Διοίκηση και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ και την Cosmote οδεύουν προς μετωπική πλέον σύγκρουση, μετά και τη χθεσινή δικαστική απόφαση υπέρ της διοίκησης και κατά των απεργιών των εργαζομένων. Με αφορμή τις απολύσεις 120 εργαζομένων από την Cosmote και την περικοπή επιδομάτων και υπερωριών στον ΟΤΕ, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Οργανισμό προαναγγέλλει μηνύσεις, αγωγές για αποζημιώσεις, προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά και νέες κινητοποιήσεις. Λήγει σήμερα το πρόγραμμα αποχώρησης με κίνητρα στη Cosmote.

Ads

Μεγάλη προσέλευση παρατηρείται το τελευταίο 24ωρο στην Cosmote, από εργαζόμενους που σπεύδουν να αποδεχτούν το δελεαστικό πακέτο αποχώρησης που ανακοίνωσε η εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος κατάργησης υπηρεσιών και κατ’ επέκταση θέσεων εργασίας. Στελέχη της Cosmote, κυρίως από τη διεύθυνση προσωπικού, δήλωναν απόλυτα ικανοποιημένα από την προσέλευση των εργαζομένων και την αποδοχή του πακέτου αποχώρησης και εξέφραζαν την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία.

Χθες, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων εξαπέλυσαν βαριές κατηγορίες κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, σχετικά με τις 120 απολύσεις στην Cosmote, οι οποίες τυγχάνουν των ευνοϊκών κινήτρων ως και σήμερα. O πρόεδρος της ΟΜΕ-ΟΤΕ Παναγιώτης Κούτρας χαρακτήρισε στοχευμένες τις απολύσεις στην Cosmote, υπογραμμίζοντας ότι «αποφασίστηκαν μονομερώς». Παράνομη έκρινε την απεργία των εργαζομένων χθες η ελληνική δικαιοσύνη.

Ο κ. Κούτρας στάθηκε ιδιαίτερα στη θέση που διατύπωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Β. Κεγκέρογλου, στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, ο οποίος, κατά τον πρόεδρο της ΟΜΕ-ΟΤΕ, άφησε να εννοηθεί ότι η απόφαση για τις 120 απολύσεις δεν απολάμβανε πλήρους νομιμότητας.

Ads

Από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου τόνισε χθες ότι η μείωση των εργαζομένων στην εταιρεία θα πρέπει να αφορά μόνο όσους με ελεύθερη βούληση αποδεχθούν το «πρόγραμμα» που προτείνει η διοίκηση. Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΚΕ τόνισε ότι το υπουργείο δεν έχει πάρει απάντηση στην πρόταση που έκανε προς την εταιρεία, με την οποία συμφωνούσαν και οι εργαζόμενοι. Επισήμανε ότι η κερδοφορία της Cosmote δεν δικαιολογεί απολύσεις και τόνισε ότι η διοίκηση θα πρέπει να κινείται στο πλαίσιο των νόμων.

Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, ο νομικός σύμβουλος της ΟΜΕ-ΟΤΕ και της Cosmote, Γιάννης Καρούζος τόνισε ότι θα κατατεθούν ομαδικές μηνυτήριες αναφορές και αγωγές κατά της διοίκησης, επισημαίνοντας ότι η ομοσπονδία θα προσφύγει και στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, ενώ θα υποβάλουν αιτήσεις για ασφαλιστικά μέτρα, ώστε να μην υλοποιηθούν οι απολύσεις.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Cosmote, Βασίλης Κατσαρός υποστήριξε ότι οι απολύσεις γίνονται, απλώς και μόνο, για να διατηρηθούν τα κέρδη της εταιρείας, σημείωσε δε ότι οι εργαζόμενοι αγωνίζονται χωρίς ακρότητες (κλείσιμο δρόμων κ.α.) για να ανακληθούν αυτές.

Aπό την πλευρά της, η Cosmote επισημαίνει ότι κάλεσε δυο φορές (εγγράφως) για ενημέρωση και διαβούλευση τους εκπροσώπους των εργαζομένων, σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Π.Δ. 240/2006. Σύμφωνα με στελέχη της Cosmote, πραγματοποιήθηκαν δυο συναντήσεις στις 28/02 και 01/03, οι οποίες διακόπηκαν με ευθύνη των σωματείων των εργαζομένων. Παράλληλα, στελέχη της εταιρείας σημειώνουν ότι το πρόγραμμα αποχωρήσεων με αυξημένα κίνητρα παρουσιάζει ικανοποιητικά ποσοστά επιτυχίας (καταληκτική ημερομηνία είναι η σημερινή).

Παράνομη η απεργία, υποβάθμιση ΟΤΕ από Fitch

Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, με την από 437/2011 χθεσινή απόφασή του, επί αγωγής που άσκησε η Cosmote κατά του συλλόγου των εργαζομένων, έκρινε ότι η, από 3.3.2011 έως 4.3.2011, απεργία του συλλόγου των εργαζομένων ήταν παράνομη και ότι οι, από 8.3.2011, κινητοποιήσεις δεν συνιστούν απεργία. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι ως άνω κινητοποιήσεις των εργαζομένων «θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μη επιτρεπόμενα μέτρα πίεσης».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο ιδιωτικός οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε σε αρνητικές από σταθερές τις προοπτικές του ΟΤΕ. Ο οίκος θέτει την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου στο BBB-, κάνοντας λόγο για αύξηση του ρίσκου, εξαιτίας της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και των επιπτώσεων που αυτή επιφέρει τις καταναλωτικές δαπάνες.

H Fitch θεωρεί ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να επιβάλλει και νέους έκτακτους φόρους στον ΟΤΕ. Πηγή ρίσκου αποτελεί επίσης, σύμφωνα με την Fitch και η αναχρηματοδότηση της επιχείρησης, στη διετία 2012-2013. Από το δανειακό προφίλ του ΟΤΕ, ωστόσο, δεν προκύπτει κίνδυνος υποβάθμισης της αξιολόγησής του σε «junk», πρόσθεσε η Fitch.