Την ώρα που η κυβέρνηση διαψεύδει σε όλους τους τόνους τα σενάρια πρόωρων εκλογών, αίσθηση αλλά και ερωτηματικά προκάλεσε η έκδοση -πολύ νωρίτερα από κάθε σενάριο εδώ κι ένα μήνα-  του Προεδρικού Διατάγματος 15 για την προεκλογική προβολή των κομμάτων.

Ads

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις typologies, με το εν λόγω διάταγμα κωδικοποιήθηκαν σε ενιαίο κείμενο όλες οι διατάξεις για «τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των συνασπισμών κομμάτων από το κράτος, τα έσοδα, τις δαπάνες και τον έλεγχο των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων, των συνασπισμών κομμάτων και των υποψήφιων ή/και αιρετών της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και την προεκλογική προβολή τους».

Σε ό,τι αφορά την προβολή στα ραδιοτηλεοπτικά Μέσα κατά την προεκλογική περίοδο, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ελεύθερης και συνδρομητικής λήψης υποχρεούνται να μεταδίδουν δωρεάν τα μηνύματα των πολιτικών κομμάτων σε διάρκεια που θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση. Με την ίδια απόφαση θα καθοριστεί και ο χρόνος που θα δίνεται στην παρουσίαση της προεκλογικής δραστηριότητας στα δελτία ειδήσεων.

Στο ΕΣΡ, στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, θα μετέχουν με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωποι κομμάτων ή συνασπισμών που έχουν πλήρεις συνδυασμούς στα 3/4 των εκλογικών περιφερειών της χώρας. Απαγορεύεται η προβολή των στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, ωστόσο αυτό αφορά μόνο τους νόμιμους εκπροσώπους της. Πρακτικά, τα στελέχη που αποχώρησαν και ίδρυσαν νέο πολιτικό φορέα δεν υπόκεινται στις απαγορεύσεις.

Ads