Την επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να δώσει ανάσα σε 80.000 ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν τα βιβλία τους μέχρι και το 2017 αλλά και μισθωτούς και συνταξιούχους που κόπηκαν από τις ισχύουσες προϋποθέσεις. Η επέκταση εκτιμάται ότι θα τονώσει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία, που έχουν  ξεπεράσει τα 103 δισ. ευρώ.

Ads

Η κυβέρνηση φαίνεται να είναι κοντά σε συμφωνία με τους θεσμούς καθώς τα στοιχεία που καταγράφουν εφορίες και ταμεία είναι αυξητικά και οι 12 δόσεις φαίνεται να μηνεπαρκούν. Η διαπραγμάτευση γίνεται στις περαιτέρω απλοποίηση των προϋποθέσεων ή τουλάχιστον την αύξηση του ποσού οφειλών πάνω από τα 125.000 ευρώ που μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 120 άτοκες δόσεις.

Πέραν των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν διακόψει τηδραστήριότητα τους, στη ρύθμιση εξετάζεται να υπαχθούν και όσοι δεν έχουν την λεγόμενη πτωχευτική διαδικασία, δηλαδή είναι μισθωτοί ή συνταξιούχοι, οι οποίοι είναι 3,4 εκατ. οφειλέτες με μικρά ποσά που κυμαίνονται από 1000 έως και 10.000 ευρώ.

Ο στόχος είναι μια νέα ρύθμιση που ανάλογα με το οφειλόμενο ποσό μπορεί να αποπληρώνεται με 24, 36, 48 ή 60 δόσεις ώστε να μειωθούν όσο γίνεται τα παλιά ληξιπρόθεσμα προς το δημόσιο.

Ads

Το χρονικό όριο για την ρύθμιση των οφειλών θα εξαρτηθεί από το χρόνο οριστικοποίησης και ισχύος των νέων ρυθμίσεων. Αν οριστικοποιηθούν μέσα στο χρόνο θα ισχύουν για τις οφειλές ως το τέλος του 2017 για να μην επηρεαστεί η αποπληρωμή των φετινών πληρωμών.