Την αρχή του τέλους στην εποχή των capital controls σηματοδοτεί η νέα χαλάρωση στους περιορισμούς κίνησης κεφαλαίων που θα ισχύσει από την 1η Οκτωβρίου.

Ads

Η σχετική απόφαση με την υπογραφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ έως την Παρασκευή και, στην πράξη, αίρει σχεδόν πλήρως τους περιορισμούς για τα φυσικά πρόσωπα στο εσωτερικό της χώρας ενώ χαλαρώνει σημαντικά τα capital controls και σε ό,τι αφορά την εξαγωγή κεφαλαίων αλλά και τις τραπεζικές κινήσεις των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, το νέο καθεστώς που θα ισχύει από 1ης Οκτωβρίου είναι το εξής:

  • Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών εντός Ελλάδος καθώς καταργείται το όριο των 5.000 ευρώ το μήνα, που ισχύει σήμερα.
  • Απελευθερώνονται πλήρως οι αναλήψεις μετρητών μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών.
  • Επιτρέπεται η πληρωμή και εξόφληση επιταγών και εγγυητικών επιστολών σε μετρητά, ενώ μέχρι σήμερα επιτρεπόταν μόνον η κατάθεσή τους σε τραπεζικό λογαριασμό.
  • Αυξάνεται από τις 3.000 στις 10.000 ευρώ το ποσό (σε ευρώ ή ισοδύναμο σε ξένο νόμισμα) που θα μπορεί να μεταφέρει κάθε φυσικό πρόσωπο ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
  • Αυξάνεται στα 5.000 ευρώ το όριο για αναλήψεις στο εξωτερικό, οι οποίες θα μπορούν να γίνονται και μέσω πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών που έχουν εκδοθεί στην Ελλάδα. Εδώ, το όριο των 5.000 ευρώ θα ισχύει ανά καταθέτη για κάθε μήνα και ανά τράπεζα.
  • Αυξάνεται στις 100.000, από τις 40.000 ευρώ, το όριο για την εξαγωγή ποσών στο εξωτερικό από νομικά πρόσωπα και επιτηδευματίες στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων. Το ποσό των 100.000 ευρώ θα αφορά καθεμία συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα και προϋπόθεση είναι η προσκόμιση των σχετικών τιμολογίων και παραστατικών.
  • Επιτρέπεται η πλήρης εξαγωγή στο εξωτερικό κεφαλαίων που προέρχονται από επενδυτικά κέρδη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ποσά τα οποία αποτελούν κέρδη και μερίσματα από επενδύσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, θα μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό σε ποσοστό έως και 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος, σε τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου σε τράπεζα του εξωτερικού. Προϋπόθεση είναι τα εν λόγω κέρδη να προέρχονται από κεφάλαια που είχαν μεταφερθεί με έμβασμα από το εξωτερικό σε ελληνική τράπεζα.

Οι υπόλοιποι περιορισμοί για την εξαγωγή κεφαλαίων τόσο από επιχειρήσεις όσο και από ιδιώτες στο εξωτερικό θα παραμείνουν σε ισχύ για κάποιους μήνες ακόμη καθώς, πλην αρνητικού απροόπτου, η πλήρης άρση των capital controls αναμένεται στις αρχές του 2019. Εξ αυτών των περιορισμών και σε ό,τι αφορά τους ιδιώτες, το όριο για τα εμβάσματα σε ξένα πιστωτικά ιδρύματα παραμένει στα 4.000 ευρώ ανά κωδικό πελάτη ανά δίμηνο.

Ads