Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου υπεξαίρεσης 34.000.000 ευρώ στο δήμο Θεσσαλονίκης, ο πρώην υπάλληλος του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, προφυλακίστηκε χθες μετά την απολογία του στον ανακριτή. Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι εκείνος πήρε το 1.000.000 ευρώ και άλλοι τα υπόλοιπα, ενώ εξαπέλυσε βολές εναντίον του δημάρχου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και παραγόντων του δήμου, κατονομάζοντας υψηλόβαθμο στέλεχος ως «εισπράκτορα».

Ads

«Αποτελεί αστειότητα και προκαλεί γέλωτα ο ισχυρισμός ολόκληρου του δήμου Θεσσαλονίκης ότι ‘ένας άνθρωπος, ο Σαξώνης’, είναι αυτός ο οποίος συνέλαβε το σχέδιο, εκτέλεσε και πραγματοποίησε το σύνολο των εγκληματικών πλαστογραφιών και υπεξαιρέσεων, μόνος του, και μάλιστα χωρίς να υποπέσει στην αντίληψη κανενός», αναφέρεται στο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στον ανακριτή, πριν αρχίσει να δίνει διευκρινιστικά στοιχεία.

Ο Σαξώνης κατονόμασε επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος του δήμου. «Όλα τα μετρητά τα παρέδιδα σε αυτόν, από εκεί και πέρα μπορεί να έκανε τη διανομή», φέρεται να ισχυρίστηκε, τονίζοντας ότι μεταξύ του στελέχους και του δημάρχου επήλθε ρήξη πριν από λίγα χρόνια.

Ο 46χρονος ισχυρίστηκε ότι σε καθημερινή βάση παρέδιδε ημερήσιο κλείσιμο σε έξι πρόσωπα: στον διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας, στον προϊστάμενο της ταμειακής υπηρεσίας εξόδων, στον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικονομικών, στον γενικό γραμματέα του δήμου, στο γραφείο δημάρχου και στον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών. «Πώς είναι δυνατόν, σε μια περίοδο που είχαν διακοπεί οι πληρωμές, εγώ να είχα εντολές να παίρνω μετρητά μεγάλα ποσά, όταν απαγορεύεται σε κάθε υπηρεσία αυτό;», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του ανακριτή. Στην απολογία του, εκτός των προϊσταμένων συγκεκριμένων υπηρεσιών, φέρεται να ενέπλεξε και έναν από τους αντιδημάρχους οικονομικών που υπηρέτησαν κατά το παρελθόν, αποδίδοντάς του συγκεκριμένες ευθύνες για το σκάνδαλο.

Ads

Ο ίδιος πρόσθεσε ακόμα ότι «από τη θέση του διαχειριστή κρατήσεων από το 1991 δεν μετακινήθηκα ούτε μία ημέρα, ενώ δεν δέχθηκα έλεγχο για 17 χρόνια». Όσο αφορά στο δάνειο των 24.000.000 ευρώ, φέρεται να υποστήριξε ότι προμηθευτές κλήθηκαν και υπέγραψαν ότι ο δήμος τους όφειλε, ενώ στην πραγματικότητα είχαν πληρωθεί.

Αντιπαράθεση Σαξώνη – δημάρχου

Ο Σαξώνης, στο απολογητικό του υπόμνημα, παραθέτει σημεία των καταθέσεων του δημάρχου, του γενικού γραμματέα του δήμου και διευθυντών υπηρεσιών, στην οικονομική επιθεωρήτρια αλλά και όπως υπάρχουν στις μηνύσεις που κατατέθηκαν σε βάρος του. Ο 46χρονος ισχυρίζεται ότι οι δηλώσεις αυτές είναι μεταξύ τους αντικρουόμενες σχετικά με το τι συνέβαινε στον δήμο και στις ταμειακές υπηρεσίες του.

Όσον αφορά στην ανάθεση των καθηκόντων του, αντικρούει την κατάθεση του δημάρχου ότι δεν ήταν δικής του επιλογής τα πρόσωπα της ταμειακής υπηρεσίας με κατάθεση προϊσταμένου της ίδιας υπηρεσίας, ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι «η τοποθέτηση του Π. Σαξώνη στη θέση του διαχειριστή πληρωμών ανάγεται στο έτος 1991 και εντεύθεν εξακολουθεί να παραμένει σε αυτή τη θέση με ετήσιες αποφάσεις δημάρχου μέχρι και το 2007».

Επιπλέον ο Σαξώνης παρέθεσε σειρά περιστατικών, για να καταρρίψει τον ισχυρισμό ότι ο δήμαρχος δεν τον γνώριζε. «Υπέγραψα συμφωνία με τη δημοτική τηλεόραση, της οποίας ο δήμαρχος είναι πρόεδρος, για παραχώρηση διαφημιστικού χρόνου στην ομάδα μπάσκετ που ήμουν αντιπρόεδρος», υποστήριξε, καθώς και ότι ο ίδιος έκλεινε το πρώτο τραπέζι για τον δήμαρχο ως υπεύθυνος του κέντρου διασκέδασης «Boom». Παράλληλα ισχυρίστηκε ότι συμμετείχε σε συσκέψεις παρουσία του δημάρχου, «από τον οποίο πήρα εντολές αν θα γίνουν πληρωμές από τον ίδιο».

Ικανοποίηση (;) Παπαγεωργόπουλου

«Σύνθημα της Διοίκησης Παπαγεωργόπουλου ήταν και είναι «όποιος έκλεψε θα πάει φυλακή. Είμαι λοιπόν ιδιαίτερα ικανοποιημένος που η υπόθεση της υπεξαίρεσης χρημάτων του Δήμου Θεσσαλονίκης από το 1993 αποκαλύφθηκε επί της δικής μου Διοίκησης πριν 2,5 χρόνια, μηνύθηκε ο βασικός ένοχος από εμένα προσωπικά και ήδη βρίσκεται στην φυλακή», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στους δημοσιογράφους.

«Το δυσάρεστο είναι ότι ορισμένοι κύκλοι αντιμετωπίζουν τον ένοχο ως αξιόπιστο μάρτυρα και αναπαράγουν τα όσα ψευδέστατα ισχυρίζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του ο τέως υπάλληλος του Δ.Θ. που ήδη έχει παραδεχτεί την ενοχή του. Είναι φανερό ότι ορισμένοι για να πλήξουν την Διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης μεταχειρίζονται κάθε μέσο. Η αλήθεια όμως δεν κρύβεται», πρόσθεσε.

Επίθεση από την αντιπολίτευση

«Θα συμφωνήσουμε με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης «ότι η αλήθεια δεν κρύβεται». Μόνο που η αλήθεια λέει ότι στην 12χρονη θητεία του «υπεξαιρέθηκαν» τουλάχιστον 30 εκατομμύρια από τα Ταμεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και κανείς δεν κατάλαβε τίποτα, ότι επί χρόνια παρανόμως διακινούνταν τεράστια χρηματικά ποσά σε μετρητά και όχι σε επιταγές, ότι επί χρόνια δεν λειτούργησε κανένα ελεγκτικό σύστημα του Δήμου όπως και των εξωτερικών ελεγκτών του, ότι κατ’ εξακολούθηση εκδίδονταν από τους αντιδημάρχους (κάτι που ήταν σε γνώση του) παράνομες ειδικές εντολές, ότι συστηματικά δημιουργήθηκαν «εικονικά χρέη» για την λήψη δανείων», σημείωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δήμο Θεσσαλονίκης, Χρύσα Αράπογλου.

«Και επειδή εσχάτως επιμένει να τονίζει ότι το σκάνδαλο της υπεξαίρεσης ξεκίνησε από το 1993 να του θυμίσουμε ότι και την εποχή εκείνη η διοίκηση του Δήμου ανήκε στην δική του παράταξη. Γι’ αυτό επιμένουμε να μιλάμε για ένα διαχρονικό «σύστημα διοίκησης» που λυμαίνεται εδώ και μια εικοσαετία τα χρήματα των Θεσσαλονικέων. Να λοιπόν και κάτι ακόμα στο οποίο συμφωνούμε. Εκείνο που συνεχίζει να κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο κύριος Παπαγεωργόπουλος είναι ότι σε αυτό το σύστημα δεν έβαλε απλά το δικό του λιθαράκι, αλλά έδωσε το τελειωτικό χτύπημα στην οικονομία του Δήμου αλλά και στην τιμή της Θεσσαλονίκης. Τουλάχιστον ας επέλεγε τη γλώσσα της σιωπής», πρόσθεσε.

Πηγή: εφημερίδα “Μακεδονία”