Τέσσερις ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace προσήχθησαν σήμερα από την αστυνομία, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας τους ενάντια στις εξορύξεις, έξω από το κτίριο του υπουργείου Περιβάλλοντος. 

Ads

Οι ακτιβιστές επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό κατά των εξορύξεων και του νόμου Χατζηδάκη, ωστόσο, εμφανίστηκε η αστυνομία, τους απέτρεψε και προχώρησε στις προσαγωγές, κάτι που δεν έχει συμβεί σε ανάλογες ενέργειες της οργάνωσης τα τελευταία χρόνια.

Η Greenpeace με ανακοίνωσή της διαμαρτυρήθηκε για τις προσαγωγές, υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για μια ειρηνική, συμβολική ενέργεια. «Οι σημερινές προσαγωγές ειρηνικών ακτιβιστών δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μας», δήλωσε ο Κώστας Γριμάνης, υπεύθυνος για την εκστρατεία της κλιματικής δικαιοσύνης της Greenpeace.

«Είμαστε εδώ για να θυμίσουμε στον υπουργό Περιβάλλοντος ότι την κοινωνική συναίνεση δεν τη διαμορφώνει μόνος του. Δεν θα σταματήσουμε στιγμή να διεκδικούμε το δικαίωμα να ζούμε σε μία χώρα που κρατάει ζωντανό τον φυσικό της πλούτο. Δεν νοείται πράσινη ανάπτυξη με επεμβάσεις της αστυνομίας όπως η σημερινή ή συλλήψεις σαν αυτές που έλαβαν χώρα το περασμένο Σάββατο στο Σύνταγμα. Είναι αδιανόητο συμπολίτες μας, όπως μέλη της ομάδας Άγρυπνοι Πολίτες, να συλλαμβάνονται επειδή υπερασπίζονται το φυσικό περιβάλλον της χώρας και το δικαίωμά τους στην ειρηνική διαμαρτυρία. Είναι αδιανόητο να επεμβαίνει η αστυνομία για να σταματήσει την ειρηνική διαμαρτυρία μας σε μια απόπειρα να φιμώσει το μήνυμά μας», ανέφερε.

Ads

Στόχος της σημερινής διαμαρτυρίας ήταν να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το θέμα των εξορύξεων στη χώρα μας, σε σχέση και με τον πρόσφατο νόμο του υπουργείου για περιβαλλοντικά ζητήματα. «Ο κ. Χατζηδάκης οφείλει να σταματήσει να υπακούει στις εντολές μίας βρώμικης βιομηχανίας, που πνέει τα λοίσθια. Οφείλει να βρει το πολιτικό θάρρος να ακυρώσει τα σχέδια εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στη χώρα μας και να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του για μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα ως το 2050», καταλήγει ο κ. Γριμάνης.