Χωρίς εργασία πρόκειται να μείνουν 16 γεωπόνοι του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, ύστερα από απόφαση του Διοικητικού Εφετείου. Τα δύο τελευταία χρόνια, οι γεωπόνοι απασχολούνταν στον οργανισμό. Ωστόσο, τώρα απολύονται με την αιτιολογία ότι πραγματοποιούσαν μαθητεία, η οποία ολοκληρώθηκε. Για «άδικη και με πολλά κενά» απόφαση, κάνει λόγο ο Αναστάσιος Τσουτσουμάνος, ένας απ’ τους 16 απολυμένους.

Ads

Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι είχαν αναλάβει εργασία τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2009, στηριζόμενοι σε απόφαση του Β΄τμήματος τους ΑΣΕΠ όπου μετέτρεπε τις συμβάσεις τους από ορισμένου σε αορίστου χρόνου. Επί κυβερνήσεως Ν.Δ, ωστόσο, ο τότε πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Νίκος Κατσαρός, ενώ προσλάμβανε γεωπόνους συμβασιούχους για τις ανάγκες του Οργανισμού, είχε ασκήσει αίτηση για την ακύρωση της παραπάνω απόφασης. Επίσης, είχε ασκήσει αίτηση αναστολής εκτέλεσης της, έως ότου τελεσιδικήσει η αίτηση ακύρωσης, η οποία τελικά απορρίφθηκε. Κατόπιν αυτού, με απόφαση του κ. Κατσαρού, οι 16 γεωπόνοι τοποθετήθηκαν σε κενές οργανικές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Ύστερα από δύο χρόνια και επί προεδρίας κ. Θοδωρή Σαρρή, η αγωγή όχι μόνο δεν αποσύρθηκε αλλά –με τη σύμφωνη στάση του κ. Σαρρή- η απόφαση από το Εφετείο βγήκε αρνητική. Ο κ. Τσουτσουμάνος, σχολίασε αυτή την προ ημερών απόφαση, χαρακτηρίζοντας την ως καταδικαστική. «Το Διοικητικό Εφετείο στις 13/5/2011 δέχθηκε την αίτηση του κ. Κατσαρού, δηλαδή του ΕΛΓΑ, η οποία θα πάει στον ΑΣΕΠ, και ο ΑΣΕΠ με τη σειρά του θα μας απολύσει. Με άλλα λόγια, έχει δρομολογηθεί η απόλυση μας, χωρίς εμείς να μπορούμε να κάνουνε πλέον το οτιδήποτε, για να αλλάξουμε την κατάσταση». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «ο κ. Σαρρής δεν έκανε τίποτα, ενώ μπορούσε. Ο ίδιος επικαλείται ότι υπήρχαν νομικές δυσκολίες κάτι που δεν ισχύει. Για να είμαστε ειλικρινείς, αυτή τη στιγμή η απόφαση που οδηγεί στην απόλυση μας, βόλευε τον κ. Σαρρή».

Ο κ. Κουτσουμάνος, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στον λόγο, στον οποίο στηρίχτηκε η συγκεκριμένη απόφαση. Δεν ήταν άλλος, όπως υποστηρίζει, «από το γεγονός ότι το 24μηνο που απαιτείτο -με τους δώδεκα μήνες της πρακτικής εξάσκησης- είχε λήξει. Εμείς δουλεύαμε τα τελευταία δύο χρόνια σαν μόνιμο προσωπικό. Αλλά και όταν ήμασταν σαν συμβασιούχοι, είχαμε αρμοδιότητες μόνιμων υπαλλήλων. Δεν στέκει η μαθητεία που επικαλούνται, δηλαδή η πρακτική εξάσκηση. Όταν μιλάμε για κάτι τέτοιο αναφερόμαστε για προ πτυχιακή περίοδο».

Ads

Ωστόσο προχωρά ακόμα παραπέρα, σχολιάζοντας ότι υπήρξε ανακοίνωση του Πανγεωτεχνικού Αγωνιστικού Μετώπου Θράκης, παράταξης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε), η οποία αναφέρει ότι ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Πάγκαλος, αφού άσκησε έντονες πιέσεις, παρενέβη στο έργο των δικαστών, ώστε να βγάζουν αρνητικές αποφάσεις.

«Αυτή τη στιγμή το εφετείο έβγαλε χαζό τον ΑΣΕΠ. Έβγαλε μία απόφαση, που για πολλούς, και για μένα προσωπικά, πρόκειται για υπόδειξη. Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ, που ορθώς δημιούργησε τον ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις, πλέον τον καταργεί και πλέον τον χρησιμοποιεί για να πραγματοποιεί απολύσεις. Βάζουν μπροστά τον ΑΣΕΠ για να απολύσουν κόσμο».

Τέλος, ο κ. Κουτσουμάνος εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν μπορούν οι 16 απολυμένοι, να απευθυνθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Δυστυχώς με τη νέα απόφαση του ΑΣΕΠ, που μας τοποθέτησε σε κενές οργανικές θέσεις με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, δεν έχουμε το περιθώριο να απευθυνθούμε προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, κάτι που δεν συμβαίνει με τους μόνιμους του δημοσίου δικαίου. Η απόφαση του Εφετείου είναι τελεσίδικη».