Μπροστά στο ενδεχόμενο ζημιάς άνω των 2 δισ. ευρώ προκειμένου να «σώσει» μία ακόμη φορά την τράπεζα Πειραιώς βρίσκεται το ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η απόφαση φαίνεται να έχει παρθεί από το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας και θεωρείται από τραπεζικούς παράγοντες σχεδόν αναπόφευκτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί αυτή η κίνηση.
Το πρόβλημα ξεκινά από τη σύσταση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), βλέπε ΕΚΤ, προς τις τράπεζες να μην πληρώσουν κεφάλαια όσο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού. Η Πειραιώς όμως οφείλει να καταβάλει στο ΤΧΣ, δηλαδή στο Δημόσιο, 165 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στο επόμενο τοκομερίδιο των ομολογιών CoCos που κατέχει το ΤΧΣ και η συνολική τους αξία είναι κοντά στα 2 δισ. ευρώ, 2,4 με τους τόκους. Αν δεν το κάνει, τηρώντας τη σύσταση του SSM κι επειδή θα είναι η δεύτερη φορά, προβλέπεται μετατροπή αυτών των ομολογιών σε απλές μετοχές.
Εντός του Νοεμβρίου αναμένεται απόφαση του SSM ακριβώς πάνω σε αυτή την πληρωμή, όμως όλες οι πλευρές προεξοφλούν πως αυτή θα είναι αρνητική, κι έτσι τυχόν πληρωμή του τοκομεριδίου θα συνιστά “φάουλ” της Πειραιώς προς τον SSM. Άρα είναι σχεδόν σίγουρο ότι η τράπεζα δε θα πληρώσει το ΤΧΣ και τα CoCos θα μετατραπούν σε μετοχές προς πώληση στο Χρηματιστήριο. Ελλείψει επενδυτικού ενδιαφέροντος στην τρέχουσα τουλάχιστον συγκυρία, το ΤΧΣ θα κληθεί να αγοράσει αυτές τις μετοχές και από το 26,4% των μετοχών της Πειραιώς που κατέχει τώρα θα βρεθεί με το 61,3% κι η τράπεζα θα έχει κρατικοποιηθεί!
Αυτό θεωρητικά δε θα ήταν τόσο μεγάλο κακό αν δεν υπήρχε η ζημιά. Διότι η αξία της κάθε μετοχής που θα προκύψει από την μετατροπή των CoCos θα είναι 6 ευρώ, δηλαδή η τιμή που είχαν το 2015 όταν η τράπεζα είχε λάβει τα CoCos, την ώρα που η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής της Πειραιώς είναι περί τα 60 λεπτά, 10 φορές κάτω δηλαδή! Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάσει τα 9/10 των χρημάτων που θα βάλει στην Πειραιώς, ζημιά που υπολογίζεται από τους αναλυτές να ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ.
Με κοινή δήλωση για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ οι Έφη Αχτσιόγλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Αλέξης Χαρίτσης και Αλέκος Φλαμπουράρης τονίζουν πως η τράπεζα Πειραιώς έχει την απαραίτητη κεφαλαιακή επάρκεια για να πληρώσει στο ΤΧΣ το τοκομερίδιο των 165 εκατ. Ευρώ, πως η έγκριση του SSM δεν είναι απαραίτητη για μια τέτοια πληρωμή κι άρα μπορεί να αποφευχθεί η μετατροπή των ομολογιών CoCos και άρα η ζημιά του Δημοσίου μέσω της κρατικοποίησης. Τραπεζικοί παράγοντες σημειώνουν ωστόσο ότι αποκλείεται η Πειραιώς να «παρακούσει» στον SSM κι άρα η κρατικοποίηση μετά ζημίας για το δημόσιο είναι αναπόφευκτη.
Το μόνο καλό σενάριο στην υπόθεση είναι η Ευρώπη να καταφέρει να ελέγξει γρήγορα την πανδημία, να αλλάξει άρδην το οικονομικό κλίμα, να βρεθούν επενδυτές για την Πειραιώς και τότε το ΤΧΣ να πουλήσει σε καλή τιμή μεγάλο μέρος των μετοχών που θα κληθεί τώρα να αγοράσει, «ρεφάροντας» σε ένα βαθμό τη ζημιά. Τέτοιες επανιδιωτικοποιήσεις είχαν γίνει σε τράπεζες της Ισπανίας και της Σουηδίας την περίοδο 2013-2014, όταν η Ευρώπη έβγαινε από την μεγάλη κρίση χρέους. Τώρα όμως είναι εφικτή; Κι αν γίνει, πότε μπορεί να γίνει;
Στο σκεπτικό της κυβέρνησης και της διοίκησης της Τράπεζας φαίνεται εφικτό κάτι τέτοιο να συμβεί το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2021, σε λίγους μήνες δηλαδή. Ωστόσο με τις προβλέψεις της κυβέρνησης για τη συνολική πορεία της οικονομίας να έχουν ήδη διαψευσθεί μετά και τις αποφάσεις για τα νέα lockdown, το σενάριο για επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας Πειραιώς σε τόσο μικρό διάστημα μοιάζει πολύ αισιόδοξο.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >