Σχεδόν δεδομένη θεωρείται η αύξηση της στρατιωτικής θητείας, πιθανότατα στους 12 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», δεν αποκλείεται από την προσεχή ΕΣΣΟ να κατατάσσονται και πάλι κληρωτοί στην Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η αύξηση της θητείας κρίθηκε αναγκαία λόγω οικονομικής κρίσης.

Ads

Συγκεκριμένα ο αριθμός προσλήψεν επαγγελματικών στρατιωτών πενταετούς κατάταξης έχει περιορισθεί σημαντικά. Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς. Στο τραπέζι βρίσκονται κι άλλες πολλές προτάσεις, όπως η στράτευση στα 18, όπως συμβαίνει στην Κύπρο και στο Ισραήλ, ο περαιτέρω περιορισμός των αναβολών κατάταξης, αλλά και το «κυνήγι» των φυγόστρατων και των ανυπότακτων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που επικαλείται το Βήμα οι ρυθμίσεις για την αύξηση της θητείας θα τεθούν σε δημόσιο διάλογο, κυρίως με τις νεολαίες των κομμάτων και τις φοιτητικές παρατάξεις.