Την ώρα που η χώρα δείχνει να βρίσκεται σε προεκλογική τροχιά, σε πλήρη αποτυχία δείχνει να οδηγείται το νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση τον Απρίλιο του 2021 για την ψήφο των αποδήμων.

Ads

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής,  μόλις 3.800 Ελληνες του εξωτερικού ανά τον κόσμο έχουν μπει στη διαδικασία να καταθέσουν όλα τα δικαιολογητικά για να αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα “ο βασικότερος λόγος είναι πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης θέτει εκ προοιμίου τόσο πολλά εμπόδια και διαδικαστικές δυσκολίες που λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους ανθρώπους εκείνους που θα ήταν θετικοί να αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους”.

Η εν λόγω εξέλιξη πάντως φαίνεται να δημιουργεί έντονη ανησυχία στην Πειραιώς, η οποία επιχειρεί να αυξήσει όσο το δυνατόν το ποσοστό των Ελλήνων που θα εγγραφούν στη σχετική λίστα.

Ads

Σε αυτή την κατεύθυνση, -σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής- την περασμένη εβδομάδα, κατόπιν εισήγησης του Γιάννη Μπρατάκου, έλαβε χώρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος τηλεδιάσκεψη με επικεφαλής τον γραμματέα του κόμματος Παύλο Μαρινάκη και με τη συμμετοχή επικεφαλής “γαλάζιων” οργανώσεων του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία έχει μείνει πολύ πίσω και με τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση θα είναι ικανοποιημένη εάν οι εγγεγραμμένοι φθάσουν τις 7.000-8.000.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρώτη είναι εκείνοι που έχουν φύγει από την Ελλάδα πολλά χρόνια και είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Αυτοί φαίνεται να αποτελούν την πλειονότητα εκ των 3.800 που έχουν γραφτεί – παρά τις δυσκολίες.

Η έτερη κατηγορία είναι όσοι έφυγαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης και είναι νεότεροι σε ηλικία. Αυτοί είναι πιο αδιάφοροι απέναντι στις εκλογές, αλλά θα μπορούσαν να ψηφίσουν εάν έρχονταν ταξίδι στην Ελλάδα για να δουν την οικογένειά τους και συνδύαζαν και μίνι διακοπές, όπως για παράδειγμα κατά την περίοδο του Πάσχα.