Τεταμένο είναι το κλίμα στη γειτονική Τουρκία όπου τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 100 τραυματίστηκαν, από εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), στο Ντιάρμπακιρ, 48 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Ads

Σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, η έκρηξη σημειώθηκε σε έναν ηλεκτρικό μετασχηματιστή εγκατεστημένο σε μια πλατεία του Ντιάρμπακιρ, στην οποία η πλειονότητα των κατοίκων ανήκουν στην κουρδική μειονότητα. Την ώρα εκείνη δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) είχαν συγκεντρωθεί για να ακούσουν την ομιλία του ηγέτη του κόμματος Σελαχατίν Ντεμίρτας.

Η προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουνίου στην Τουρκία έχει αμαυρωθεί από πολυάριθμα βίαια επεισόδια, στην πλειονότητα των οποίων στόχος ήταν το HDP.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δεσμεύθηκε ότι θα διεξαχθεί έρευνα για το συμβάν. «Θα εξακριβώσουμε εάν πρόκειται για έκρηξη, η οποία οφείλεται σε βλάβη μετασχηματιστή, για μια επίθεση ή πρόκληση» τόνισε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε προεκλογική συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματος AK στη Γκαζιαντέπ.

Ads

Σχεδιασμένη προβοκάτσια για την υπονόμευση της ειρήνης στη χώρα χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις δύο εκρήξεις σε προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP) στο Ντιάρμπακιρ.