Επιθυμία όλων είναι η δικαιοσύνη να είναι «τυφλή», όμως στην περίπτωση του Χρήστου Χαλτούτα απλά του γύρισε την πλάτη. Ο 38χρονος απόφοιτος του ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ κρατείται εδώ και έξι μήνες στη φυλακή Τρικάλων για κλοπή που έκανε το 2003. Η δικαιοσύνη απέρριψε δύο φορές το αίτημά για απελευθέρωσή με περιοριστικούς όρους και αποφάσισε τον εγκλεισμό του μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης του στις 28 Μαΐου 2012. Το tvxs.gr επικοινώνησε με το δικηγόρο του Χρήστου Χαλτούτα, αλλά και με τον υπεύθυνο του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.
Ads
Ο Χρήστος Χαλτούτας εδώ και έξι χρόνια ζει μακριά από ουσίες. Απόφοιτος του προγράμματος «ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ», πάλεψε και κατάφερε κερδίσει πίσω τη ζωή του, μία «καθαρή» ζωή. Το 2006 εντάχθηκε στο πρόγραμμα απεξάρτησης και αποφάσισε να αφήσει πίσω το παρελθόν του. Η ελληνική δικαιοσύνη όμως αποφάσισε να του το θυμίσει.
Το 2003, ο Χρήστος Χαλτούτας έκλεψε περίπου 400 ευρώ από ένα βίντεο κλαμπ στη Θεσσαλονίκη, όσο ήταν ακόμη χρήστης. Οι αρχές τον εντόπισαν από τα δαχτυλικά αποτυπώματα. Η ανακρίτρια τον καλεί να παρουσιαστεί το 2003, αλλά ο ίδιος δεν εμφανίζεται και βγαίνει ένταλμα συλλήψεως, το οποίο εκκρεμούσε. Τον Αύγουστο του 2011 εντοπίστηκε και συνελήφθη. Από τότε, 22 Αυγούστου του 2011, ο Χρήστος Χαλτούτας είναι έγκλειστος στις φυλακές Τρίπολης, με το δικαστήριο να έχει απορρίψει δύο φορές αίτημα αποφυλάκισής τους με περιοριστικούς όρους. Ο λόγος, όπως αναφέρει ο δικηγόρος του, Κώστας Αθανασιάδης, είναι το «ποινικό του μητρώο, το οποίο είναι πλούσιο».
«Τον Χρήστο τον γνωρίζω πολύ καλά, χρόνια. Δραπετεύει από τις στρατιωτικές φυλακές -όπου ήταν έγκλειστος για λιποταξία- και μπαίνει στο πρόγραμμα Ιθάκη. Εκεί κάνει έναν πολυετή αγώνα και τελικά βγαίνει νικητής. Στη συνέχεια διευθετούμε σχεδόν όλες τις νομικές του εκκρεμότητες, οι οποίες είναι λίγες σε σχέση με αυτά που έχει περάσει στο παρελθόν», σημειώνει στο tvxs.gr ο κ. Αθανασιάδης.
Η κλοπή είναι πλημμέλημα και δεν δικαιολογεί την προφυλάκισή του. Ο κ. Αθανασιάδης εξηγεί πως «λόγω του παρελθόντος του αποδίδουν την κατηγορία της διακεκριμένης κλοπής. Αναγνωρίζεται ως κλέφτης κατα συρροή και κατ’ επάγγελμα, με αποτέλεσμα το πλημμέλημα να μετατραπεί σε κακούργημα».
«Είναι κοινό χαρακτηριστικό σε όλα τα παιδιά, σε όλους τους τοξικοεξαρτημένους, ότι κλέβουν ώστε να βρουν τις ουσίες που χρειάζονται. Κατ΄ επάγγελμα δρα κάποιος όχι όταν δρα εξαναγκαστικά, λόγω ουσιών, αλλά όταν είναι στοιχείο του χαρακτήρα του. Δεν φορούσε ούτε γάντια για να κρύψει τα δαχτυλικά του αποτυπώματα. Πως μπορεί κάποιος να υποστηρίζει ότι είναι επαγγελματίας κλέφτης. Η κλοπή σε αυτή την περίπτωση είναι αποτέλεσμα μίας εξάρτησης και δεν αποτελεί στοιχείο του χαρακτήρα του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έκανε επειδή έπρεπε να βρει χρήματα», τονίζει.
Εντύπωση επίσης σχετικά με τη δικαστική απόφαση προκαλεί και το γεγονός πως ο ιδιοκτήτης του βίντεο κλαμπ με επιστολή του γνωστοποιεί πως δεν έχει πλέον καμία απαίτηση από τον Χρήστο Χαλτούτα και πως πλέον δεν επιθυμεί την ποινική του δίωξη. «Υποτίμησα την υπόθεση. Εκτίμησα ότι θα αποφυλακιστεί εύκολα. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης του βίντεο κλαμπ δήλωσε πως δεν επιθυμεί τη δίωξή του», αναφέρει χαρακτηριστικά στο tvxs.gr ο Βασίλης Καλαμπαλίκης, υπεύθυνος του προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ.
«Έχει αποφοιτήσει εδώ και έξι χρόνια. Είναι έξι χρόνια καθαρός, χωρίς παραβατική συμπεριφορά. Στη φυλακή υπάρχει πάντα ο κίνδυνος υποτροπής. Είναι μια λάθος απόφαση που πιθανόν να βασίστηκε σε ένα σωστό νομικά σκεπτικό. Έλαβε πολύ σοβαρά υπόψη το παρελθόν, αλλά όχι το παρόν και το μέλλον», επισημαίνει ο κ. Καλαμπαλίκης και προσθέτει:
«Αναμένουμε το καινούργιο νομοσχέδιο, που φέρνει κάποιες αλλαγές, οι οποίες δεν ξέρω και αν τελικά θα περάσουν. Το νέο νομοσχέδιο έχει έναν χαρακτήρα να μην είναι τιμωρητικές οι ποινές για τους χρήστες, αλλά ακόμα ισχύει το υπάρχον νομοσχέδιο, το οποίο δίνει το δικαίωμα σε κάποιον να πάρει μία τέτοια απόφαση. Κανείς δεν πιστεύει ότι στη φυλακή οι χρήστες μπορούν να σωφρονηστούν».
Η περίπτωση του Χρήστου Χαλτούτα δεν είναι η πρώτη «που τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η επίπονη και μακρά προσπάθεια που έχει κάνει ένας νέος άνθρωπος για να απεξαρτηθεί και να ενταχθεί στην κοινωνία», όπως αναφέρει και η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.
Ωστόσο, όπως σημειώνει το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, «η περίπτωση του Χρήστου Χαλτούτα αποκαλύπτει τον παράλογο και απάνθρωπο χαρακτήρα που μπορεί να προσλάβει το υφιστάμενο πλαίσιο ποινικής αντιμετώπισης της εξάρτησης».
«Η σύλληψη και η κράτηση του Χρήστου υπονομεύουν τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή που κέρδισε μέσα από τη θεραπεία και αυξάνουν, μέρα με τη μέρα, την πιθανότητα υποτροπής του στη χρήση με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε μια κοινωνία δικαίου η θέση των απεξαρτημένων όπως ο Χρήστος Χαλτούτας είναι στην κοινωνία και όχι στη φυλακή. Η δικαιοσύνη χρειάζεται να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και η πολιτεία να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να κατοχυρώνεται το δικαίωμα στην απεξάρτηση και την κοινωνική ένταξη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΕΘΕΑ.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >