Ευρωπαίους ή Αμερικανούς επενδυτές ακόμη και για τον τομέα των κρατικών αμυντικών βιομηχανιών αναζητά η κυβέρνηση. Στόχος να πωληθεί το 49% των βιομηχανιών και να περάσει η διοίκηση σε αυτούς, σε μια προσπάθεια να εξυγιανθεί ο τομέας αυτός που θεωρείται εξαιρετικά ζημιογόνος. Έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στα σχέδια του υπουργείου Αμύνης.

Ads

Σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», το υπουργείο Αμυνας ήδη έχει άτυπες επαφές με αμυντικές βιομηχανίες σε Γερμανία και ΗΠΑ, αλλά, όπως ανακοίνωσε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός κ. Παν. Μπεγλίτης , θα προχωρήσει σύντομα σε επίσημη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος προς όλους, μέσα από ανοιχτές διαδικασίες. Ο κ. Μπεγλίτης υπογράμμισε ωστόσο ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να είναι να διατηρηθεί ο δημόσιος χαρακτήρας και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων στις βιομηχανίες αυτές.

Πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο φαίνεται να είναι η μερική ιδιωτικοποίηση των «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ- ΕΒΟ), που έχουν χρέη χρέη άνω του 1 δισ. ευρώ και το κόστος παραγωγής τους σε σχέση με ευρωπαϊκές εταιρείες είναι 3:1, σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη. Σειρά παίρνει η « Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία» (ΕΑΒ) που μπαίνει μέσα κατά 60 εκατ. ευρώ ετησίως και έχει ανεκτέλεστο φόρτο εργασίας 637 εκατ. ευρώ. Η ΕΛΒΟ από την άλλη, το 43% της οποίας ανήκει ήδη στον Ομιλο Μυτιληναίου, παρουσίασε τον τελευταίο χρόνο ζημιά 20 εκατ. ευρώ,.

Έντονες αναμένονται οι αντιδράσεις των εργαζομένων, κυρίως στα ΕΑΣ. Το Σωματείο Εργαζομένων όσο και η προσκείμενη στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστική παράταξη ΠΑΣΚΕ μάλιστα, σε μία πρωτη αντίδραση με χθεσινές ανακοινώσεις τους επικρίνουν την πολιτική ηγεσία τυο υπουργείου ότι έχει καθυστερήσει τον διορισμό διοίκησης, την ανάθεση νέων παραγγελιών και και κάνουν λόγο «σκόπιμη αδράνεια

Ads