Ενόψει των Αποκριών και με φόντο τα μεγάλα προβλήματα στο χώρο της εστίασης συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη η Επιτροπή των ειδικών προκειμένου να εξετάσει ξανά τα επιδημιολογικά στοιχεία και να εγκρίνει χαλάρωση μέτρων, βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Ads

Την ίδια στιγμή, οι θάνατοι από covid παραμένουν σταθερά ψηλά και η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και καιρό στις πρώτες θέσεις της θνησιμότητας στην ΕΕ και οι επιδημιολόγοι εκφράζουν την ανησυχία τους για ενδεχόμενο εφησυχασμό. Μάλιστα, ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης προειδοποιεί ότι στη Βρετανία ήδη κυκλοφορεί η μετάλλαξη Delmicron, υπογραμμίζοντας το ενδεχόμενο «να βιαζόμαστε πάλι».

Οι ειδικοί επιστήμονες θα συζητήσουν επί του κυβερνητικού σχεδίου για άρση και των μέτρων που υπάρχουν στην εστίαση, την ψυχαγωγία αλλά και τα γήπεδα. Τα επόμενα στάδια αποκλιμάκωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, θα είναι τα εξής:

  • Από Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, αναμένεται να επιτραπεί η παρουσία όρθιων πελατών σε μπαρ, κλαμπ και κέντρα διασκέδασης, αίρεται ένα μέτρο που ίσχυε από την αρχή της Πρωτοχρονιάς
  • Επίσης, η κυβέρνηση θα εισηγηθεί και την πλήρη κατάργηση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από την ερχόμενη εβδομάδα
  • Οι ειδικοί πιθανότατα να μην αφήσουν την πληρότητα να επιστρέψει στο 100% αλλά στο 50% στα γήπεδα
  • Πράσινο φως αναμένεται να δοθεί και στη διενέργεια σχολικών εκδρομών που είχαν ανασταλεί μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. 
  • Ωστόσο οριστικό ειναι σχεδόν πως οι καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν θα γίνουν, με τις Απόκριες να θυσιάζονται για ένα ασφαλές «Πάσχα στο χωριό».
  •  Αυτό που δεν αναμένεται να αρθεί στους κλειστούς χώρους αλλά και τους ανοιχτούς με μεγάλο συγχρωτισμό είναι η χρήση της μάσκας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Τρίτης 15 Φεβρουαρίου ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, δήλωσε, προκαλώντας αίσθηση, ότι οι όρθιοι στα μπαρ -μέτρο που σχεδόν είχε προεξοφληθεί ότι θα αρθεί- δεν είναι καν στην ημερήσια διάταξη της συζήτησης. «Δεν είναι στην ημερήσια διάταξη για ό,τι έχω δει για αύριο. Δεν σας κρύβω ότι το φοβόμαστε. Η τήρηση και η επιτήρηση των κανόνων στα κέντρα διασκέδασης είναι δύσκολη» τόνισε χαρακτηριστικά στο MEGA.

Ads

Διαβάστε επίσης: Προς κατάργηση όλα τα μέτρα για την πανδημία – Οι επιφυλάξεις ειδικών [Βίντεο]

Α. Λινού: «Να ελαφρύνουν τα μέτρα, αλλά…»

Ενώ όμως η κυβέρνηση επιμένει πως η κανονικότητα πρέπει να επιστρέψει πάση θυσία, ενόψει και την επίσημη πρεμιέρας της τουριστικής περιόδου την 1η Μαρτίου, οι  επιδημιολόγοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός καθώς οι δείκτες με τους διασωληνωμένους και τους θανάτους παραμένουν ιδιαίτερα υψηλοί.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνάς Λινού ανέφερε χαρακτηριστικά πως θα πρέπει να ελαφρύνουν ορισμένα μέτρα ωστόσο, δεν θα πρέπει να μεταδίδεται το μήνυμα πως είμαστε ασφαλείς. Υπάρχουν όμως κι άλλοι ειδικοί έχουν έντονες αντιρρήσεις για την πλήρη απελευθέρωση της χώρας.

«Είμαστε ακόμη σε δύσκολη κατάσταση», τόνισε η κα Λινού, «πρέπει να ελαφρύνουν μερικά μέτρα, αλλά χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι “είμαστε ασφαλείς”, ότι δεν χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο συνεργασίας να εφαρμόζουμε μέτρα».

