Η προσωπική και, κατά πολλούς, υποχωρητική πολιτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός στα ελληνοτουρκικά, συχνά ερήμην της κυβέρνησης και των αρμόδιων υπουργών, φαίνεται ότι «φέρνει απέναντί του» όλο και περισσότερους στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Ads

Ειδικά για τον Αντώνη Σαμαρά, που δεν χάνει ευκαιρία να διατυπώνει το δικό του προσωπικό και, εν πολλοίς, εθνικιστικό μανιφέστο, όπως πρόσφατα στη Βουλή, η ενόχληση δεν άργησε να αποτυπωθεί, ως συνήθως, στο «φιλοσαμαρικό» Antinews.

«Ολοταχώς για τις Πρέσπες του Αιγαίου»

Σε ένα πολύ σκληρό άρθρο που αναρτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τίτλο «Ολοταχώς για τις Πρέσπες του Αιγαίου» αναφέρεται πως είναι πλέον «θέμα χρόνου  να οδηγηθούμε σε δεύτερη εθνική ταπείνωση. Μην αυταπατάστε, ο τελικός στόχος της κυβέρνησης είναι να πάει στη Χάγη και να συνθηκολογήσει με την Τουρκία», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

Ads

Το άρθρο κάνει λόγο για «μειοδοσία», δηλαδή τον όρο που κυριαρχούσε στη  διχαστική ρητορική της ΝΔ στο Μακεδονικό. Τότε, η υποχώρηση στην εθνικιστική δημαγωγία είχε ικανοποιήσει τον πρώην πρωθυπουργό, τώρα όμως που η ΝΔ είναι κυβέρνηση, στοχοποιείται ο Κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, όπως ο Θ. Ντόκος, που μιλούν ανοιχτά για συνεκμετάλλευση και για προσφυγή στη Χάγη.

Ο συντάκτης ειρωνεύεται τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως «Μωυσή» και τις «επικοινωνιακές πομφόλυγες του Μαξίμου για να δικαιολογήσει τις “Πρέσπες του Αιγαίου” που έρχονται με βήμα ταχύ». Μεταχειρίζεται προσφιλείς  στο Σαμαρά όρους, όπως ο εθνομηδενισμός για να σημειώσει ότι η κυβέρνηση προετοιμάζει το κλίμα για μια «νέα επαίσχυντη εθνική προδοσία». Το antinews καλεί την κυβέρνηση να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα στα 12 μίλια και να ανακηρύξει άμεσα την ΑΟΖ και στέλνει μήνυμα πως αν οι μεθοδεύσεις του Μητσοτάκη οδηγηθούν σε «ξεπούλημα» του Αιγαίου, θα ξεσπάσει «οργή λαού», που δεν θα μπορούν να καταστείλουν.

Κριτική και για την Αγία Σοφία

Το χτύπημα αυτό που μοιάζει να απηχεί τις σκληρές θέσεις του Σαμαρά,  είναι το πρώτο που δέχεται ο πρωθυπουργός για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά ενώ αρκετοί είναι αυτοί, όχι μόνο της Σαμαρικής πτέρυγας αλλά και της κεντροδεξιάς, που επικρίνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τόσο για την υποχωρητικότητα απέναντι στο «γκριζάρισμα» νέων περιοχών, όσο και για τη στάση του στο θέμα της Αγίας Σοφίας, που είναι ευρωτουρκικό αλλά μετετράπη σε διμερές.

Μάλιστα κάποιοι παράγοντες υπενθυμίζουν ότι το εκλογικό σποτ της ΝΔ το 2012 επί Σαμαρά έκλεινε με την εικόνα της Αγίας Σοφίας ενώ άλλοι φαίνεται να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες ώστε να υποκαταστήσουν την ατολμία που θεωρούν ότι δείχνει η κυβέρνηση για τη διεθνή ανάδειξη του ζητήματος της μετατροπής του ναού σε τέμενος.