Πρόταση για την υιοθέτηση κεφαλοποιητικών στοιχείων στο ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα έθεσε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, κα.Παπαρρηγοπούλου, μέλος της Επιτροπής των Ειδικών που διαβουλεύονται για την αναθεώρηση της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, παίρνοντας ως παράδειγμα τη μεταρρύθμιση του σουηδικού ασφαλιστικού συστήματος, η κα.Παπαρρηγοπούλου πρότεινε την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, σε τμήμα της κύριας ασφάλισης ή στην επικουρική ασφάλιση, συνολικά ή σε τμήμα της, ενώ παράλληλα εισηγήθηκε την ενίσχυση της ανταποδοτικότητας των παροχών με τις εισφορές που έχουν καταβληθεί, ώστε να εξαλειφθούν τα αντικίνητρα στην ασφάλιση.
Παράλληλα, πρότεινε και το διαχωρισμό των παροχών που χρηματοδοτούνται από την κοινωνικοασφαλιστική αλληλεγγύη από αυτές που χρηματοδοτούνται από την εθνική αλληλεγγύη (π.χ. ασθένεια, οικογενειακά βάρη και ανεργία), ενώ σχολίασε ως ιδιαίτερα σημαντική την ενοποίηση των συνταξιοδοτικών καθεστώτων μεταξύ των νέων και των παλαιών ασφαλισμένων, καθώς και τη σταδιακή ενοποίηση των περισσότερων καθεστώτων που ισχύουν σε καθέναν από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εν λόγω προτάσεις προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις του εκπροσώπου της ΓΣΕΕ, κ.Ρωμανιά, ο οποίος υποστήριξε ότι ανάλογες ρυθμίσεις στη Σουηδία οδήγησαν σε μείωση των συντάξεων. Εν συνεχεία, ο κ.Ρωμανιάς δήλωσε σήμερα ότι είναι κάθετα αντίθετος με την επιβολή οποιουδήποτε φόρου για την ενίσχυση του ασφαλιστικού, σχολιάζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε αύξηση των εισφορών και κατά συνέπεια ανατρέπεται η υπουργική διαβεβαίωση. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύθηκε ότι την επόμενη Τρίτη θα διευκρινίσει τη θέση της κυβέρνησης για την επιβολή νέου φόρου στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος.
Η αντιδράσεις του κ.Ρωμανιά φαίνεται ότι αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό και τη δυσαρέσκεια μεγάλου αριθμού εργαζομένων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Μάλιστα, στις 10 Φεβρουαρίου η ΑΔΕΔΥ θα προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνδικάτου που συνεδρίασε εχθές. Βασικό αντικείμενο των αντιδράσεων αποτελεί το Ασφαλιστικό, η «σφικτή» εισοδηματική πολιτική και η κυβερνητική πολιτική για τον δημόσιο τομέα.
Από την άλλη, στο προσκήνιο τίθεται τις τελευταίες ημέρες και η πάγια τακτική του Ταμείου Πρόνοιας των Δημοσίων Υπαλλήλων να μην καταβάλει τα τελευταία χρόνια το εφάπαξ των υπαλλήλων, με τη δικαιολογία ότι «το Ταμείον είναι μείον». Ο μέσος χρόνος αναμονής είναι δύο χρόνια και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, κανείς δεν ενημερώνει τους δικαιούχους ούτε πόσα χρήματα πρέπει να περιμένουν ούτε πότε θα τα πάρουν ούτε πότε έπρεπε κανονικά να τα έχουν πάρει.
Η τακτική αυτή καταγγέλλεται πλέον σε ένα πόρισμα-παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, ο οποίος αναγνωρίζει ότι οι υπάλληλοι θεμελιώνουν αξιώσεις για αποζημίωση ενάντια στο Ταμείο, λόγω αυτής της παράνομης πρακτικής. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη αναγνωρίζει ότι το Ταμείο οφείλει, ακόμα κι αν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει εφάπαξ, να εκδώσει διοικητική πράξη-απόφαση, στην οποία θα αναγράφεται συγκεκριμένα το χρηματικό ποσό που δικαιούται ο ασφαλισμένος ως εφάπαξ, θα σημειώνεται ο χρόνος κατά τον οποίο έπρεπε το Ταμείο να καταβάλει το εφάπαξ σύμφωνα με τα προβλεπόμενα νομοθετικώς, καθώς και ο χρόνος κατά τον οποίο το Ταμείο δεσμεύεται ότι θα πραγματοποιήσει την πληρωμή.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >