Με μηνύματα συγκρατημένης – και διαφορετικού βαθμού – αισιοδοξίας τόσο από την Αθήνα όσο και από τις Βρυξέλλες έκλεισε το τριήμερο των διαβουλεύσεων στο Brussels Group «δείχνοντας» διόδους συμφωνίας ενδεχομένως και εντός των επόμενων ημερών.

Ads

Οι πληροφορίες του tvxs.gr αναφέρουν ότι στις συνομιλίες των Βρυξελλών έκλεισε ουσιαστικά το πλαίσιο της συμφωνίας τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στο ασφαλιστικό (μείωση αφορολόγητου, περικοπές συντάξεων) και παραμένουν ανοιχτά τα εργασιακά και το – δύσκολο – ζήτημα της ΔΕΗ.

Υπ. Οικονμικών: Μένουν δυο – τρεις εκκρεμότητες

Ως προς το εύρος των συγκλίσεων πάντως και, κυρίως, ως προς τις δυνατότητες για ταχεία συμφωνία το στίγμα δίνουν με μάλλον πιο προωθημένους τόνους πηγές το υπουργείο Οικονομικών και πιο συγκρατημένα ευρωπαίοι αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες: «Δύο έως τρία ζητήματα» παραμένουν σε εκκρεμότητα, κατόπιν της ολοκλήρωσης των δια ζώσης διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, ανέφεραν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας: «Τις αμέσως προσεχείς ημέρες οι εκκρεμότητες αυτές θα έχουν ολοκληρωθεί».

Ads

ESM: Υπήρξε «κάποια πρόοδος»

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) δήλωνε ότι υπήρξε «κάποια πρόοδος» στις Βρυξέλλες κι ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μεταξύ όλων των πλευρών «από τις έδρες τους με στόχο να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση». Εκείνο, ωστόσο, που αναγνωρίζουν όλες οι πλευρές είναι πως η ταχύτητα των εξελίξεων θα κριθεί στο μέτωπο των εργασιακών, το οποίο ο Αλέξης Τσίπρας έχει μεταφέρει πλέον σε επίπεδο ευρωπαϊκής κορυφής με την επιστολή του σε Γιούνκερ – Τουσκ καθώς και στους 26 ηγέτες της Ε.Ε.

Πολιτικές πρωτοβουλίες Τσίπρα στη Ρώμη για τα εργασιακά

Προσδοκία της κυβέρνησης είναι να βρει πολιτική στήριξη για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής της Ρώμης και να υπάρξει κάποιας μορφής αναφορά στη διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στην κοινή διακήρυξη που θα υπογραφεί αύριο στην ιταλική πρωτεύουσα. Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι χθες υπήρξαν και οι πρώτες ενδείξεις – σχετικής – διαλλακτικότητας από την πλευρά του ΔΝΤ στο θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, με όρους και προϋποθέσεις όμως που, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κρίνονται ως εξαιρετικά σκληροί.

Κατρούγκαλος: Βρικσόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, ο οποίος βρίσκεται μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα στη Ρώμη, δήλωσε το πρωί ότι «βρισκόμαστε πολύ κοντά στο κλείσιμο της αξιολόγησης, η οποία θα είχε ολοκληρωθεί αν το. ΔΝΤ δεν είχε τόσο αρνητική στάση». Τόνισε επίσης ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ασκηθεί από την Ελλάδα βέτο στην κοινή διακήρυξη διότι, όπως είπε, το βέτο είναι μία ακραία κίνηση και την κάνεις όταν δεν έχεις άλλο τρόπο.

Άγνωστο, πάντως, παραμένει μέχρι στιγμή το εάν και πότε θα επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα, ενώ τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη του staff level agreement (τεχνικής συμφωνίας ) στο Eurogroup της 7ης Απριλίου δείχνουν εξαιρετικά περιορισμένα. Πηγές τόσο από την Αθήνα, όσο και από τις Βρυξέλλες διαβεβαιώνουν ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν επί του παρόντος εξ αποστάσεως – ενδεχομένως και με τηλεδιασκέψης – , η τελική εικόνα όμως δεν αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν ολοκληρωθούν οι πολιτικές επαφές Τσίπρα στη σύνοδο της Ρώμης.