Καθώς το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνουμε στο Τριώδιο που καταλήγει στον εορτασμό της Απορκιάς, τις καρναβαλικές εκδηλώσεις και αμέσως μετά στην Καθαρή Δευτέρα, η κα Λινού ζήτησε «όσοι θέλουμε να χαρούμε αυτές τις ημέρες, ας κάνουμε έξυπνες κινήσεις. Οι επαγγελματίες ας αυξήσουν τις ώρες που θα λειτουργούν τα καταστήματα. Οι εκδηλώσεις ας μοιραστούν σε πολλαπλές εκδηλώσεις. Να μοιραστούν οι άνθρωποι, να μην αναγκαστούν να είναι πολλοί μαζί ταυτόχρονα. Ας αποφύγουμε να είμαστε σε κλειστούς χώρους. Ο καιρός είναι καλός, ας απολαύσουμε το ύπαιθρο και αραιά. Και όσοι μεταμφιεστούν, ας φροντίσουν να φορούν μια καλή μάσκα μέσα από την μεταμφίεση».

«Δεν μπορούμε να καταπιέσουμε άλλο τους ανθρώπους, αλλά ούτε πρέπει να καλλιεργήσουμε κλίμα αλαζονείας», συνέχισε, «την αλαζονεία του “είμαι τριπλά εμβολιασμένος άρα δεν κινδυνεύω”. Ναι, δεν κινδυνεύεις τόσο πολύ, αλλά συνεχίζεις να κινδυνεύεις … του “με προστατεύει ο θεός και δεν κινδυνεύω” … καλλιεργούμε κλίμα αλαζονείας και μίσους που μόνο σε κακό θα μας βγάλει». Χρησιμοποίησε τα πρόσφατα κρούσματα μεταξύ κυβερνητικών στελεχών, για να καταδείξει τα αποτέλεσμα του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους με τεχνητό εξαερισμό, «με αέρα που δεν ανανεώνεται».

Ο εμβολιασμός, είπε στη συνέχεια η κα Λινού, «κάθε άλλο» παρά μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αναφέροντας ότι στις ΗΠΑ ο Μπάιντεν ζήτησε ήδη επιπλέον χρηματοδότηση 30 δισ. δολαρίων για εμβόλια και τεστ. «Θα συνεχίσουμε με τα ίδια ή καλύτερα εμβόλια που πιθανώς θα παράξει η επιστήμη. Αλλά πρέπει να συνεχίσουμε, ενώ παράλληλα θα προσπαθούμε και για άλλα μέτρα … Αυτοί που έχουν κάνει και την τρίτη δόση νοσούν ελαφρύτερα, τουλάχιστον για ένα διάστημα 4-5 μήνες μετά την τρίτη δόση είναι σε καλή κατάσταση. Μετά, δεν ξέρουμε ακόμη».

Κ. Τριανταφυλλίδης: «Βιαζόμαστε πάλι»

Φρένο στην αισιοδοξία για την πορεία της πανδημίας και το τέλος στα μέτρα βάζει ο καθηγητής Γενετικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης.

Μιλώντας στο OPEN, προειδοποίησε ότι «βιαζόμαστε πάλι», την ώρα που η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει την πλήρη άρση των μέτρων στην Ελλάδα, στηρίζοντας την εισήγηση της κυβέρνησης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Βιαζόμαστε πάλι. Θα έπρεπε να κάνουμε ευχέλαιο για την πληροφορία που κυκλοφορεί από την Τρίτη και προέρχεται από την Αγγλία, χώρα που έχει από τα καλύτερα συστήματα επιτήρησης. Το βρετανικό σύστημα διαπίστωσε ότι στην Αγγλία υπάρχει ήδη η μετάλλαξη Deltacron. Είναι δηλαδή ο συνδυασμός της μετάλλαξης Δέλτα και της Όμικρον. Αυτόν δηλαδή που είχαν πει ότι βρήκαν στην Κύπρο και ήταν επιστημονικό λάθος».

Ακόμα, όπως εξήγησε, δεν έχει ακόμα διαπιστωθεί αν είναι πιο επικίνδυνη από ότι οι άλλες δύο μεταλλάξεις ξεχωριστά.

«Δεν ξέρουμε ακόμα ποιο μέρος της Δέλτα και ποιο μέρος της Όμικρον πήρε ο ιός, αλλά ανάλογα με το μέρος που πήρε θα εξαρτηθεί η επικινδυνότητά του».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πιο επικίνδυνο σενάριο είναι να έχει την ταχύτητα διασποράς της Όμικρον και τη νοσηρότητα της Δέλτα.