Με επιλογή των μετόχων δεν συμμετείχε το «Mega» στην διαγωνιστική διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες, υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας «Τηλέτυπος», Ηλίας Τσίγκας, κατά την πολύωρη κατάθεσή του, η οποία ολοκληρώθηκε, στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την νομιμότητα των δανείων από Τράπεζες προς κόμματα και ΜΜΕ.
Ταυτόχρονα, έκανε λόγο για τερατώδη αμέλεια του κράτους, να αφήσει αρρύθμιστο το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί δεκαετίες, ενώ όπως ανέφερε, ο ίδιος συμμετείχε δύο φορές, το 2003 και το 2008, στην προετοιμασία για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, καταθέτοντας τους σχετικούς φακέλους.
«Είναι απαράδεκτο ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του να αναβάλει κάθε χρόνο την διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών», τόνισε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του «Mega».
Ο κ. Τσίγκας υποστήριξε ακόμα, ότι οι μέτοχοι της εταιρίας είχαν προχωρήσει δύο φορές σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, με 10 εκατ. ευρώ το 2012 και 15 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ δήλωσε άγνοια γιατί δεν ολοκληρώθηκε η τελευταία το 2016, όταν οι Τράπεζες το έθεσαν ως όρο, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του δανείου της.
«Ήταν επιλογή των μετόχων να μην προχωρήσουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Δεν γνωρίζω όμως, ούτε με ποιανού την ευθύνη δεν έγινε, ούτε τους λόγους που τους οδήγησαν στην απόφαση τους αυτή», ανέφερε ο κ. Τσίγκας, διευκρινίζοντας ότι ο ίδιος, από τον Φεβρουάριο του 2014 παρέμενε στην εταιρία ως ανεξάρτητο, μη εκτελεστικό όργανο, στο διοικητικό συμβούλιο.
Ο κ. Τσίγκας απέρριψε αιτιάσεις περί πολιτικών παρεμβάσεων στο πρόγραμμα του «Mega» ή στην δανειοδότησή του και υποστήριξε ότι τα δάνεια δίνονταν γιατί η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας ήταν εξαιρετική. Υποστήριξε δε, ότι μέχρι το 2015, εξυπηρετούνταν κανονικά, τόσο ως προς τους τόκους, όσο και ως προς τα τοκοχρεολύσιά τους.
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της αξίας της ταινιοθήκης του «Mega», επισημαίνοντας ότι «μόνο με την ενοικίαση ενός επεισοδίου στο ευτελές ποσό των 200-300 ευρώ, μπορεί να εισπράξει 30 εκατ. ευρώ ετησίως». «Από το 2009 έως το 2012 που μπήκαμε σε ζημιογόνα περίοδο, χάσαμε το 54% των εσόδων μας, έγιναν μειώσεις δαπανών, αλλά η τάση της μείωσης του τζίρου ήταν τόσο μεγάλη που μας ξεπερνούσε», ανέφερε ο κ. Τσίγκας και πρόσθεσε ότι «σε όλη την περίοδο της κρίσης η διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα έχουν μειωθεί κατά 65%».
Σε ερώτηση γιατί οι μέτοχοι δεν βάζουν το χέρι στη τσέπη για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του «Mega» που παραμένουν τόσο καιρό απλήρωτοι, ο κ. Τσίγκας ανέφερε ότι αισθάνεται άσχημα, διότι έζησε μαζί τους 20 χρόνια, ενώ επέρριψε ευθύνες στις Τράπεζες που έκαναν απαιτητό όλο το δάνειο, χαρακτηρίζοντας «παράλογο να έχουν τραβήξει ένα διακόπτη και να μην αφήνουν να μπει ούτε ένα ευρώ στο κανάλι». Πρόσθεσε δε, ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων είναι «μόνο το 14% των εξόδων, ήτοι 400 εκατ. ευρώ», όταν τα έσοδά του, σε περίοδο 20ετίας, ήταν 2,5 δισ. ευρώ και οι αξίες παραγωγής ήταν ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >