Ανησυχία προκαλεί η καταγγελία παραβίασης προσωπικών δεδομένων μαθητών και εκπαιδευτικών από επίθεση χάκερς στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (το δίκτυο τηλεκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας) τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα που εξειδικεύεται σε θέματα τεχνολογίας και πληροφορικής, secnews.gr, το σχολικό δίκτυο SCH.GR δέχτηκε κυβερνοεπίθεση από την ομάδα χάκερ Pøwerful Greek Army.

Ads

Οι χάκερς δηλώνουν ότι έκαναν την επίθεση με σκοπό να προειδοποιήσουν τους αρμοδίους. Συγκεκριμένα σύμφωνα με το SecNews είπαν: «Εισβάλλαμε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για να τους προειδοποιήσουμε! Το επίπεδο διαδικτυακής ασφάλειας του sch.gr είναι απαράδεκτο. Προσπαθούμε να τους υποδείξουμε τις ελλείψεις και τα κενά ασφαλείας για να συμμορφωθούν και να προλάβουμε κάποια επικίνδυνη hacking επίθεση κακόβουλων χρηστών. Τα Ελληνικά online συστήματα πρέπει πλέον να υψώσουν ένα τείχος ενάντια στις διαδικτυακές απειλές! Διακυβεύονται ευαίσθητες πληροφορίες Ελλήνων πολιτών!».

Τα στοιχεία και δεδομένα που αντλήθηκαν περιλαμβάνουν προσωπικά δεδομένα όπως usernames, κωδικούς πρόσβασης, χώρα κατοικίας, οδός κατοικίας, τηλέφωνο καθώς και άλλες ευαίσθητες πληροφορίες που ήταν αποθηκευμένες στο σύστημα. Η επίθεση δείχνει ότι όπως και άλλες ελληνικές κρατικές διαδικτυακές υποδομές, έτσι και το sch.gr δεν είχε πραγματοποιήσει τα απαιτούμενα αναφορικά με την διαδικτυακή και την online ασφάλεια. Δηλαδή παρουσιάζει κενό ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επέλεξε ιδιωτικές εταιρείες για να προχωρήσουν μέρος της τηλεκπαίδευσης. Πριν από λίγες ημέρες ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης μίλησε ευθέως για επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της δημόσιας Μέσης Εκπαίδευσης, μέσω της αμερικανικής εταιρείας Cisco, η οποία ανέλαβε την ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και κάλεσε την κα Κεραμέως να αναθέσει την εν λόγω διαδικασία στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΔΣ) αντί της εταιρείας.

Ads

Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω των βουλευτών Νίκου Φίλη και Μερόπης Τζούφη ζητούν απαντήσεις από την κυβέρνηση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της επίθεσης.

Η Επιτροπή Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Από την πρώτη στιγμή που το υπουργείο Παιδείας έθεσε σε λειτουργία το σύστημα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε την ανάγκη της τεχνικής ενδυνάμωσης του ΙΤΥΕ «Διόφαντος», του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου και των άλλων τεχνολογικών φορέων του Δημοσίου, ώστε το σύνολο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης να διεξάγεται από το υπουργείο Παιδείας, χωρίς τη συμμετοχή ιδιωτικών συμφερόντων.

» Στο πλαίσιο αυτό, ζητάμε να απαντηθεί κατά προτεραιότητα η ερώτηση που κατατέθηκε από τον τομεάρχη Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη και την αναπλ. τομεάρχη Μερόπη Τζούφη με θέμα: “Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση μπορεί να υλοποιηθεί από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικής εταιρίας – Κίνδυνοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων”. Το υπουργείο Παιδείας οφείλει να ενημερώσει άμεσα και επίσημα την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και την ελληνική κοινωνία. Η επίθεση των χάκερς στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αποτελεί γεγονός; Αν ναι, ποια μέτρα έχουν ληφθεί από πλευράς του για την αντιμετώπιση της; Αν αντλήθηκαν προσωπικά δεδομένα εκπαιδευτικών και μαθητών ήδη από τις αρχές Απριλίου, γιατί επιλέχθηκε να αποσιωπηθεί η επίθεση και τα προβλήματα στην ασφάλεια του Δικτύου».