Όταν πέρυσι γράφαμε για την αδιάφορη ΔΕΘ, δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πως η φετινή θα ήταν ακόμα πιο…αδιάφορη. Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το πολιτικό σκέλος. Του Βαγγέλη Στολάκη

Ads

Έτσι, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, τηρώντας την υπόσχεσή του(!), ήλθε, είδε, εγκαινίασε και απήλθε! Με το ζόρι δυο ώρες κράτησε η παραμονή του στην πόλη. 

Συμμετείχε στα καθιερωμένα εγκαίνια λαμβάνοντας το λόγο αμέσως μετά από τις προσκλήσεις του προέδρου της εταιρείας, Θεόδωρου Σουμπαση και του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Ανθίμου, δήλωσε υπερήφανος για την ανασύσταση του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης (λες και αυτό ήταν το μόνο πρόβλημα της πόλης από την “κακιά κυβέρνηση Παπανδρέου”), είπε πως ως λαός θα τα καταφέρουμε και άσκησε έντονη κριτική στο…λόμπι της δραχμής, υπονοώντας τον Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

Από το λόγο του δεν προέκυψε καμία σημαντική είδηση, πέραν του ότι θα επιδιώκει να συναντά μια φορά το μήνα τους παραγωγικούς φορείς. Και αυτό κάτι είναι εάν δεχτούμε πως ο πρωθυπουργός ανέβηκε Θεσσαλονίκη χωρίς…καλάθι, αυτό που κάθε χρόνο γκρινιάζαμε πως ήταν άδειο.  Επίσκεψη για ένα…εσπρεσάκι! 

Ads

Το κυβερνητικό επιτελείο ολιγομελές! Σταικούρας, Χατζηδάκης, Καράογλου και Γιάννης Στουρνάρας μεταξύ αυτών. Ο τελευταίος, βέβαια, δεν καταλάβαμε γιατί προτίμησε να πάρει το…πρωινό του στη νύμφη του Θερμαϊκού και δεν παρέμεινε στην πρωτεύουσα ενόψει των επαφών του με την τρόικα. Μάλλον είναι καλά προετοιμασμένος! 

Ευτυχώς δηλαδή που υπήρχε και η Μαρία Σπυράκη, που καλύπτει κυβερνητικό ρεπορτάζ, από το MEGA, και θύμισε πως έχουμε ΔΕΘ. Και κανά δυο ΠΑΣΟΚοι πρόεδροι φορέων, οι οποίοι εκ των υστέρων μάθαμε πως δεν είχαν λάβει πρόσκληση. Αλλιώς θα νόμιζες ότι βρισκόσουν σε κομματική φιέστα της Νέας Δημοκρατίας: εκατοντάδες στελέχη της γαλάζιας νεολαίας είχαν κατακλύσει από νωρίς το περίπτερο της ΔΕΘ, “δίνοντας μάχ” με τους δεκάδες αστυνομικούς, αυτούς που δεν πήγαν στη διαμαρτυρία των συναδέλφων τους την ίδια ώρα στο Λευκό Πύργο, για να δουν τον πρωθυπουργό!

Κομμένες και οι αναμνηστικές φωτογραφίες κυβερνητικών στα εκθεσιακά περίπτερα. Μάλλον θα πληροφορήθηκαν πως και αυτά τα άδειασε η κρίση. Τι να εγκαινιάσουν και αυτοί; Το κενό; Οι ιθύνοντες της ΔΕΘ και της HELEXPO μιλούν για μείωση συμμετοχών της τάξης του 40%.

“Ευτυχώς” δηλαδή που μαζί με τον πρωθυπουργό ανηφόρισαν και 3500 αστυνομικοί για τους διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν και χτες γύρω από το άδειο σε κυβερνητικούς και πρωθυπουργικές εξαγγελίες Ιωάννης Βελλίδης και θυμηθήκαμε κάτι από ΔΕΘ….