Λεπτομέρειες απομένουν για την οριστικοποίηση των κειμένων για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τις πρόσθετες παρεμβάσεις για το 2011, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την κυβέρνηση αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο την Πέμπτη, ώστε τα νέα μέτρα του 2011 και το μεσοπρόθεσμο σχέδιο να εγκριθούν από το υπουργικό που θα συνεδριάσει την Παρασκευή, υπό τον πρωθυπουργό. Στο σκέλος των νέων μέτρων αποφάσεις αναμένονται και την Τετάρτη.

Ads

Την εκτίμηση ότι υπάρχει «ικανοποιητική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις, που διεξάγονται, στην Αθήνα, εξέφρασε σήμερα ο Αμαντέο Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου οικονομίας Όλι Ρεν. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν παρουσιάζονται σημαντικά εμπόδια» στις συζητήσεις, οι οποίες «αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες». Ο Α. Αλταφάζ αναγνώρισε, πάντως, ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», με τις διαβουλεύσεις να επικεντρώνονται κυρίως στα μέτρα που απαιτούνται για την εκπλήρωση των δημοσιονομικών στόχων του 2011, τις αποκρατικοποιήσεις, αλλά και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες το Μεσοπρόθεσμο θα συζητηθεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμένεται να κλείσει τις επόμενες ώρες. Ο ίδιος σημείωσε πως εξετάζονται ακόμη τεχνικά ζητήματα και πως αμέσως μετά θα ανακοινωθεί και η διαδικασία έγκρισής του από τα κυβερνητικά όργανα και η ψήφισή του από τη Βουλή. Ο εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία ενημέρωση για τα αναγραφέντα στο γερμανικό Τύπο περί αρνήσεως του ΔΝΤ να καταβάλει τη συμμετοχή του για την 5η δόση.

Σχετικά με την αντιπαράθεση που προέκυψε για το Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας και το ποιος θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και τα ακίνητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε χθες ότι δεν θα αναθέσει σε ξένους τη διοίκηση ή τον έλεγχο των αποκρατικοποιήσεων ή ακόμα και των εφοριών. Ο κ. Πεταλωτής χαρακτήρισε «υπερβολές και ανυπόστατες» τις σχετικές πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και τόνισε ότι θα ζητηθεί από τους ξένους «μόνο τεχνική βοήθεια όπου χρειαστεί, γιατί ποτέ άλλοτε στην Ελλάδα δεν έγιναν τόσο πολλές αποκρατικοποιήσεις μαζί».

Ads

Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε στην τρόικα για τη ψήφιση νέου φορολογικού νομοσχεδίου το Σεπτέμβριο, με στόχο την ανεύρεση 3 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους. Βάσει του Μνημονίου, η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου για τους ελεύθερους επαγγελματίες (από τις 12.000 ευρώ στις 8.000 ευρώ), η επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων στις φοροαπαλλαγές, η εξίσωση της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης – με ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου 2011, η καθιέρωση ειδικού φόρου κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά και η περαιτέρω διεύρυνση της βάσης του ΦΠΑ.

Κλείδωσαν οι αλλαγές στα εργασιακά

Τρεις ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τις αμοιβές και τις εργασιακές σχέσεις συμφωνήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, στη διάρκεια συνάντησης στο υπουργείο Οικονομικών, της υπουργού Εργασίας Λούκας Κατσέλη, στελεχών του υπουργείου Οικονομικών και κλιμακίου εμπειρογνωμόνων της τρόικας.

Οι αλλαγές αυτές αποτελούσαν τα τελευταία προς διευθέτηση ζητήματα ενόψει της οριστικοποίησης των όρων του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Οι ρυθμίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, που συμφωνήθηκαν, προβλέπουν:

  • Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης, χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.
  • Τέλος, αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.

Παράλληλα, με τα μέτρα για την περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, θα υπάρξουν και οι νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό, που αφορούν σε περιορισμό των δαπανών και σε εξοικονόμηση πόρων άνω των 2 δις ευρώ. Σύμφωνα με τη «Ναυτεμπορική» περιλαμβάνονται αύξηση του ΛΑΦΚΑ για κύριες συντάξεις υψηλότερες από 1.700 ευρώ το μήνα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί για τα ανώτατα κλιμάκια από το 10%, τουλάχιστον, στο 14%. Επίσης, επιβολή εισφοράς για συνταξιούχους ηλικίας μικρότερης των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη υψηλότερη των 1.700 ευρώ. Το ποσοστό, κατά μέσο όρο, θα φθάνει το 8%, ενώ θα εξαιρεθούν οι απόστρατοι και οι μητέρες. Επιπλέον, επιβολή εισφοράς και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ (50 εκατ. ευρώ), αλλά και αύξηση των εισφορών υπέρ ανεργίας για τον ιδιωτικό τομέα κατά 1% που επιμερίζεται σε 0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζόμενους. Τέλος, θα περιλαμβάνεται ειδική εισφορά της τάξης του 1% και για το Δημόσιο αλλά και μείωση στο ΕΚΑΣ, περικοπές δαπανών υγείας και κοινωνικών επιδομάτων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα νέα μέτρα, θα περιλαμβάνεται και η μείωση του εφάπαξ στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τον ιδιωτικό. Υπάρχουν εισηγήσεις για μείωση από 10% έως και 30%, ποσοστό που θα εξαρτηθεί και από την οικονομική κατάσταση των Ταμείων. Το θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν «έκλεισε» χθες και αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα μεταξύ των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.