Ριζικές αλλαγές στη φορολόγηση των ακινήτων μελετά η κυβέρνηση, με στόχο την απλοποίηση των διαδικασιών μεταβίβασης και την είσπραξη περισσότερων φόρων. Το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης παλαιών ακινήτων, το οποίο εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια και βασίζεται στον φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος και στο τέλος συναλλαγής, κατά τα φαινόμενα οδεύει προς κατάργηση και αντικατάσταση από άλλο με ενιαίο φορολογικό συντελεστή για όλες τις μεταβιβάσεις ακινήτων, ο οποίος να κυμαίνεται στα επίπεδα του 8%-9% από 9%-11% που είναι σήμερα.

Ads

Φόρο μεταβίβασης για όλα τα παλαιά ακίνητα, με ενιαίο συντελεστή για όλες τις αγοραπωλησίες, με παράλληλη κατάργηση του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος και του τέλους συναλλαγής, σχεδιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των αλλαγών στη φορολογία κεφαλαίου.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην εξίσωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, με τον υπουργό Οικονομικών να διευκρινίζει όμως ότι η προσαρμογή θα είναι σταδιακή και ήπια. Το τοπίο πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει στο τέλος Ιανουαρίου, όταν θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για το φορολογικό και η κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου θα μπει στην τελική ευθεία.

Η απόφαση για κατάργηση του τέλους συναλλαγής και του φόρου αυτομάτου υπερτιμήματος για τις μεταβιβάσεις θα είναι οριστική, καθώς μόνο από αυτή την πηγή το Δημόσιο έχασε φέτος 160 εκατ. ευρώ, έναντι των εισπράξεων που θα είχε αν επιβαλλόταν φόρος μεταβίβασης. Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι να περιοριστεί το μαύρο χρήμα που διακινείται στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Ads

Δέσμευση Σαχινίδη για το αφορολόγητο όριο

Τη δέσμευση ότι θα επανεξετασθεί το ύψος του αφορολόγητου ορίου, εφόσον σημειωθεί αύξηση των αντικειμενικών αξιών, επανέλαβε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ενώπιον την αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, σε συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τον νέο τρόπο φορολόγησης γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών ακινήτων καθώς και για την αύξηση του ειδικού φόρου στα καπνικά προϊόντα και στα οινοπνευματώδη που ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «υλοποίηση της προεκλογικής εξαγγελίας της κυβέρνησης για φορολογικό σύστημα σε αναδιανεμητική κατεύθυνση» και έρχεται «να διορθώσει τις απαράδεκτες ρυθμίσεις που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και ευνοούσαν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία» καθώς «οι γονικές παροχές των φτωχών χρηματοδοτούσαν τις γονικές παροχές και τις κληρονομιές των πλουσίων». Με αυτό τον τρόπο, ο κ. Σαχινίδης δικαιολόγησε και τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του νομοσχεδίου που είχε αρχικά κατατεθεί ως τροπολογία, επαναλαμβάνοντας παραδείγματα για μαζικές μεταβιβάσεις ακινήτων που έγιναν το τελευταίο διάστημα σε ακριβές περιοχές της Αττικής και της περιφέρειας, τονίζοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να επιμείνει σε μια πολιτική στην οποία «οι επιβαλλόμενοι φόροι θα είναι ανάλογοι με τη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

Το αφορολόγητο όριο για τον άγαμο εκτιμάται ότι θα ανέλθει στις 150.000 – 200.000 ευρώ και για τις οικογένειες στις 200.000 – 300.000 ευρώ. Για κάθε παιδί που βαρύνει τον υπόχρεο, το αφορολόγητο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας θα προσαυξάνεται αναλόγως.

Για «έλλειψη αποφασιστικότητας και σχεδίου και βίωση παλινωδιών, αναποφασιστικότητας, ερασιτεχνισμό και νομοθέτηση στο γόνατο», έκανε λόγο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Θ. Καράογλου.

Τόσο από την πτέρυγα της Ν. Δ. αλλά και την πτέρυγα της Αριστεράς επισημάνθηκε ότι παραλείπεται από τη ρύθμιση η υπόθεση των μεταβιβάσεων ακινήτων μέσω μετοχών του Χρηματιστηρίου, αλλά και offshore εταιρειών ακινήτων, καθώς και των μερισμάτων και των μετοχών που φορολογούνται απλώς με ένα 06%, στο οποίο ο κ. Σαχινίδης απάντησε ότι εξετάζεται σοβαρά η αύξηση αυτής της φορολογίας.

Κόντρα βενζινοπωλών με Σύνδεσμο Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών

«Όποιος κάνει ότι δεν ξέρει πως κτυπιέται το λαθρεμπόριο και μιλάει για ταμειακές μηχανές, είναι καιρός να μας πει γιατί τόση πρεμούρα για τις ταμειακές και όχι για τα συστήματα ελέγχου παντού», απαντά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, με ανακοίνωσή της, στις τοποθετήσεις του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) σχετικά με την άμεση εφαρμογή ταμειακών μηχανών, ακόμα και αν αρχικά είναι απομονωμένες από το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροής-εκροής όγκου καυσίμων, όπως έχει ήδη νομοθετηθεί.

Η ομοσπονδία σημειώνει ότι τάσσεται υπέρ της άμεσης εφαρμογή του Ν.3784/2009 που αναφέρεται στην εγκατάσταση ενός αδιάβλητου, ηλεκτρονικά σφραγισμένου, ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών όγκου καυσίμων σε όλα τα στάδια και που θα είναι πιστοποιημένο και αναγνωρισμένο στο σύνολό του και παράλληλα συνδεδεμένο με φορολογικό μηχανισμό (καταγραφικό) που θα εκδίδει αποδείξεις στα πρατήρια.

Επίσης, τάσσεται υπέρ της εγκατάστασης ηλεκτρονικών συστημάτων εισροών – εκροών και συστημάτων δορυφορικής παρακολούθησης (GPS) όλων των βυτιοφόρων (Δ.Χ. και Εταιρειών) και των πλωτών δεξαμενών για το ναυτιλιακό πετρέλαιο, παράλληλα με την εφαρμογή του συστήματος “Ποσειδών” και όλα τα συστήματα να είναι συμβατά και επαληθεύσιμα μεταξύ τους.

«Σε καμία χώρα της Ε.Ε. δεν υπάρχουν τέτοιες ταμειακές μηχανές, όπως τις προτείνει ο ΣΕΕΠΕ , παρά μόνο οικειοθελούς εγκατάστασης μαζί με το ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισροών-εκροών όγκου καυσίμων για αυτοέλεγχο (περιπτώσεις εταιρικών πρατηρίων)’» αναφέρει η ομοσπονδία.