Λέξεις όπως «καταστροφή» ή «τεράστιο λάθος» συνοδεύουν τα τελευταία 24ωρα τις αναλύσεις της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ, σε αναντιστοιχία με την πολύ πρόσφατη στάση των Μέρκελ και Σόιμπλε πριν από την υπογραφή του τελευταίου Μνημονίου. Προσπαθούν να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό την αρωγή προς την Ελλάδα, εκτιμά στο tvxs.gr ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ειδικευμένος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, Ναπολέων Μαραβέγιας. Επιβεβαιώνεται ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει διαπραγματευτεί επιθετικά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΝ Πάνο Σκουρλέτη.

Ads

«Το πρόβλημα με τις δηλώσεις διάφορων αξιωματούχων οι οποίοι απευθύνονται στο εσωτερικό της χώρας τους είναι ότι ακούγονται και στο εξωτερικό. Δεν μπορούν να υπάρχουν κάθε φορά δύο ξεχωριστά ακροατήρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαραβέγιας, ο οποίος ερμηνεύει τις διαδοχικές αναφορές Μέρκελ και Σόιμπλε ως ένα είδος απολογίας στο γερμανικό κοινό για το γεγονός ότι στηρίζουν οικονομικά την Ελλάδα.

«Λαϊκισμός υπάρχει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ανεξαρτήτως πώς φαίνονται τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα, ο μέσος Γερμανός, ο οποίος δεν περνά και τόσο καλά, αντιδρά για τη βοήθεια στη χώρα μας με το εξής σκεπτικό: ‘από τη μία πλευρά δεν αυξάνεις το μισθό μου και από την άλλη πλευρά χρηματοδοτείς τους Έλληνες;’», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο κ. Σκουρλέτης κάνει λόγο για «δηλώσεις που αποτυπώνουν την αλληλένδετη σχέση της ελληνικής οικονομίας με το σύνολο της ευρωπαϊκής οικονομίας, μία πραγματικότητα που σκόπιμα αγνόησε και δεν αξιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση στη κατεύθυνση μιας επιθετικής διαπραγμάτευσης στην υπόθεση του ελληνικού χρέους με σκοπό τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του».

Ads

Κατά τη γνώμη του, «αποδεικνύεται περίτρανα πως το εκβιαστικό δίλημμα που κατά κόρον χρησιμοποίησε η παρούσα και η προηγούμενη κυβέρνηση κάθε φορά που ήταν να ψηφιστούν νέα μέτρα, ότι δηλαδή απειλείται η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ήταν και είναι ψεύτικο».

Ο κ. Μαραβέγιας αναγνωρίζει ότι με αυτές τις νέες δηλώσεις η γερμανική πολιτική ηγεσία «είναι σαν να επιβεβαιώνει την άποψη ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να ανησυχεί, καθώς οι εταίροι της δεν θα την άφηναν να εγκαταλείψει το Ευρώ». Ωστόσο, επισημαίνει ότι πλέον η συμφωνία με την τρόικα έχει «κλείσει» και πως οι εκλογικές διαδικασίες στη Γερμανία είναι διαρκείς -λόγω του ομοσπονδιακού συστήματος- με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αν δεν είχαν τους δικούς τους εσωτερικούς λόγους, οι Μέρκελ και Σόιμπλε δεν θα έκαναν ποτέ τέτοιες δηλώσεις, διότι δεν θα ήθελαν να διευκολύνουν τα αντιμνημονιακά κόμματα στην Ελλάδα», καταλήγει.