Με την ολοκλήρωση της 1+1 24ωρης απεργίας των ομοσπονδιών εργαζομένων στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς και την ΕΡΤ, ο Γιώργος Αλιφέρης, πρόεδρος του Δ.Σ της Ένωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής (ΕΤΙΤΑ), μίλησε στο tvxs.gr για το διακύβευμα της αλλαγής που φέρνει στο χώρο του Τύπου το σχέδιο νόμου για τα ΜΜΕ, του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Στέλιου Πέτσα.
Ως σωματείο-μέλος της ΠΟΣΠΕΡΤ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης), η ΕΤΙΤΑ συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που στηρίζουν ακόμα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Τύπου και ΜΜΕ (ΠΟΕΠΤΥΜ), εκφράζοντας έτσι την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο Πέτσα που ουσιαστικά καταργεί την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας να έχουν στο μισθολόγιό τους τουλάχιστον 400 εργαζόμενους.
«Ο νόμος Πέτσα είναι γεμάτος αντεργατικές διατάξεις. Μειώνει τον αριθμό του προσωπικού, από 400 άτομα σε 280. Άρα 120 εργαζόμενοι που θα «περισσύεουν» σε κάθε κανάλι επί έξι κανάλια μας κάνουν 720 εργαζόμενους. Αυτοί είτε θα εργολαβοποιηθούν μεταφερόμενοι σε εταιρίες παραγωγής είτε θα περάσουν στην ανεργία», λέει στο tvxs.gr ο Γιώργος Αλιφέρης. «Στις εταιρίες παραγωγής όπου θα προσληφθούν οι συνάδελφοί μας, οι συνθήκες εργασίες είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθούν. Δύσκολα θα μπορούμε να μιλάμε για οκτάωρο, εκεί επικρατούν συνθήκες που παραπέμπουν σε γαλέρα», προσθέτει.
Εφόσον το νομοσχέδιο Πέτσα για τα ΜΜΕ γίνει νόμος του κράτους, οι εργαζόμενοι στους τηλεοπτικούς σταθμούς προδιαγράφουν την άμεση «αξιοποίηση» της διάταξης που αφορά στον αριθμό των εργαζομένων από τη μεριά των εργοδοτών. Ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων θα πρέπει να παραμείνει «400», σε αυτό τον αριθμό θα μπορούν να υπολογίζονται και επαγγελματίες που συνεισφέρουν στη λειτουργία των σταθμών, ευρισκόμενοι ωστόσο στο μισθολόγιο άλλων εταιριών που συνεργάζονται με τα κανάλια. «Αυτό θα έχει επίπτωση και στα έσοδα του Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (ΕΔΟΕΑΠ)» επισημαίνει ο Γιώργος Αλιφέρης.
«Κατά τη διάρκεια του 2020 το σωματείο μας δέχθηκε μεγάλη επίθεση γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Πολλοί τεχνικοί μεταφέρθηκαν με το ζόρι σε εταιρίες παραγωγής. Κάποιοι άλλοι πήγαν στο ταμείο ανεργίας. Ήταν ένας χρόνος όπου κάναμε συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις μόνοι μας. Ευτυχώς τώρα το Δεκέμβρη ξεσηκώθηκε όλος ο χώρος του Τύπου, με την απεργία σε όλα τα κανάλια», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΤΙΤΑ.
Σε ερώτησή μας σχετικά με το πώς ερμηνεύει την κίνηση αυτή της κυβέρνησης να μειώσει τον απαιτούμενο αριθμό εργαζομένων στα μισθολόγια των καναλιών, ο Γιώργος Αλιφέρης απαντά: «Η κυβέρνηση εξυπηρετεί τους ιδιοκτήτες των καναλιών με κάθε τρόπο, είτε με χρηματοδότηση είτε με νόμους. Αυτές οι εργατικές διατάξεις του νόμου Πέτσα αποτελούν προοίμιο του νόμου Βρούτση που θα έρθει σύντομα στη Βουλή, αφορά όλη την εργατικη τάξη, όχι μόνο τους εργαζόμενους στον Τύπο, και στην ουσία καταργεί την αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης», τονίζει.
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έχουν εκ νέου συνάντηση με τον υφυπουργό Στέλιο Πέτσα τη Δευτέρα και όπως μας ενημέρωσε ο Γιώργος Αλιφέρης, το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αποφασίσουν αν και με ποιο τρόπο θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >