Συναντήσεις με τον περιφερειάρχη και τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης πραγματοποιεί ο δήμαρχος Γαύδου, με κύριο θέμα την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Γαύδου με τα άλλα νησιά.

Ads

Από τις αρχές Ιουλίου είχαν αρχίσει τα προβλήματα στο νησί της Γαύδου, όταν διακόπηκε η ακτοπλοϊκή της σύνδεση, λόγω των νέων κανόνων ασφαλείας της Ε.Ε, που απέκλεισαν τα δύο πλοία της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρίας Δυτικής Κρήτης (ΑΝΕΝΔΥΚ). Ο αποκλεισμός του νησιού συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι, προκαλώντας μεγάλη ζημία για το νησί.

Με πολλαπλές συναντήσεις στην περιφέρεια αλλά και με συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχειρήθηκε να δοθεί μία λύση, όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό. Από τότε μέχρι και σήμερα τα δρομολόγια που εξυπηρετούν το νησί είναι αυτά που ξεκινούν απο την Παλαιοχώρα Χανίων δύο φορές την εβδομάδα. «Τα καραβάκια που εκτελούν τα δρομολόγια από την Παλαιοχώρα με πέντε και έξι μποφόρ δεν μπορούν να ταξιδέψουν. Εμείς βέβαια, γνωρίζουμε τις συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα και είμαστε προετοιμασμένοι. Όμως σαν αγωνιστές εδώ πέρα, ζητάμε άμεσα μία λύση», δήλωσε στο tvxs.gr ο Στρατής Λαμπάκης, δήμαρχος Γαύδου.

Στις 4 Δεκεμβρίου ο δήμαρχος του νησιού βρέθηκε στο Ηράκλειο,
ώστε να συνομιλήσει με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Στ. Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη, Απ. Βουλγαράκη. Το θέμα που τέθηκε ήταν το πρόβλημα της ακτοπλοϊκής συγκοινωνίας, ενώ προγραμματίστηκε η επόμενη συνάντηση για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, στην οποία θα παραβρεθεί και η ΑΝΕΝΔΥΚ.

Στις προτάσεις που θα καταθέσει ο δήμαρχος στη επερχόμενη συνάντηση θα συγκαταλέγονται, «η εξασφάλιση οχηματαγωγού-επιβατηγού πλοίου με 200 τουλάχιστον άτομα πρωτόκολλο ή ταχύπλοου σκάφους μικρότερου μεγέθους, αλλά άνω των 15 μιλίων με τη δυνατότητα μεγαλύτερη των δύο δρομολογίων».

Ads

«Παράλληλα, με την αποκατάσταση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης θα πρέπει να γίνει επέκταση της προβλήτας, ώστε να μπορέσει να δεχτεί μεγαλύτερα σκάφη. Γι’ αυτό το λόγο εκπονούνται μελέτες, που ήδη προχωρούν. Βέβαια όλο αυτό το διάστημα σίγουρα θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία θα πρέπει να έχουν αποκατασταθεί οπωσδήποτε μέχρι το καλοκαίρι» τονίζει ο Στρατής Λαμπάκης.