Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, και παρά τις αντιδράσεις από ΗΠΑ και η ΕΕ, δεν φαίνεται να πτοείται. «Η 20η Ιουλίου είναι μια δημόσια διακήρυξη ότι οι Τουρκοκύπριοι – που ήταν οι αρχικοί ιδιοκτήτες του νησιού επί αιώνες – είναι κυρίαρχοι και ισότιμοι ιδιοκτήτες του» ισχυρίστηκε την Τετάρτη ο Τούρκος Πρόεδρος.
Και πρόσθεσε: «Όπως σε κάθε αγώνα που έχουμε κάνει ως έθνος, δεν έχουμε βλέψεις σε κανενός τα δικαιώματα, τους νόμους, την ιδιοκτησία ή το μέλλον στην Κύπρο. Το μόνο που θέλουμε είναι να προστατεύσουμε τα δικά μας δικαιώματα και να κτίσουμε το δικό μας μέλλον». Επίσης είπε πως «αυτοί που προστατεύουν και επιβλέπουν όσους διαρκώς δεν κρατούν τις υποσχέσεις τους, όσους συνεχώς τους κακομαθαίνουν, τελικώς θα δουν την ενάρετη αυτή στάση, θα την αποδεχθούν και θα εκπληρώσουν τις ανάγκες της. Μέχρι τότε, θα εργαστούν και θα αγωνιστούμε χωρίς ανάπαυλα για τα δικαιώματά μας».
Πώς απαντούν Αθήνα – Λευκωσία
Η Ελλάδα και η η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασαν έντονα το μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου και συνεχίζουν με μια σειρά διπλωματικών ενεργειών.
Ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Κύπρου @Christodulides. Στο επίκεντρο οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό & ο στενός συντονισμός για πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό & διεθνές επίπεδο για την αντιμετώπιση της τουρκικής παραβατικότητας στα Βαρώσια. pic.twitter.com/YsIFJCrPut
— Nikos Dendias (@NikosDendias) July 21, 2021
«Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας θα βασίζεται όπως πάντα στο Διεθνές Δίκαιο και στις αξίες που μας διέπουν», τόνισε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας: «Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Εμείς, απ’ τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της Διεθνούς Νομιμότητας. Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση -το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά- δεν παράγει δικαιώματα. Αυτό το τόνισα ήδη προς τους συνομιλητές μου χθες και σήμερα. Στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας. Και την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών. Η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια. Η παρανομία αυτή προστίθεται στην πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών. Επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις, που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νεο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, απέστειλε την Τρίτη επιστολή προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενόψει και της συζήτησης επί της έκθεσης του γ.γ. Αντόνιο Γκουτέρες που πρόκειται να διεξαχθεί σήμερα.
Νωρίτερα διεξήχθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Ισραήλ υπό τους υπουργούς Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και Γιαΐρ Λαπίντ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο κράτος της Μέσης Ανατολής.
Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών υπό τους ΥΠΕΞ @NikosDendias & Y.Lapid – η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς & οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο επίκεντρο. Επιβεβαίωση αλληλεγγύης στην Κύπρο & συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ – Ισραήλ https://t.co/F69wAu03eV
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) July 21, 2021
Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών, στο επίκεντρο της συνομιλίας βρέθηκαν οι πρόσφατες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επιβεβαιώθηκε η αλληλεγγύη στην Κύπρο, ενώ συζητήθηκαν επίσης η ενίσχυση των διμερών δεσμών σε όλους τους τομείς και οι σχέσεις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και
Ισραήλ. Επίσης, ο Κύπριος ΥΠ.ΕΞ. ενημέρωσε σχετικά τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, που εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία όσον αφορά την περιφραγμένη περιοχή των Βαρωσίων εκτιμώντας πως οι προθέσεις της Άγκυρας συνιστούν απαράδεκτη μονομερή απόφαση.
Άγκυρα: «Κενή περιεχομένου» η δήλωση Μπορέλ
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος δεν άφησε ασχολίαστες της δηλώσεις του εκπροσώπου υποστηρίζοντας πως η ανακοίνωσή του «είναι μια ακόμα απόδειξη για το πόσο αποκομένη είναι η ΕΕ με την πραγματικότητα στην Κύπρο.
»Αυτή η ανακοίνωση- που έγινε μόνο για χάρη της αλληλεγγύης στην Ε.Ε. και είναι κενή περιεχομένου και άκυρη για εμάς – είναι η ανακοίνωση που έκανε η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου και η Ελλάδα, οι οποίες καταχρώνται του δικαιώματος του βέτο στην Ε.Ε. Με αυτή τη στάση είναι αδύνατον η Ε.Ε. να παίξει θετικό ρόλο στην επίλυση του Κυπριακού» αναφέρεται στο γραπτό κείμενο του τουρκικού ΥΠ.ΕΞ..
