«Ένα Επιδοματικού χαρακτήρα μέτρο, όπως το Μεταφορικό Ισοδύναμο, δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Ούτε βεβαίως μπορεί να αποτελεί τη στρατηγική προσέγγιση μίας κυβέρνησης για τα νησιά μας και τη νησιωτικότητα. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να το παρουσιάσει με αυτόν τον τρόπο,  οφείλεται στο γεγονός ότι  η κυβέρνηση του δεν είχε κανένα στρατηγικό σχεδιασμό για τα νησιά και δεν έκανε όσα έπρεπε να κάνει για τους νησιώτες».

Ads

Αυτό υποστήριξε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Βαρδάκη, επισημαίνοντας ότι «το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αξιολογεί ήδη το μεταφορικό ισοδύναμο ώστε να το καταστήσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό εργαλείο, όπως όφειλε να ήταν ευθύς εξ αρχής».

«Η ανάγκη εξορθολογισμού του μέτρου», συνέχισε, αποδεικνύεται και από το γεγονός πως από τα 570 εκατ. ευρώ που προβλέπονται για την κάλυψη του μόλις το 9,86% έχουν απορροφηθεί μέσα σε δύο χρόνια. Ειδικότερα οι νησιωτικές επιχειρήσεις,  δεν «αγκάλιασαν» το μέτρο, αφού μόνο 1 στις 10 έκανε χρήση, και αυτό είναι κάτι που οφείλει να μας προβληματίσει.

Ειδικά σε ότι αφορά τα καύσιμα», ισχυρίστηκε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, «σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν παρατηρηθεί σοβαρές στρεβλώσεις στην αγορά και οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, αλλά και ο Σύνδεσμος Εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών Ελλάδος, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου».  

Ads

Σε αυτόν τον εξορθολογισμό», πρόσθεσε, «συμμετέχουν όλοι οι άμεσα εμπλεκόμενοι καθώς στόχος του Υπουργείου είναι να καταστεί το μεταφορικό ισοδύναμο, όχι μόνο ένα μέτρο διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής της νησιωτικής Ελλάδας μέσω της διεύρυνσης των κοινωνικών ομάδων στις οποίες απευθύνεται , αλλά και ένα μέτρο ενίσχυσης και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας των νησιών μας».

Σε ότι αφορά την Κρήτη, ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε: «πρώτος  εγώ επιθυμώ  τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ευημερίας των κατοίκων της και της υγιούς της επιχειρηματικότητας. Προχωράμε,  στην ένταξη της Κρήτης σε καθεστώς στήριξης για το μεταφορικό κόστος, αλλά σε τομείς που πραγματικά ευνοούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων,  καθώς και στη δρομολόγηση της ένταξης σε καθεστώς στήριξης για κατοίκους / επιβάτες,  με εισοδηματικά ή κοινωνικά κριτήρια».