Για περαιτέρω έξαρση της πανδημίας και για ενδεχόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας, προειδοποιούν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως ίσως χρειαστεί περαιτέρω αυστηροποίηση των περιορισμών.

Ads

Δεδομένων αυτών, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε τη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου επιτήρησης των παραλλαγών και μεταλλάξεων του κορονοϊού, αναφέροντας 26 ταυτοποιήσεις της βρετανικής παραλλαγής του ιού, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι «έχουμε φροντίσει από τις πρώτες μέρες που εμφανιστήκαν τα νέα στελέχη του ιού να περιχαρακώσουμε την είσοδο στην Ελλάδα».

Για το θέμα έχουν τοποθετηθεί πολλοί ειδικοί. Μεταξύ αυτών, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία δήλωσε χθες ότι οι μεταλλάξεις «πιθανότατα κάνουν τον ιό πιο μεταδοτικό και αυτό θα πρέπει να το προσέξουμε για να αποφύγουμε ένα τρίτο κύμα».

Ο καθηγητής Περιββαλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας στο Σκάι τόνισε ότι «πρέπει να ανησυχούμε αρκετά, με την έννοια ότι είναι πιο μεταδοτικό. Οι προσομοιώσεις που έχουμε κάνει δείχνουν πως ακόμη και με μικρό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, δηλαδή τα 26 κρούσματα που έχουν καταγραφεί και τα άλλα που διερευνώνται, μπορεί να έχουμε επιτάχυνση της εμφάνισης ενός τρίτου κύματος».

Ads

Χαρακτήρισε ως βασικό πρόβλημα το ενδεχόμενο το νέο στέλεχος να φέρει συμφόρηση στο σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ, μέσω αύξησης των διασωληνώσεων.

«Για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, πρέπει να δράσουμε άμεσα, με καλή ανίχνευση των στελεχών του ιού», επισήμανε για να προσθέσει «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαθέσουμε τάχιστα τα εμβόλια».

«Εάν υπάρξει πρόβλημα με τη μετάλλαξη, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τα πάντα, να κάνουμε ξανά κλείσιμο, αν υπάρχει κίνδυνος» σημείωσε από την πλευρά του το μέλος της επιτροπής Παναγιώτης Γαργαλιάνος, προσθέτοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι «να επαυξήσουμε τη σωστή τήρηση των μέτρων».

Τέλος, ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, εξήγησε ότι «οι μεταλλάξεις είναι σημαντικό πρόβλημα που απασχολεί την επιστημονική κοινότητα, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο. Υπάρχουν χιλιάδες μεταλλάξεις που δεν δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στους ιούς και πολλές από αυτές επιδιορθώνονται. Παράλληλα, μέσα από αυτές επικρατούν κάποιες που τους δίνουν συγκριτικά πλεονεκτήματα».