Νέα διάσταση στο σκάνδαλο με τα «voucher της αρπαχτής» δίνει έγγραφο που διέρρευσε στο διαδίκτυο για την πρωτοφανή συναλλαγή Κέντρων Επαγγελματικών Κατάρτισης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, πριν την κατάργηση των περιβόητου προγράμματος τηλεκατάρτισης με voucher. 

Ads

Όπως προκύπτει από την εισήγηση σε «δια περιφοράς» συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Π.Ι.Σ., διάφορα ΚΕΚ  είχαν υποβάλλει προτάσεις προς τον φορέα, προκειμένου να του δίνουν ως «αντισταθμιστικό όφελος» έως και 70 ευρώ ανά καταρτιζόμενο που θα ακολουθήσει την προτροπή να υλοποιήσει την «επιταγή κατάρτισης» του με το συγκεκριμένο Κέντρο.

image

Σφοδρή κριτική για την «αφωνία» επιστημονικών φορέων

Ads

Όπως είναι γνωστό ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο έχουν δεχθεί σφοδρή κριτική από τον ιατρικό και τον τεχνικό κόσμο για το γεγονός ότι σιώπησαν για το μεγάλο σκάνδαλο της «τηλεκατάρτισης». Όπως αποδεικνύεται, όχι απλώς δεν αντιτάχθηκαν αλλά ο Π.Ι.Σ. ανέλαβε να προωθήσει διάφορα ΚΕΚ με οικονομικό αντάλλαγμα, ανά καταρτιζόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι διάφοροι φορείς του επιστημονικού και επιχειρηματικού κόσμου, προωθούσαν συγκεκριμένα ΚΕΚ στα μέλη τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το επαγγελματικό επιμελητήριο Πειραιά, που προωθούσε επίσημα, μέσα από την ιστοσελίδα του, το Voucher μιας από τις 7 εταιρίες που μεγάλου σκανδάλου, τη «VELLUM GLOBAL EDUCATIONAL SERVICES», συμφερόντων Χαριτάκη από την Ημαθία, που συνδέεται με τον Υφυπουργό Οικονομικών Απόστολο Βεσυρόπουλο. Στη καμπάνια του, προσέφερε μια σειρά από «δώρα» προς τα μέλη του που θα επέλεγαν το συγκεκριμένο ΚΕΚ.

image

Γνωστή πρακτική προσέγγισης των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων

Για όσους γνωρίζουν τον τρόπο που λειτουργούν όλα αυτά τα χρόνια τα κυκλώματα των εταιρειών ΚΕΚ, δεν είναι πρωτόγνωρες οι σχέσεις τους με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς καθώς, ήδη από την πρώτη θητεία του Γιάννη Βρούτση στο Υπουργείο Εργασίας, ήταν φορείς υλοποίησης μεγάλων προγραμμάτων κατάρτισης για τα μέλη τους.

Άλλωστε, αρκετά από τα ΚΕΚ έχουν κατηγορηθεί στο παρελθόν για  αθέμιτες πρακτικές στην προσέγγιση καταρτιζόμενων όπως στα voucher ανέργων κατά τη διακυβέρνηση Σαμαρά και σωρεία παρατυπιών στη συνεργασία τους τόσο στους μεγάλους συνδικαλιστικούς και επαγγελματικούς φορείς όσο και στα πρωτοβάθμια σωματεία ή ομοσπονδίες εμπόρων, επαγγελματιών, βιοτεχνών, εργατικά κέντρα, επιμελητήρια . Αρκετοί συνδικαλιστές και Πρόεδροι φορέων έχουν κατηγορηθεί ως «πλασιέ» ή «αφανείς μέτοχοι» Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης σε όλη τη χώρα.

Tέλος, οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις αυτού του χώρου διαθέτουν «δορυφορικές» ΜΚΟ που συμμετέχουν σε διάφορα προγράμματα της αυτοδιοίκησης όπως τα ΤΕΒΑ, και αντλούν σημαντικούς πόρους σε αμφιβόλου χρησιμότητας δράσεις. 

Πολάκης: Ο Εξαδάκτυλος έδρασε ως κοινός ατζέντης συμφερόντων

Τη στάση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Α. Εξαδάκτυλου καυτηρίασε με ανάρτησή του και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, τονίζοντας πως έδρασε ως «κοινός ατζέντης συμφερόντων», ώστε «να παίρνει 50 ευρώ ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος και 20 ευρώ ο ΠΙΣ». 

Στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφέρει πως «το έγγραφο θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο προσωπικού αίσχους για τον πρόεδρό του τον κύριο Εξαδάχτυλο». «Ως κοινός ατζέντης συμφερόντων έφερε θέμα στο ΔΣ να «συνεργαστούν» με την κάλυψη (διάβαζε νταβατζιλίκι) του ΠΙΣ οι Ιατρικοί Συλλογοι με συγκεκριμένα ΚΕΚ ,ώστε “σπρώχνοντας” τους γιατρούς να “καταρτιστούν” εκεί, να παίρνει 50 ευρώ ο τοπικός Ιατρικός Σύλλογος και 20 ευρώ ο ΠΙΣ!!!! Όταν όλοι οι άλλοι σύλλογοι επιστημόνων (δικηγόροι ,μηχανικοί) καταδίκαζαν την κομπίνα που έστησε η κυβέρνηση και το υπουργείο εργασίας και τον εξευτελισμό των επιστημόνων με τα «Σκοιλ Ελλικικου» και τα «μέτζη του νέουκτυ» ο Εξαδάκτυλος (με νοθεία για να μην ξεχνιόμαστε προεδρος του ΠΙΣ) κοίταζε να πάρουν μίζα ανά κεφάλι γιατρού οι Ιατρικοί σύλλογοι». 

«Για την ιστορία ευτυχώς δεν πέρασε τέτοια απόφαση από το ΔΣ μετά την έντονη αντίδραση πολλών μελών του από άλλες παρατάξεις ,αλλά ο ΨΟΓΟΣ για την απόπειρα μένει και χρεώνεται σ αυτόν που υποτίθεται εκπροσωπεί τον Ιατρικό κόσμο της χώρας!!», καταλήγει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.