Στον δήμαρχο Μεγαρέων Ιωάννη Μαρινάκη, στον αντιδήμαρχο υπεύθυνο πολιτισμού, στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης που πρόσκειται στο ΚΚΕ, σε ένα τοπικό σύμβουλο και τέσσερις ακόμη πολίτες, που συνελήφθησαν χθες στα διόδια Πάχης και οδηγήθηκαν σήμερα στον εισαγγελέα, απαγγέλθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος για το αδίκημα παρακώλυσης συγκοινωνιών. Σε έναν εξ αυτών απαγγέλθηκε επιπλέον κατηγορία και για επικίνδυνη σωματική βλάβη. Οι κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο πλην ενός που λόγω της ιδιότητας του ως δικηγόρου η υπόθεση διαχωρίστηκε.

Ads

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Κυριακής περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής πραγματοποίησαν κινητοποίηση κατά της λειτουργίας των διοδίων που βρίσκονται στο σημείο. Οι διαμαρτυρόμενοι σήκωσαν τις μπάρες των διοδίων για περίπου δύο ώρες, επιτρέποντας την ελεύθερη διέλευση των αυτοκινήτων ενώ για περίπου 15 λεπτά διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι προσαγωγές έγιναν γιατί η ομάδα των ατόμων διατάρασσε την ασφάλεια της κυκλοφορίας των οχημάτων. 

Το απόγευμα της Κυριακής, συγκλήθηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο, ενώ πραγματοποιήθηκε και συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τις προσαγωγές. Την Δευτέρα πραγματοποιήθηκε νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια στην Ευελπίδων όπου οδηγούνται οι συλληφθέντες. 

Ads

Για πρόκληση και εκφοβισμό εκ μέρους της κυβέρνησης μιλά η υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου.

«Πρόκληση για το περί δικαίου αίσθημα και απόπειρα εκφοβισμού των πολιτών που διαμαρτύρονται κατά της κυβερνητικής πολιτικής της αύξησης των διοδίων σε περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης», εξηγεί και τονίζει ότι «η παρακώλυση συγκοινωνιών και η διατάραξη της κοινής ησυχίας αποτελούν προσχηματική δικαιολογία για την παρεμπόδιση της δίκαιης διαμαρτυρίας των πολιτών».

«Η κυβέρνηση ότι εμμένει στο δίπτυχο της βίας και της καταστολής της κοινωνικής διαμαρτυρίας, υπηρετώντας αλλότρια, εργολαβικά συμφέροντα. Μια στείρα κι επικίνδυνη εμμονή που δεν λαμβάνει υπόψη της ότι η βίαιη καταστολή και ο εκφοβισμός δεν καταστέλλουν το κίνημα των πολιτών. Το ενδυναμώνουν», καταλήγει.

Την άμεση απελευθέρωση των συλληφθέντων ζήτησε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. Συγκεκριμένα, κατήγγειλε την «απαράδεκτη και αυταρχική πράξη της κυβέρνησης με τη σύλληψη των κατοίκων των Μεγάρων και δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να παλέψουν για να υλοποιήσουν την πρόταση που κι εμείς έχουμε, να καταργηθούν τα διόδια».