Ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς στις Βρυξέλλες.

Ads

«Σημειώθηκε σημαντική πρόοδος» έγραψε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Twitter, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν αύριο (Τετάρτη) βράδυ.

image

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, το ελληνικό επιτελείο με τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου και Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα, και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ads

Η ίδια πηγή επισήμανε ότι βάση της συζήτησης αποτελεί η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε η εκτίμηση που είχε κάνει νωρίτερα κοινοτικός αξιωματούχος, ο οποίος δήλωσε ότι «τεχνικά είναι πολύ εύκολο να υπάρξει συμφωνία, αλλά είναι πολιτικά πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να τη δεχθεί».

Τα εργασιακά και η σταδιακή μείωση των συντάξεων σε 2 έτη (2019 και 2020) παραμένουν τα μεγάλα αγκάθια, κι ενώ πολλοί παράγοντες προσπάθησαν να βοηθήσουν τις ελληνικές αρχές μέσα στο δείπνο, το ΔΝΤ δεν πείσθηκε να αλλάξει γραμμή.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και ο στόχος είναι πριν ή κατά τη διάρκεια του eurogroup να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας.

Την άποψη πως οι διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές πρέπει να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν και πως η Κομισιόν θα εργαστεί ως ειλικρινής διαμεσολαβητής προς αυτό τον σκοπό εξέφρασε, ο αρμόδιος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια επίσημης ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την πορεία του ελληνικού προγράμματος και τόνισε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

«Η Ελλάδα και οι Εταίροι της πρέπει τώρα να συμφωνήσουν για να τερματιστεί η αβεβαιότητα και να δημιουργήσουν έναν ενάρετο κύκλο ανάκαμψης. Η Ελλάδα το αξίζει. Οι ελληνικές αρχές έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο από την έναρξη του τρέχοντος προγράμματος» δήλωσε ο Επίτροπος.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί εξήγησε ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται σε μεγάλο βαθμό: «Ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,5% το 2016, έχει ξεπεραστεί κατά πολύ. Η Eurostat θα δημοσιεύσει τα επίσημα αποτελέσματα τα τέλη Απριλίου, αλλά περιμένουμε το πρωτογενές πλεόνασμα να είναι μεγαλύτερο από 3%. Η Ελλάδα είναι, επίσης, σε καλό δρόμο για να επιτύχει τον στόχο του 1,75% το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018. Οι εξελίξεις αυτές είναι το αποτέλεσμα ενός πακέτου δημοσιονομικής εξυγίανσης που περιέχει τα παραμετρικά μέτρα υψηλής ποιότητας που εγκρίθηκαν το 2015 και το 2016, με μια σωρευτική απόδοση του προϋπολογισμού περί το 4,5% του ΑΕΠ. Οι προσπάθειες αυτές δεν θα πρέπει να ξεχαστούν ή να αγνοηθούν».

Αναφερόμενος στα εκκρεμή ζητήματα για τη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης σημείωσε τα εξής:

«Η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας – ένα θέμα μεγάλης σημασίας για πολλούς από εσάς εδώ, όπως και για την Επιτροπή. Είναι σημαντικό ότι η ελληνική αγορά εργασίας λαμβάνει υπόψη τις δυσκολίες στο μέτωπο της απασχόλησης, αλλά και τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στη χώρα, έτσι ώστε οι μεταρρυθμίσεις να υποστηρίξουν την ανάκαμψη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Η Επιτροπή συνεχίζει να υποστηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και η Ελλάδα από την πλευρά της θα πρέπει να τηρεί τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές σε τομείς, όπως οι ομαδικές απολύσεις και συνδικαλιστική δράση».

Ως δεύτερο ανοιχτό θέμα ανέφερε την αγορά ενέργειας: «Είναι σημαντικό να αυξηθεί ο ανταγωνισμός στον τομέα, λαμβάνοντας υπόψη τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού και τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις. Μια πιο ανταγωνιστική και αποτελεσματική αγορά είναι προς το συμφέρον όλων των καταναλωτών. Νομίζω ότι εδώ, με κάποιες τεχνικές προσαρμογές, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να συμφωνήσουμε γρήγορα τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Τέλος, αναφέρθηκε και στα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα: «Το πακέτο περιλαμβάνει μέτρα για τον περαιτέρω εξορθολογισμό των δαπανών. Αν οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι επιτευχθούν ή δημιουργηθούν δημοσιονομικά περιθώρια, μπορούν και πρέπει στη συνέχεια αυτά να χρησιμοποιηθούν για να στηρίξουν τις δυνατότητες ανάπτυξης και την ενίσχυσης του συστήματος κοινωνικής προστασίας. Αυτό είναι ένα βασικό σημείο για το υπόλοιπο του πακέτου και την αποδοχή του από τον ελληνικό πληθυσμό» κατέληξε ο Επίτροπος.