Τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα και νόσος είχε διασπαρθεί σε όλα τα σπίτια, στις οικογένειές μας, δήλωσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο OPEN.

Ads

“Επιπλέον, στους χώρους εργασίας δεν εφαρμόζεται η τηλεργασία όπως τη βλέπαμε, ακόμη και εκεί που είναι δυνατόν. Επίσης τα περισσότερα κτίρια γραφείων δεν έχουν τη δυνατότητα αερισμού, δηλαδή δεν μπορούμε να ανοίξουμε παράθυρα και αυτό σημαίνει ότι γίνεται συρροή ιών μέσα στον χώρο που αναπνέουμε”, ανέφερε.

Σύμφωνα με την κ. Λινού είναι καθοριστικό να παραμένουν ανοιχτά τα παράθυρα, καθώς τα περισσότερα κρούσματα διασπείρονται αυτή τη στιγμή σε κλειστούς χώρους.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία εμποροϋπαλλήλων: «Εστίες υπερ-μετάδοσης κορονοϊού τα σούπερ μάρκετ»

Ads

“Το πότε θα ανοίξουμε αυτή τη στιγμή είναι δευτερεύον. Αυτή τη στιγμή πρέπει η πολιτεία να ενισχύσει εργαζόμενους και εργοδότες για να λύσουμε το υγειονομικό πρώτα. Και πρέπει να βρούμε κι άλλα μέτρα” ανέφερε.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας αναφέρθηκε και σε μελέτες στην Αγγλία σχετικά με τα σούπερ μάρκετ. “Χθες υπήρξαν μελέτες ότι την περίοδο του lockdown αυξάνονται τα κρούσματα στα σούπερ μάρκετ. Επίσης τον Οκτώβριο είχε δημοσιευτεί έρευνα από το Harvard που έδειχνε ότι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ είναι σε πολύ υψηλό κίνδυνο. Δηλαδή 20% των εργαζομένων ήταν θετικοί στη Βοστώνη. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο με το οποίο προμηθευόμαστε τα απαραίτητα” σημείωσε η κ. Λινού, λέγοντας ότι πρέπει να γίνονται δωρεάν τα τεστ και τα ψώνια να τα κάνουμε με διανομείς.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, είπε ότι “πιθανόν θα μπορούσαμε να κρατήσουμε ανοιχτά τα δημοτικά, αλλά όχι τα γυμνάσια και τα λύκεια”.

Στο ερώτημα πότε θα βελτιωθεί η κατάσταση απάντησε: “Κανείς δεν ξέρει πότε θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Δεν έχουμε μελέτες για να ξέρουμε που πρέπει να παρέμβουμε. Υπάρχει πρόβλημα. Ανησυχώ για το ηθικό των λειτουργών υγείας, μην μπούμε σε κατάσταση burn out”.