βαρελτζής υποστήριξε ότι δεν δόθηκε οδηγία στους εκπαιδευτικούς, στη συνέχεια είπε ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου, με την οποία ζητήθηκε η εξάλειψη της χρήσης του όρου «λαθρομετανάστης», προκειμένου «να αποτραπεί η χρήση μειωτικών για τη προσωπικότητα των ανθρώπων χαρακτηρισμών και να αποφευχθούν φαινόμενα ξενοφοβίας και ρατσισμού», είναι μία απλή έκκληση την οποία η ΔΑΚΕ δε συμμερίζεται.

«Δεν είναι απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι εισαγγελική έκκληση . Δεν είναι ούτε απόφαση δικαστηρίου, ούτε νόμος του κράτους. Είναι μια έκκληση, αν θες την συμμερίζεσαι, αν θες όχι. Ως ΔΑΚΕ δεν τη συμμεριζόμαστε, είναι προφανές» δήλωσε.