Σαφή προειδοποίηση αναφορικά με την πορεία της πανδημίας, μετά και την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» απηύθυνε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Ads

«Από ότι φαίνεται ο ιός τρέχει γρηγορότερα και πρέπει και εμείς να επισπεύσουμε το βήμα μας» ανέφερε και πρόσθεσε «η νέα μετάλλαξη Δέλτα είναι η πιο μεταδοτική από όλες. Στη χώρα μας έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής 29 στελέχη της μετάλλαξης Δέλτα, ενώ προβλέπεται ότι θα επικρατήσει στον πλανήτη μέσα στο καλοκαίρι».

Σημείωσε ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ η μετάλλαξη Δ είναι η πιο μεταδοτική από όλες και από μετάλλαξη προς παρακολούθηση μπήκε στην κατηγορία μετάλλαξη ιδιαίτερα ανησυχητική.

Επεσήμανε ότι η μεταδοτικότητα του νέου ιού είναι 50 με 70% υψηλότερη από το αγγλικό στέλεχος, που με τη σειρά του είναι 50% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του ιού.

Ads

«Η διασπορά του ιού από την μετάλλαξη Δέλτα θα αφορά ανεμβολίαστους και ανοσοκαταστελμένους, όπως και τα παιδιά που δεν έχουν εμβολιαστεί» πρόσθεσε.

Ακόμη, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι κύριο χαρακτηριστικό της «Δέλτα» είναι η υψηλή μεταδοτικότητα η οποία είναι 50-70% πιο μεταδοτική από τη «βρετανική» μετάλλαξη η οποία με τη σειρά της είναι 50% μεταδοτικότερη από το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.

Αναφορικά με το τείχος ανοσίας και το πότε μπορεί να χτιστεί στη χώρα, η ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής αναφέρθηκε στο Ισραήλ, ως χώρα-μοντέλο, όπου τα κρούσματα της «Δέλτα» απέδειξαν ότι το ποσοστό ανοσίας 60% που έχει επιτευχθεί εκεί δεν είναι επαρκές.

Η ίδια επεσήμανε ότι λόγω της «Δέλτα» το τείχος ανοσίας πρέπει να περάσει το 80%, ενώ επεσήμανε αναφερόμενη σε έρευνες στις ΗΠΑ ότι το 99% των θανάτων από κορονοϊού αφορά ανεμβολίαστους.

Από την άλλη, η ίδια χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι η εν λόγω μετάλλαξη παρουσιάζει μεγάλη μεταδοτικότητα, δεν αυξήθηκαν οι περιπτώσεις βαριάς νόσησης, ενώ αναφερόμενη στη μετάλλαξη «Δέλτα» και σε έρευνες υπογράμμισε ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και αυτό της AstraZeneca (2 δόσεις) καταγράφουν 96% και 92% ποσοστό αποτελεσματικότητας έναντι «βαριάς νόσησης».

Ακόμη επέστησε την προσοχή τονίζοντας η προστασία μετά από μία δόση εμβολίου έναντι της «Δέλτα» δεν ξεπερνά το 30%.

Καταλήγοντας, η Μ. Θεοδωρίδου χαρακτήρισε ικανοποιητική την πορεία εμβολιασμών, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να επιταχυνθούν.

Τέλος, η ίδια αναφέρθηκε σε νέα εμβόλια τα οποία βρίσκονται σε πειραματική φάση και θα προστατεύουν έναντι όλων των κορωνοϊών για την αποτροπή μελλοντικών πανδημιών. Η τεχνολογία τους βασίζεται σε υβριδική πρωτεΐνη ακίδα, δηλαδή όπως σημείωσε η κα Θεοδωρίδου τμήματα πρωτεΐνης από διαφορετικούς ιούς.