Η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης, μια εξέλιξη που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ επιτυγχάνει μια ανακωχή απροσδιόριστης διάρκειας, ενώ  βέβαιη θεωρείται η συμφωνία Παπανδρέου-Βενιζέλου, ώστε ο μεν πρώτος να παραμείνει αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος, με τον δεύτερο να… προορίζεται για πρωθυπουργός κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Εθνική ενότητα, αλλά με ποιους;

Ads

 Θολό και αβέβαιο παραμένει το τοπίο μετά την οργισμένη αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά, που ζήτησε και πάλι εκλογές τώρα.   Ο αρχηγός της  Νέας Δημοκρατίας, όπως αναμενόταν, απέρριψε στήριξη μίας πολύμηνης κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης και επέμεινε σε ένα βραχύβιο μεταβατικό σχήμα που θα έχει αντικείμενο τη διασφάλιση της δανειακής σύμβασης, την εκταμίευση της έκτης δόσης και την ομαλή πορεία προς εθνικές κάλπες εντός διμήνου.

 Χωρίς την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας στην «Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας», αρνητικοί παρουσιάζονται  ο Φώτης Κουβέλης (κατηγορηματικά όχι), η Ντόρα Μπακογιάννη («Εθνική ενότητα δεν νοείται χωρίς την παρουσία της Νέας Δημοκρατίας»)  και Γιώργος Καρατζαφέρης («δεν συμμετέχω σε κυβέρνηση που δεν θα είναι η Νέα Δημοκρατία»).
 
Ο Γιώργος Παπανδρέου βγήκε αλώβητος από ακόμα μια πολύ δύσκολη ψηφοφορία, ωστόσο το πολιτικό σκηνικό παραμένει ρευστό. Ορατό είναι το ενδεχόμενο η χθεσινή μέρα να αποτελέσει πολύ γρήγορα μακρινό «παρελθόν», αφού οι εξελίξεις προδικάζονται και θα είναι καταιγιστικές.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις 12 μεσημέρι στο πρόεδρο της Δημοκρατίας  για του μεταφέρει τις προθέσεις του για μία κυβέρνηση συνεργασίας «ακόμη και χωρίς» τον  ίδιο στην πρωθυπουργία.

Ads

Νωρίτερα με μία… αποχαιρετιστήρια (φαινομενικά) ομιλία, ο Γιώργος Παπανδρέου άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος «ακόμη και» να παραιτηθεί από πρωθυπουργός ώστε να δρομολογηθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας.

Στη ομιλία του πρωθυπουργού δεν απουσίασε το προσωπικό συναισθηματικό στοιχείο, καθώς αναφέρθηκε στον παππού του και στον πατέρα του, έκανε αναδρομή στις καινοτόμες ιδέες που είχε όλα αυτά τα χρόνια «για τις οποίες άκουσα τα σχολιανά μου» (μη κρατικά Πανεπιστήμια, ναρκωτικά, Διαδίκτυο κλπ) και έκλεισε με τη φράση: «Εγώ παιχνίδια δεν παίζω, δεν με ενδιαφέρει η καρέκλα και εάν θα ξαναεκλεγώ, εάν μπορώ να συμβάλλω δεν θα διστάσω, ανέλαβα και αναλαμβάνω το πολιτικό κόστος».
 
Ο κ. Παπανδρέου αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο να πείσει και για την ειλικρίνεια των προθέσεών του: Υπενθυμίζοντας την παλαιότερη πρότασή του προς τον Αντώνη Σαμαρά, να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τον ίδιο στη θέση του πρωθυπουργού, παρατήρησε πως «η τότε προσπάθεια δεν ευοδώθηκε. Έφτασε η ώρα για μια νέα προσπάθεια, καλόπιστα και καλοπροαίρετα».
 
“Ποτέ δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα. Αν βρίσκομαι εδώ, είναι επειδή πιστεύω στο κοινό καλό». «Είπα πως είμαι αντιεξουσιαστής στην εξουσία, και αν δεν είμαι στην εξουσία θα παραμείνω αντιεξουσιαστής», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου. Άλλο τόσο, υπενθύμισε την από πλευράς του υπεράσπιση της ελεύθερης ραδιοφωνίας, την νομοθέτηση του ανοικτού πανεπιστημίου, τις θέσεις του για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, την αποποινικοποίηση της κάνναβης, την νομοθέτηση του εγγυημένου ποσοστού των μουσουλμανοπαίδων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, τα ανοίγματα προς την Τουρκία (“για πολλούς ήμουν προδότης τότε», υπενθύμισε), τη διαπραγμάτευση του Ελσίνκι και την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε..
 
“Αυτά δεν ήταν τυχοδιωκτισμός. Ήταν να μην μείνω στις νόρμες της συντήρησης. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως σπάω ταμπού με το δημοψήφισμα, για να πάμε στις αρχαιοελληνικές παραδόσεις της άμεσης δημοκρατίας».
 
“Παιχνίδια δεν παίζω», συνέχισε ο πρωθυπουργός, αποσπώντας το χειροκρότημα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ζητώ την ψήφο εμπιστοσύνης για να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία του τόπου. Έχω ήδη επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αύριο θα τον επισκεφθώ για να του πω πως θα προχωρήσω σε διαβουλεύσεις με όλα τα κόμματα για μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Και να συμφωνήσουμε από κοινού, στόχους, χρονοδιάγραμμα και πρόσωπα. Ακόμα και για τον επικεφαλής», διαβεβαίωσε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε μια «πρωθυπουργική» ομιλία  ανέφερε ότι  νέα κυβέρνηση εθνικής ευθύνης θα παραμείνει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου οπότε και θα ολοκληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις της χώρας σε σχέση με την δανειακή σύμβαση και την εκταμίευση της έκτης δόσης προκειμένου να τεθούν υπό την έλεγχο και την κρίση του ελληνικού λαού.

Ο κ. Βενιζέλος, υποστήριξε ότι όχι μόνο δεν θα υπάρξουν άλλα άγρια μέτρα. Αντίθετα, είπε, τώρα έρχεται σιγά σιγά η ώρα της ανταπόδοσης, αρχίζοντας από την μείωση των τόκων. Ο υπουργός Οικονομικών επιτέθηκε έτσι στη γενική γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που υποστήριξε ότι θα είναι μια κυβέρνηση άγριων μέτρων, ενώ σχολιάζοντας τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ανέφερε ότι έχει δυσκολία να παρακολουθήσει την εσωτερική του αντίφαση να ζητάει εκλογές.
«Η κυβέρνηση που θα προκύψει θα είναι ευρύτερης ευθύνης», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να επιβεβαιώσει αμέσως τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας.
«Ζούμε ιστορικές στιγμές. Η διαδικασία έχει πράγματι μια πρωτοτυπία γιατί η ίδια η κρίση είναι πρωτοφανής, Σήμερα ο καθένας μας αναμετριέται με την ιστορία της πατρίδας μας», κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.