Προφυλακιστέος για την υπόθεση των υποβρυχίων, με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, κρίθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Σωτήρης Εμμανουήλ, πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, επί θητείας Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στην απολογία του αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες.

Ads

Ο Εμμανουήλ κατηγορείται ότι έχει λάβει και διακινήσει μίζες 24 εκατομμυρίων ευρώ, και φέρεται αποδέκτης μιζών ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, tα οποία είχαν φθάσει σε εταιρεία του από τη γερμανική HDW.

Διαβάστε επίσης: 

Στην απολογία του, ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση εξοπλιστικών προγραμμάτων, δεν αποδέχθηκε ότι μέσω του λογαριασμού του κινήθηκε «μαύρο χρήμα». Υποστήριξε ότι τα 17 εκ. ευρώ που διακινήθηκαν μέσω του λογαριασμού (από την εταιρεία Inveco, συμφερόντων του ιδίου), είναι η νόμιμη αμοιβή του για το μάνατζμεντ των Ελληνικών Ναυπηγείων και για την περίοδο μίας 4ετίας. Επίσης υποστήριξε ότι το ποσόαυτό είναι φορολογούμενο. Επιπλέον, αμφισβήτησε ότι έχει πάρει οποιαδήποτε μίζα για την υπόθεση των υποβρυχίων.

Ads

Μάλιστα, ισχυρίστηκε ότι έφερε τα χρήματα στην Ελλάδα με βάση τον νόμο Αλογοσκούφη. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, δεν μπορούσε εκ της θέσεως του να επηρεάσει την υπογραφή της σύμβασης. Επίσης ισχυρίστηκε ότι δεν θα έπρεπε να βγει ένταλμα σύλληψης εις βάρος του, καθώς εδώ και δύο χρόνια, είναι γνωστό το όνομά του σε σχέση με την υπόθεση των υποβρυχίων και μάλιστα από τότε που έγινε γνωστή η υπόθεση γύρισε από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Το Σάββατο η απολογία ο Μπέλτσιου

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ιωάννης Μπέλτσιος, θα οδηγηθεί το Σάββατο ενώπιον του ανακριτή για να απολογηθεί. Κατηγορείται για δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και κρατείται στη ΓΑΔΑ μετά την σύλληψη του.