Τονίζοντας ότι η Τουρκία έχει την πλήρη υποστήριξη της ηγεσίας στα Κατεχόμενα, σχετικά με τα Βαρώσια η ανακοίνωση του εκπροσώπου του Τουρκικού Υπ. Εξωτερικού Τανζού Μπιλγκίτς, αναφέρει ότι η απόφαση έχει στόχο «στην προστασία των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών ακινήτων στα Βαρώσια» και ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει νέα προβλήματα, αλλά «να επιλύσει τα παλιά».
ΗΠΑ και Γαλλία
Στο μεταξύ ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, επέκρινε τα τουρκικά σχέδια και κάλεσε την Άγκυρα να ανακαλέσει «την απόφαση να αφεθούν οι Τουρκοκύπριοι να πάρουν τον έλεγχο περιοχών στα Βαρώσια, που δεν συνάδει με προηγούμενες αποφάσεις του ΟΗΕ» αλλά είναι «απαράδεκτη και ασύμβατη προς τις δεσμεύσεις τους στο παρελθόν να ξαναρχίσουν συνομιλίες» για την επίλυση του Κυπριακού.
Τέλος, η Γαλλία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Ζαν- Ιβ Λεντριάν εξέφρασε την υποστήριξή της στην Κύπρο εκφράζοντας τη λύπη της για την στάση της Τουρκίας ενώ απεύθυνε έκκληση να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις 550 και 789 του ΟΗΕ προαναγγέλλοντας παράλληλα ότι το Παρίσι θα εγείρει το ζήτημα σε επίπεδο ΟΗΕ.
Οι αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα
Για «την αποτρόπαιη τουρκική στρατιωτική εισβολή, που έγινε η αφετηρία της βάρβαρης κατοχής μεγάλου τμήματος της Κύπρου, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς νομιμότητας» έκανε λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου.
Μίλησε για ένα «έγκλημα μαζικής παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων» από την Τουρκία, που «καταδικάστηκε από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας». Εστειλε μήνυμα ενότητας εναντίον της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής, επιθετικότητας και παραβατικότητας, λέγοντας πως «ο αγώνας για την επανένωση και την αποκατάσταση της ακεραιότητας και της ενότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί εθνικό μας χρέος».
«Ο χρόνος κυλά όμως κανείς δεν ξεχνά» τουίταρε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Σήμερα θυμόμαστε και αγωνιζόμαστε… κρατώντας πάντα ψηλά τη σημαία του Διεθνούς Δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» συμπλήρωσε, γράφοντας πως «είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει τον αδιέξοδο δρόμο των απειλών κατά της Κύπρου, αλλά και των ίδιων των Τουρκοκυπρίων. Είναι άλλωστε απειλές και εναντίον της διεθνούς νομιμότητας και σταθερότητας στην περιοχή. Εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των αξιών του 21ου αιώνα. Γι’ αυτό και δεν θα γίνουν ανεκτές».
Ο Αντώνης Σαμαράς άφησε σαφείς αιχμές κατά της εξωτερικής πολιτικής του τωρινού προέδρου της Ν.Δ. «Ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες “κατευνασμού”, παρά τις προσδοκίες για “ήσυχο καλοκαίρι”, ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας {…} Είναι ώρα να εκφράσουμε σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών, σε ανώτατο επίπεδο, καθιστώντας απολύτως σαφείς κι απαραβίαστες τις εθνικές μας “κόκκινες γραμμές”. Και βεβαίως- όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα!» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Δεν ξεχνάμε ότι το πρόβλημα εδώ και 47 χρόνια είναι η παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή. Λύση δυο κρατών δεν υπάρχει» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή και τις χθεσινές δηλώσεις Ερντογάν για την Αμμόχωστο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφέρει πως: «Κανένα σχέδιο διχοτόμησης δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό». «Σήμερα περισσότερο από ποτέ πρέπει να αγωνιζόμαστε για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ – για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία διεθνή προσωπικότητα, χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα» τονίζει το κόμμα.
Καμία έκπληξη δεν της προκάλεσαν οι δηλώσεις Ερντογάν που έγιναν «με ύφος αποικιοκράτη, περιφρονώντας τις αποφάσεις ΟΗΕ, Ε.Ε. και μέρους των Τουρκοκυπρίων», είπε η Φ. Γεννηματά, προτάσσοντας τις άμεσες αντιδράσεις απέναντι σε μια «πολιτική κατευνασμού», η οποία «δεν φέρνει αποτελέσματα».
Τέλος, το ΚΚΕ εναντιώθηκε και πάλι σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. που «όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναχαιτίσουν, αλλά αντίθετα υποθάλπουν τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης, με στόχο να τραβήξουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να μη διαρραγεί η ενότητα της ατλαντικής συμμαχίας», παραμένει «σταθερά αλληλέγγυο στον αγώνα του κυπριακού λαού ενάντια στην κατοχή και προβάλλει το δίκαιο αίτημα για μια Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, ένα και όχι δύο κράτη, με μία και μόνη κυριαρχία, μία ιθαγένεια και διεθνή προσωπικότητα, ελεύθερη από ξένες βάσεις και στρατεύματα, κοινή πατρίδα των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, χωρίς ξένους εγγυητές και προστάτες, με τον κυπριακό λαό πραγματικά κυρίαρχο στον τόπο του».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >