Θεράποντες ιατροί και δικηγόροι, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Εμπρός», ενημέρωσαν για την σοβαρότητα της υγείας των κρατουμένων που πραγματοποιούν απεργία πείνας από τις 2 Μαρτίου, σημειώνοντας πως «ο κίνδυνος είναι υψηλός».

Ads

Οι απεργοί πείνας ζητούν την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ (σημ: το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε την Πέμπτη προς ψήφιση), αλλά και την κατάργηση των άρθρων 187 του ποινικού κώδικα περί «εγκληματικής οργάνωσης και 187Α περί «τρομοκρατικής οργάνωσης». Ακόμη ζητούν την άμεση αποφυλάκιση του Σάββα Ξηρού και των συγγενών μελών των Πυρήνων της Φωτιάς (σημ: σχετικές ρυθμίσεις επίσης περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ), καθώς και την τροποποίηση της διαδικασίας λήψης και χρήσης του DNA. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας, διέκοψε πριν από λίγες ημέρες την απεργία πείνας, σημειώνοντας πως τα βασικά αιτήματα ικανοποιούνται με το νομοσχεδίου και τονίζοντας πως «αγώνας συνεχίζεται».

«Για πρώτη φορά υπάρχει μια τόσο σκληρή απεργία πείνας σε τόσο μεγάλη έκταση», δήλωσε η γιατρός Όλγα Κοσμοπούλου, μιλώντας για κατά περιπτώσεις απάνθρωπες συνθήκες υγειονομικής περίθαλψης των απεργών πείνας. «Μια ρώσικη ρουλέτα παίζεται. Υπάρχει πάντοτε η πιθανότητα για ένα οδυνηρό συμβάν. Μιλάμε για καταπονημένους οργανισμούς που υπήρξαν απεργοί πείνας και στο παρελθόν», πρόσθεσε. Από την πλευρά της η γιατρός Λίνα Βεργοπούλου είπε πως «η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας είναι οριακή».

«Δεν θα σταματήσουμε αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας» ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία ο απεργός πείνας Δημήτρης Μπουρζούκος και ενημέρωσε πως ο απεργός πείνας Μιχάλης Νικολόπουλος κινδύνεψε να πάθει ανακοπή καρδιάς την προηγούμενη νύχτα. Κατά την τηλεφωνική του παρέμβαση, επανέλαβε τα αιτήματα των απεργών, μιλώντας για υπεκφυγή της νέας κυβέρνησης και κατηγορώντας για παραπληροφόρηση τα ΜΜΕ.
«Τα αιτήματα των απεργών πείνας δεν αποτελούν επαναστατικά αιτήματα, αλλά δίκαιες αξιώσεις νομικού πολιτισμού», τόνισε η δικηγόρος και συνήγορος του Σάββα Ξηρού, Άννυ Παπαρούσου και πρόσθεσε: «Έχουμε μια θανατηφόρα πορεία της απεργίας πείνας» τόνισε. Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Σπύρος Φυτράκης κατηγόρησε την κυβέρνηση για υποκρισία και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις.

Ads